Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano
13 minut temu, matek89121 napisał:

o to że nie  możesz kupić ziemi od ojca który przekazał Ci cześć gospodarstwa

nawet chyba  musisz napisać oświadczenie o braku pokrewieństwa

Pomyliłeś to z Kredytem Młody rolnik  z premi możesz dużo ludzi u mnie tak kupiło i nie było problemu

2 minuty temu, matek89121 napisał:

jakby to było takie łatwe i możliwe  to każdy młody rolnik by tak robił a nie słyszałem o takim przypadku

A kto zmusi ojca by ziemię całą przepisał ? Ma prawo zrobić co chce ze swoim ważny by przepisał minimalny obszar na zachodzie większość musi kupić gospodarstwo od rodziców

Opublikowano (edytowane)
2 godziny temu, ukaszProcho napisał:

W agencji jakby to powiedzieli to większość by tak robiła 😅 mi mówił mój doradca ze można 

mam  info od  doradcy ze od rodziców nie można ew od rodzenstwa

z jakiego woj jesteś bo nie wydaje mi się ze to by była kwestia  położenia geograficznego

Edytowane przez matek89121
Opublikowano

Jak to z tym jest? Mogę sam sobie zrobić plan nawozowy z wykazem działań agrotechnicznych? Czy muszę iść do odr zeby zrobili? Planuje teraz w 2019 zacząć zrobić ten wykaz gdyż rok docelowy to właśnie 2019. A z tego co mi wiadomo to najpóźniej w roku docelowym można go zacząć. Pomoże ktoś z tym ? Może @freetaxi?

IMG_20181215_172651.jpg

Opublikowano

ChiquitaB napisał:

Kurde jakby kazdy mial placic rodzicom za przejete gosp to ta srednia wieku rolnikow zaraz by sie 60 zrobila w polsce.

Tak jak w Norwegii. Tam nikt nie dostanie w spadku musi sobie kupić

Opublikowano (edytowane)
5 minut temu, rolnik115 napisał:

Jak to z tym jest? Mogę sam sobie zrobić plan nawozowy z wykazem działań agrotechnicznych? Czy muszę iść do odr zeby zrobili? Planuje teraz w 2019 zacząć zrobić ten wykaz gdyż rok docelowy to właśnie 2019. A z tego co mi wiadomo to najpóźniej w roku docelowym można go zacząć. Pomoże ktoś z tym ? Może @freetaxi?

IMG_20181215_172651.jpg

plan nawozowy musi Ci przygotować ktoś (doradca ) w oparciu o próby glebowe

Edytowane przez matek89121
Opublikowano
4 godziny temu, ukaszProcho napisał:

Tez myślę że to bzdura. 

kolego pytałem się w banku czy można wziąć dotowany kredy na zakup ziemi od rodziny i dyrektor powiedział ze nie można więc z kasa z młodego rolnika też tak może być 

Opublikowano
7 minut temu, pawelmf napisał:

Tak jak w Norwegii. Tam nikt nie dostanie w spadku musi sobie kupić

tylko ciekawe czy mlody rolnik pracuje na gospodarstwie  rodziców czy musi  gdzieś indziej  zbijać kapitał

Opublikowano
4 minuty temu, Mohyl napisał:

kolego pytałem się w banku czy można wziąć dotowany kredy na zakup ziemi od rodziny i dyrektor powiedział ze nie można więc z kasa z młodego rolnika też tak może być 

To by tylko zimię jeden od drugiego kupował

Opublikowano
29 minut temu, misiekbz2 napisał:

świetokrxzyskie w końcu dzwonili żeby przyjsc na poprawki w poniedziałek do biura powiatowego 

to teraz biura powiatowe tym się zajmują a nie BR 

Opublikowano
1 godzinę temu, masa24 napisał:

To można wkoncu łączyć mr z modernizacja lub restrukturyzacja? Miały być zmiany pozwalające na to ale chyba nie weszly

można od tego roku 

Opublikowano
Dnia 15.12.2018 o 17:44, staszek131415 napisał:

To by tylko zimię jeden od drugiego kupował 

Z tego co mi wiadomo to jeszcze kilka lat temu, można było dostać kredyt z częściową spłatą kapitału na zakup ziemi od rodziców z linii MRcsk. Obecnie takiej możliwości już nie ma.

W poprzednim PROW na ułatwianie startu młodym rolnikom było takie oświadczenie :  http://www.arimr.gov.pl/fileadmin/pliki/zdjecia_strony/186/MR_osw_300309.pdf

W tym rozdaniu takiego oświadczenia chyba już nie ma, co nie musi oznaczać, że zakaz nie obowiązuje. W działaniu restruktoryzacja małych gospodarstw takiego zakazu chyba także nie ma, przynajmniej w odpowiedziach na pytania, które publikuje arimr jest zawarta informacja, że z pomocy z tego działania można kupić ziemie od rodzica.      

Opublikowano

W csk był rok albo dwa jak zwiększyli kasę do 70 tys euro i dali możliwość kupowania id rodziny. Na 10 umów w banku tylko ja kupowałem od obcych , reszta kupowała od rodziny. Teraz jest 70 tys zł i zakaz od rodziny ake i wogike tego kredyty nie widać. Ktoś zrobił przepisy pod siebie na jakiś czas.

Byly plany żeby ten kto wziął restrukturyzacje mógł wziąć młodego rolnika prawda? 

Opublikowano

W Podlaskim na razie nie słychać o decyzjach albo poprawkach, 
A co do kupna ziemi od rodziców na młodego rolnika, kolega w zeszłym roku (tj. 2017) składał i właśnie tak zrobił że kupi ziemię od ojca, i w tym roku na przełomie sierpnia i września miał ten cel właśnie realizować, więc da się na pewno, ale trzeba się dowiadywać bo u nas rzetelnych informacji udało się uzyskać dopiero w biurze regionalnym

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez mllodyyy
      Witam mam takie pytanie czy ktoś się orientuje jaki jest przelicznik według którego ARIMR przelicza moc ciągników, chodzi mi głównie o to że mam 35 ha i zastanawiam się czy agencja przyzna mi ciagnik o mocy 110 KM a jak nie to ile musiał bym mieć ha żeby taki ciagnik mi przysługiwał, i czy dzierżawa jak nie jest zapisana notarialnie tylko jest umowa na piśmie między rolnikiem a właścicielem działki to tez będzie się zaliczać do wielkości gospodarstwa?? czy musi być raczej dzierżawa spisana notarialnie ??
    • Przez thomas015
      Witam, może mi ktoś wyjaśnić jak ARiMR liczy dobór maszyn na gospodarstwo?
      Mam 15 ha pola i np o jaki ciągnik się mogę starać?
    • Przez jarku98
      Witam miał już ktoś egzamin Egzamin R.16 2018 styczeń?  albo będzie miał jutro ?

• Przez Rolnik3311
      Witam, 
      W związku z planowanym złożeniem wniosku na młodego rolnika w 2018 roku potrzebne jest posiadanie przynajmniej 1ha ziemi. Planujemy przepisanie części gospodarstwa gdyż rodzice ro emerytury mają jeszcze 10lat. I mam pytanie czy na razie przepisać tylko ten 1ha a resztę po otrzymaniu pozytywnej weryfikacji wniosku czy od razu teraz cała ziemię żeby 2 razy nie chodzić do notariusza?
    • Przez Rolnik3311
      Witam, 
      W związku z planowanym złożeniem wniosku na młodego rolnika w 2018 roku potrzebne jest posiadanie przynajmniej 1ha ziemi. Planujemy przepisanie części gospodarstwa gdyż rodzice ro emerytury mają jeszcze 10lat. I mam pytanie czy na razie przepisać tylko ten 1ha a resztę po otrzymaniu pozytywnej weryfikacji wniosku czy od razu teraz cała ziemię żeby 2 razy nie chodzić do notariusza?
  • Dodaj nową pozycję...
v