Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano
32 minuty temu, matek89121 napisał:

czy zgoda kowru jest potrzebna gdy kupuje ziemie od siostry za premie z mlodego w przypadku gdy ona i ja mamy ja niecale 2 lata na siebie ?

Raczej nie oni w sprawy rodzinne się nie wtykają najlepiej zadzwoń do nich to się dowiesz 

Opublikowano

wczoraj dzwoniłem do kowr  gość  powiedział ze wszyscy musza jesli nie maja  pola na siebie dłużej niz 5 lat nawet nie zdążyłem  doprecyzować od kogo chce kupić i sie rozłączył

dzisiaj byłem u notariusza on twierdzi ze nie potrzeba zgody

w regionalnym ośrodku doradztwa  mówią ze trzeba 

w koncu dzwonie  do kowru jeszcze raz  gość chyba mnie zapamietał  i pyta co znowu ja mu tlumacze ze od siostry  chce kupic  no i teraz twierdzi ze nie trzeba zgody 

Opublikowano
7 godzin temu, matek89121 napisał:

wczoraj dzwoniłem do kowr  gość  powiedział ze wszyscy musza jesli nie maja  pola na siebie dłużej niz 5 lat nawet nie zdążyłem  doprecyzować od kogo chce kupić i sie rozłączył

dzisiaj byłem u notariusza on twierdzi ze nie potrzeba zgody

w regionalnym ośrodku doradztwa  mówią ze trzeba 

w koncu dzwonie  do kowru jeszcze raz  gość chyba mnie zapamietał  i pyta co znowu ja mu tlumacze ze od siostry  chce kupic  no i teraz twierdzi ze nie trzeba zgody 

Ja ci moge tylko tyle powiedzieć że ostatnie miesiące tyle się chodziłem po skarbowkach krusach gminach notariuszach ze każdy mówi inaczej tym bardziej że niektóre sprawy i papierki trzeba było wyciągać z przed 20lat.bylemm w krusie mówią taki i taki papier musi być ze starostwa idę do starostwa a tam mówią że czegoś takiego nie mogę dostać bo to nie możliwe wracam do krusu a Pani to może być bez tego

Opublikowano
1 godzinę temu, falcon83p napisał:

Czy to normalna procedura że info dot poprawek jest przekazywane z agencji telefonicznie?

Mój wniosek latał po 2 agencjach, bo ziemie mam w dwóch województwach,

W Pierwszej dzwoniła do mnie Pani, i powiedziała jakie są poprawki do naniesienia, mówiła że mogła wysłać pismo, ale wtedy miałbym 14 dni żeby na nie odpowiedzieć

czyli lepiej dla Ciebie, szczególnie jak masz inne zajęcia jak się dogadasz w taki sposób

Z kolei agencja z Olsztyna wysłała od razu oficjalne pismo, 14 dni na odpowiedź

Opublikowano
1 godzinę temu, Milosz91 napisał:

Mam pytanie z premi Mr z vatu normalnie się rozlicza?

Tak

Opublikowano
Przed chwilą, Milosz91 napisał:

No wcześniej mówiono mi że można tylko ze księgowa mówiła mi dzisiaj ze nie bardzo

Coś chyba jej się pomyliło niby dlaczego nie można odliczyć sobię vatu ... przecież faktury na ten sprzęt bierzesz i rozliczasz się z agencją w kwotach brutto ;) 

Opublikowano
21 godzin temu, matek89121 napisał:

czy zgoda kowru jest potrzebna gdy kupuje ziemie od siostry za premie z mlodego w przypadku gdy ona i ja mamy ja niecale 2 lata na siebie ?

Nabycie, rozumiane zarówno jako kupno ale i darowiznę od osoby bliskiej zbywcy nie wymaga zgody KOWR, niezależnie od czasu posiadania przez Ciebie ziemi ani wielkości nabywanego areału. Jesteście zwolnieni z obowiązku spełniania kryteriów bycia rilnikiem indywidualnym. W akcie oświadczacie, że jesteście dla siebie osobami bliskimi w rozumieniu ustawy o kształtowaniu ustroju rolnego. Z resztą jest to też opisane na stronie KOWR. 

Opublikowano
Dnia 10.01.2019 o 17:47, masa24 napisał:

mylisz sie , inwestycja nie moze byc rozpoczeta przed dniem zlozenia wniosku o przyznanie pomocy.

Wiec wychodzi na to ze moge kupic po zlozeniu wniosku i premia splacic kredyt

Jak wiesz lepiej to po co pytasz?

Opublikowano

Witam, w maju będę ubiegał się o MR ojciec posiada 15 ha z umowami podpisanymi przez gminę na 10 lat i resztę 8 ha bez umów bo nie chcą niestety, czy jest opcja dostania siewnika nabudowanego  z agregatem aktywnym oraz pługa 4 skibowego obracanego na ten areał ?? niestety ursusem c360 ciężko jest ogarnąć taki areał tym bardziej że orać trzeba 2 skibami bo głównie rędziny, dodam że mam już dogadane 20 ha dzierżawy są to wieloletnie ugory dojazd ok 5 km od gospodarstwa, tylko nie mam sprzętu na to żeby to uprawiać, w tym roku chce kupić ursusa 1634 i z nim by pracowały te maszyny, głównie to produkcja roślinna, woj. małopolskie. 

Opublikowano
15 godzin temu, masa24 napisał:

Nie wiem dlatego pytam, na pierwszy rzut oka w przepisy mydle ze jednak można. 

Pytanie bardziej trafne to takie dlaczego ty odpowiadasz nie mając pojecia

Ja wiem a że Ty uważasz inaczej to Twój problem

36 minut temu, piotrekstok napisał:

Witam, w maju będę ubiegał się o MR ojciec posiada 15 ha z umowami podpisanymi przez gminę na 10 lat i resztę 8 ha bez umów bo nie chcą niestety, czy jest opcja dostania siewnika nabudowanego  z agregatem aktywnym oraz pługa 4 skibowego obracanego na ten areał ?? niestety ursusem c360 ciężko jest ogarnąć taki areał tym bardziej że orać trzeba 2 skibami bo głównie rędziny, dodam że mam już dogadane 20 ha dzierżawy są to wieloletnie ugory dojazd ok 5 km od gospodarstwa, tylko nie mam sprzętu na to żeby to uprawiać, w tym roku chce kupić ursusa 1634 i z nim by pracowały te maszyny, głównie to produkcja roślinna, woj. małopolskie. 

Daj sobie chłopie spokój i do roboty idz

Opublikowano
8 minut temu, masa24 napisał:

Musisz. Mieć 11 hektarów około minimum z tego 70 procent własność lub dzierżawa z kowr. Jeżeli ojciec nie ma nic na własność to zostaje tylko kupno ziemi na wlasnosc

Dzierżawić można ile się chce tylko nie dostanie się za to punktów do MR i te grunty nie będą brane do obliczenia GVA czy tam SO, nie wiem dokładnie jak się w tym naborze nazywa ten współczynnik, mniejsza o nazwę.  Trzeba mieć przynajmniej 70% na własność gruntów  średniej wielkości gospodarstwa w danym województwie, w małoposkim nie powinien być to problem bo jest bardzo rozdrobnione rolnictwo.

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez mllodyyy
      Witam mam takie pytanie czy ktoś się orientuje jaki jest przelicznik według którego ARIMR przelicza moc ciągników, chodzi mi głównie o to że mam 35 ha i zastanawiam się czy agencja przyzna mi ciagnik o mocy 110 KM a jak nie to ile musiał bym mieć ha żeby taki ciagnik mi przysługiwał, i czy dzierżawa jak nie jest zapisana notarialnie tylko jest umowa na piśmie między rolnikiem a właścicielem działki to tez będzie się zaliczać do wielkości gospodarstwa?? czy musi być raczej dzierżawa spisana notarialnie ??
    • Przez thomas015
      Witam, może mi ktoś wyjaśnić jak ARiMR liczy dobór maszyn na gospodarstwo?
      Mam 15 ha pola i np o jaki ciągnik się mogę starać?
    • Przez jarku98
      Witam miał już ktoś egzamin Egzamin R.16 2018 styczeń?  albo będzie miał jutro ?

• Przez Rolnik3311
      Witam, 
      W związku z planowanym złożeniem wniosku na młodego rolnika w 2018 roku potrzebne jest posiadanie przynajmniej 1ha ziemi. Planujemy przepisanie części gospodarstwa gdyż rodzice ro emerytury mają jeszcze 10lat. I mam pytanie czy na razie przepisać tylko ten 1ha a resztę po otrzymaniu pozytywnej weryfikacji wniosku czy od razu teraz cała ziemię żeby 2 razy nie chodzić do notariusza?
    • Przez Rolnik3311
      Witam, 
      W związku z planowanym złożeniem wniosku na młodego rolnika w 2018 roku potrzebne jest posiadanie przynajmniej 1ha ziemi. Planujemy przepisanie części gospodarstwa gdyż rodzice ro emerytury mają jeszcze 10lat. I mam pytanie czy na razie przepisać tylko ten 1ha a resztę po otrzymaniu pozytywnej weryfikacji wniosku czy od razu teraz cała ziemię żeby 2 razy nie chodzić do notariusza?
  • Dodaj nową pozycję...
v