Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano
1 godzinę temu, Padykilos napisał:

1 godzinę temu, Padykilos napisał:

Maj za pasem a o naborze ani widu ani słychu...

Bo z uwagi na zmiany nabór przeniesiony na czerwiec

• Haha 1
Opublikowano

Witam mam takie pytanie czy jeżeli teraz złoże wniosek na młodegor olnika to mogę kupić sobie maszyny takiej wielkości jak mi się podoba czy muszę dobrać je według zasad doboru maszyn który jest dostępny na stronie agencji ?

Opublikowano

Panowie we Wrześniu 2015r skorzystałem z młodego rolnika,po roku przysłali mi list z dostarczeniem w określonych terminach niezbędnych dokumentów,który zgubiłem.Niedługo minie 3 lata od otrzymania premii i pamiętam,że coś trzeba dowieść do arimr i tu moje pytanie,czy otrzymam jeszcze jakiś list od armimr z dopełnieniem warunków,czy mam do nich dzwonić?

Opublikowano

Trzeba im dowieść, że wywiązałeś się ze wszystkich obowiązków zgodnie z biznesplanem. Popytaj w ARIMR czy mogliby wydać duplikat decyzji o przyznaniu wsparcia. Tam masz sporo wyjaśnione. Chyba, że nie mówisz o decyzji.

Opublikowano
11 godzin temu, rolnik9518 napisał:

Witam mam takie pytanie czy jeżeli teraz złoże wniosek na młodegor olnika to mogę kupić sobie maszyny takiej wielkości jak mi się podoba czy muszę dobrać je według zasad doboru maszyn który jest dostępny na stronie agencji ?

Według doboru zasad

Opublikowano

Mam koledzy takie pytanie... Dopiszę na wstępie, iż sprawa tyczy się biznesplanu z Młodego Rolnika z jeszcze ze starego PROWu, bo nie wiem jak test w nowym.
Mianowicie jest przepis, iż zmiana zaplanowanej struktury produkcji roślinnej z biznesplanu, jeśli nie przekracza 30% niż to co zadeklarowano na dany rok w biznesplanie to nie trzeba tego zgłaszać.
Tylko czy te 30% w przypadku zbóż, tyczy się ogólnie łącznej uprawy zbóż czy konkretnej uprawy np. pszenżyta?
Podam przykład: pszenica ozima się zmniejszyła o 20% a uprawa pszenżyta wzrosła o 35%... Natomiast łącznie zboża zwiększyły się tylko 15% w porównaniu do innych gatunków upraw.
Czy jest to prawidłowe i mieści się w granicach błędu, czy należy zgłosić zmianę do Agencji? Mi wydaje się że chodzi tu o te 15%, ale nie jestem pewien...

Opublikowano
18 godzin temu, kuba24051 napisał:

panowie przy zakupie musze zanosic do agencji fakture albo cos innego im zglaszac? fakture juz mam opłaconą dokladnie na tą kwotę co w bp

Agencja może chcieć od Ciebie fakturę jako potwierdzenie rozpoczęcia realizacji biznesplanu (przy wnioski o płatność I raty).

Opublikowano
8 godzin temu, Maksu napisał:

Agencja może chcieć od Ciebie fakturę jako potwierdzenie rozpoczęcia realizacji biznesplanu (przy wnioski o płatność I raty).

Żeby mieć fakture to najpierw trzeba tą 1 rate dostać. Za swoje podobno lepiej nie kupować

Opublikowano
Dnia 28.04.2018 o 21:05, rolnik9518 napisał:

w MR aż tak na to nie patrzą możesz próbować brać wiekszy sprzęt :) mi dali nawetbez wyjaśnień to co chciałem podam ci przykład abyś mógł swój areał porownać: wg przepisów należy mi się przyczepa 6t ( dostałem 10t), zestaw uprawowo siewny 2,5m (dostałem 3m), więc możesz próbować strać się o większy :D

Opublikowano
13 godzin temu, Bolek96 napisał:

w MR aż tak na to nie patrzą możesz próbować brać wiekszy sprzęt :) mi dali nawetbez wyjaśnień to co chciałem podam ci przykład abyś mógł swój areał porownać: wg przepisów należy mi się przyczepa 6t ( dostałem 10t), zestaw uprawowo siewny 2,5m (dostałem 3m), więc możesz próbować strać się o większy :D

Fajnie by bylo gdyby sie tak udalo tylko nie wiem czy przeszloby mi na ok8 ha opryskiwacz ciagany ok 1500 l a pracowalby na 40ha 

Opublikowano

Witam, macie jakiś pomysł jak można szybko zwiększyć wartość ekonomiczną gospodarstwa? Planuję w tym roku złożyć wniosek na Młodego Rolnika ale brakuje mi jeszcze około 3 tys do wymaganych 13 tys :/ Mam już wszystko pozasiewane, jedynie został mi taki mały kawałeczek 0,25 ha (IV klasa) i chciałbym tam posiać coś co ma duży przelicznik ale nie mam pojęcia co , jakieś pomysły ?

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez mllodyyy
      Witam mam takie pytanie czy ktoś się orientuje jaki jest przelicznik według którego ARIMR przelicza moc ciągników, chodzi mi głównie o to że mam 35 ha i zastanawiam się czy agencja przyzna mi ciagnik o mocy 110 KM a jak nie to ile musiał bym mieć ha żeby taki ciagnik mi przysługiwał, i czy dzierżawa jak nie jest zapisana notarialnie tylko jest umowa na piśmie między rolnikiem a właścicielem działki to tez będzie się zaliczać do wielkości gospodarstwa?? czy musi być raczej dzierżawa spisana notarialnie ??
    • Przez thomas015
      Witam, może mi ktoś wyjaśnić jak ARiMR liczy dobór maszyn na gospodarstwo?
      Mam 15 ha pola i np o jaki ciągnik się mogę starać?
    • Przez jarku98
      Witam miał już ktoś egzamin Egzamin R.16 2018 styczeń?  albo będzie miał jutro ?

• Przez Rolnik3311
      Witam, 
      W związku z planowanym złożeniem wniosku na młodego rolnika w 2018 roku potrzebne jest posiadanie przynajmniej 1ha ziemi. Planujemy przepisanie części gospodarstwa gdyż rodzice ro emerytury mają jeszcze 10lat. I mam pytanie czy na razie przepisać tylko ten 1ha a resztę po otrzymaniu pozytywnej weryfikacji wniosku czy od razu teraz cała ziemię żeby 2 razy nie chodzić do notariusza?
    • Przez Rolnik3311
      Witam, 
      W związku z planowanym złożeniem wniosku na młodego rolnika w 2018 roku potrzebne jest posiadanie przynajmniej 1ha ziemi. Planujemy przepisanie części gospodarstwa gdyż rodzice ro emerytury mają jeszcze 10lat. I mam pytanie czy na razie przepisać tylko ten 1ha a resztę po otrzymaniu pozytywnej weryfikacji wniosku czy od razu teraz cała ziemię żeby 2 razy nie chodzić do notariusza?
  • Dodaj nową pozycję...
v