Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano
Dnia 18.07.2018 o 20:42, freetaxi napisał:

Długo czekasz? Jakie województwo?

W lutym składałem o pierwszą ratę tylko potem wyszło ze mam współwłasność z  sąsiadem drogi dojazdowej do pola no i było pisane do warszawy przez kobietę co w Poznaniu mój wniosek sprawdza jakieś sprostowanie żeby oni się do tego odnieśli bo  niby w Poznaniu radcy prawni mówili że to przejdzie i od tamtej pory cisza a to było w kwietniu. Jutro mam zamiar dzwonić i pytać znowu. A ktoś jeszcze nie dostał mimo że składal o wypłatę? Bo gdzieś czytałem że niektórzy dostawali pisma ze przesuwają na lipiec wypłaty 

Opublikowano

Witam,

Chciałabym zapytać jak się ma branie premi dla Młodego Rolnika przez kobietę do jej zajścia w ciążę? Czy jeśli zaszlaby w ciążę to np jest to uznane jako że nie prowadzi gospodarstwa samodzielnie? Jakieś konsekwencje z tego tytułu czy taki stan nie stanowi problemu w pobieraniu dofinansowania? Bardzo proszę o odpowiedź. 

Opublikowano
Witam.
Czy muszę wykazywać sprzedaż plonów gdy wezmę dotację na młodego rolnika?
Wiem, że trzeba prowadzić uproszczoną księgowość, ale czy jest jakaś minimalna kwota za którą muszę sprzedać swoje plony?
Pytam, bo muszę kombinować trochę żeby uzyskać odpowiednią wielkość ekonomiczną gospodartwa, no ale co w przypdku gdy nie znajdę 
odbiorców na warzywa np? 

Opublikowano

hejka nie wiecie dla pewności czy przez te 150 dni od złożenia wiosku można dodać nowe działki bez konsekwencji negatywnych..?

na jakich zasadach?

§ 17. 1. Kolejność przysługiwania pomocy jest ustalana na podstawie danych i informacji zawartych we wniosku o przyznanie pomocy, dołączonych do niego dokumentach oraz kontroli administracyjnej. Dokonanie przez wnioskodawcę zmian we wniosku o przyznanie pomocy lub w dołączonych do niego dokumentach po upływie 150 dni od dnia zakończenia terminu składania wniosków albo po podaniu przez Prezesa Agencji informacji, o której mowa w § 18 ust. 3, jeżeli informacja ta została podana przed upływem 150 dni od dnia zakończenia terminu składania wniosków, nie wpływa na kolejność przysługiwania pomocy oraz liczbę przyznawanych punktów, z wyłączeniem przypadku, gdy zmiana taka powoduje zmniejszenie liczby punktów
Opublikowano (edytowane)

No dobra a ja mam taki problem, moze ktos mial podobnie. Zwiekszam wartosc ekonomiczna poprzez zwiekszenie zasiewu straczkowych. W biznesplanie rok docelowy byl opracowywany na zasiewy te, ktore mialem w tym roku. A tak na prawde dopiero tegoroczne jesienne i wiosenne w przyszlym maja spelniac docelowe uprawy, bo wszystko przesunelo mi sie o rok. Nie wiem, czy dobrze opisalem. 

Teraz wychodzi mi na to ze musialbym drugi raz siac to samo praktycznie na tych samych dzialkach, bo w biznesplanie w roku docelowym mam to samo co mialem posiane teraz. I co z tym fantem zrobic? Liczy sie tylko to, aby powierzchnia sie zgadzala czy tez numery dzialek do ktorych mam przypisane uprawy w docelowym tez sa obligatoryjne? Musze robic zmiane?

Edytowane przez Rangiz
Opublikowano
Dnia 3.08.2018 o 11:48, Lady12 napisał:

Witam,

Chciałabym zapytać jak się ma branie premi dla Młodego Rolnika przez kobietę do jej zajścia w ciążę? Czy jeśli zaszlaby w ciążę to np jest to uznane jako że nie prowadzi gospodarstwa samodzielnie? Jakieś konsekwencje z tego tytułu czy taki stan nie stanowi problemu w pobieraniu dofinansowania? Bardzo proszę o odpowiedź. 

żona będąc w ciązy składała wniosek na MR nie było żadnych problemów z tego tytułu. troche śmieszne. no niby nie prowadziła sama bo miała dziecko w brzuchu... ;)

a moje pytanie. co będzie dla agencji rozpoczeciem biznesplanu (MR na budowe obory) faktura za projekt obory wolnostanowiskowej czy już pozwolenie na budowę? z rozporządzenia nic nie wynika, a agencja miga się od odpowiedzi...

Opublikowano (edytowane)
Dnia 8.08.2018 o 12:54, freetaxi napisał:

@cinek112

@JanN14

@Rangiz mniej więcej w jakim miesiącu będziesz składał wniosek o płatność II raty? 

Zostalo mi zwiekszenie wartosci ekonomicznej wiec po zlozeniu wniosku o doplaty w przyszlym roku. Ale zasiewy juz niedlugo trzeba robic :P

Edit. Dodzownilem sie do biura, ktore oblugiwalo moj wniosek i twierdza, ze nie trzeba siac wg przypisania dzialek. Liczy sie tylio powieszchnia taka, by spelnialo 10% wzrost.

Edytowane przez Rangiz
Opublikowano
2 godziny temu, Caryx321 napisał:

Jeśli rok docelowy mam w 2020 to tylko wtedy muszą mi się zgadzać uprawy ?? a teraz mogę siać co tylko chce ??

dzwonilem do agencji i powiedzieli że ttzeba spełniać już po wypłacie I raty a nie dopiero w roku docelowym

Opublikowano
11 minut temu, Bolek96 napisał:

dzwonilem do agencji i powiedzieli że ttzeba spełniać już po wypłacie I raty a nie dopiero w roku docelowym

ale z tego co pamiętam to w biznesplanie podaje sie tylko uprawy w roku wejściowym i docelowym a tych w latach po środku sie nie podaje chyba już nie wiem ;)

Opublikowano

Bo tak jest i też myślałem, że tylko raz posieję i tyle. Na AF oczywiście każdy znawca tematu i sami wypełniacze wniosków, ale jakiejkolwiek porady nie można uzyskać.

Masz zacząć to siać jak najszybciej i utrzymać tak przez 5 lat. Nie wiem natomiast jak będzie za rok z rotacją zbóż. 

Opublikowano

Wzrost wartości ekonomicznej gospodarstwa musicie osiągnąć w roku DOCELOWYM ( i w tym roku siejecie uprawy które podaliście)  a następnie przez kolejne lata do zakończenia realizacji programu musicie ten wzrost utrzymać, ale w kolejnych latach po roku DOCELOWYM utrzymać wzrost możecie innymi uprawni lub ilością zwierząt, niż te które podaliście w biznesplanie. Natomiast jeśli chodzi o liczbę lat utrzymywania tego wzrostu  to  każdy może mieć inną głownie chodzi o rok DOCELOWY dla jednego będzie to 2020 a dla innego 2022 itp. Mieliście możliwość wyboru roku DOCELOWEGO jedynym warunkiem było maksymalnie 3 lata od wypłaty I raty paremii. Dlatego jeden będzie musiał ten wzrost SO o min. 10% utrzymywać dłużej a inny krócej. 

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez mllodyyy
      Witam mam takie pytanie czy ktoś się orientuje jaki jest przelicznik według którego ARIMR przelicza moc ciągników, chodzi mi głównie o to że mam 35 ha i zastanawiam się czy agencja przyzna mi ciagnik o mocy 110 KM a jak nie to ile musiał bym mieć ha żeby taki ciagnik mi przysługiwał, i czy dzierżawa jak nie jest zapisana notarialnie tylko jest umowa na piśmie między rolnikiem a właścicielem działki to tez będzie się zaliczać do wielkości gospodarstwa?? czy musi być raczej dzierżawa spisana notarialnie ??
    • Przez thomas015
      Witam, może mi ktoś wyjaśnić jak ARiMR liczy dobór maszyn na gospodarstwo?
      Mam 15 ha pola i np o jaki ciągnik się mogę starać?
    • Przez jarku98
      Witam miał już ktoś egzamin Egzamin R.16 2018 styczeń?  albo będzie miał jutro ?

• Przez Rolnik3311
      Witam, 
      W związku z planowanym złożeniem wniosku na młodego rolnika w 2018 roku potrzebne jest posiadanie przynajmniej 1ha ziemi. Planujemy przepisanie części gospodarstwa gdyż rodzice ro emerytury mają jeszcze 10lat. I mam pytanie czy na razie przepisać tylko ten 1ha a resztę po otrzymaniu pozytywnej weryfikacji wniosku czy od razu teraz cała ziemię żeby 2 razy nie chodzić do notariusza?
    • Przez Rolnik3311
      Witam, 
      W związku z planowanym złożeniem wniosku na młodego rolnika w 2018 roku potrzebne jest posiadanie przynajmniej 1ha ziemi. Planujemy przepisanie części gospodarstwa gdyż rodzice ro emerytury mają jeszcze 10lat. I mam pytanie czy na razie przepisać tylko ten 1ha a resztę po otrzymaniu pozytywnej weryfikacji wniosku czy od razu teraz cała ziemię żeby 2 razy nie chodzić do notariusza?
  • Dodaj nową pozycję...
v