Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
18 godzin temu, Maksu napisał:

Ale nazwa jest inna tylko czy zupełnie inny jest przedmiot szkolenia? Ja u siebie miałem ten problem, że nie mogłem znaleźć szkoleń, które wpisałem w biznesplan, to zawnioskowałem o zmianę biznesplanu, a tematy szkoleń wpisałem dokładnie takie jak nazywały się szkolenia, które odbywały się w okolicy (oczywiście w powiązaniu z założeniami biznesplanu).

własnie mam inne nazwy szkoleń które są zrobione. 2 daloby sie podciągnąc. bhp to jest ok. i ze straczkowymi tez. ale nie mam produkcji trzody i integrowanej produkcji roslin. co najlepsze nigdzie tych szkolen póki co nie robią. 

a ile pkt jesst za szkolenie bo nie pamiętam? 

Opublikowano
8 minut temu, grzesiek0150 napisał:

własnie mam inne nazwy szkoleń które są zrobione. 2 daloby sie podciągnąc. bhp to jest ok. i ze straczkowymi tez. ale nie mam produkcji trzody i integrowanej produkcji roslin. co najlepsze nigdzie tych szkolen póki co nie robią. 

a ile pkt jesst za szkolenie bo nie pamiętam? 

0,5 pkt za szkolenie. To ewentualnie znajdź w okolicy jakieś szkolenia zbliżone, złóż wniosek o zmiane w zakresie tych dwóch szkoleń i jak Ci ją zaakceptują, to zrób te szkolenia.

Opublikowano

Zaczynałem MR(wzięty w 2014) z 22ha, zadeklarowałem kupienie 2,80ha za premię- kupiłem, więc aktualnie działam na 24,80ha

Złożyliśmy z ojcem wspólny wniosek na PROW i pasowałoby mu "oddać" z 5ha, żeby mieć taką samą(podobną?) liczbę hektarów do równego zwrotu(200k/200k). Wyrażą zgodę na zmianę biznesplanu? Poniżej wojewódzkiej/krajowej nie spadnę, a startowałem z ESU równym 4.00 także rośliny z trochę wyższym przelicznikiem i zakończę powyżej 4.00 ESU. Do otrzymania równego zwrotu użytkowanie maszyn musi być 50/50 i hektary też mają być idealnie np 20ha/20ha czy jeden może mieć np 23ha, a drugi 17ha, ale wpisane 50/50 użytkowanie i pełny zwrot, nie podważą tego? hmm?

Opublikowano
Dnia 12.04.2018 o 19:50, falcon83p napisał:

Czy premię można przeznaczyć na zakup ziemi od rodzeństwa?

Można

Opublikowano

Szybcy i wściekli ;) Przelew na koncie 17 kwietnia, czas do 20 kwietnia. Prędkość światła, ale jest ;) Podlaskie

Opublikowano
12 godzin temu, grzesiek0150 napisał:

własnie tematyka sie nie zgadza. bo nie mam produkcji trzody chlewnej. a szkoleń nie ma. moze uda się cos zmienic sam nie wiem 

Docelowy masz 2018? Jak tak, to masz jeszcze trochę czasu. Nic Ci nie pozostaje, jak składać wniosek o zmianę o szkolenia o najbardziej zbliżonej tematyce i zobaczyć, co zrobi agencja

Opublikowano

Do mnie dzisiaj dzwoniła Pani z Poznania ze mam jedną działkę 18 arów na współwłasność z sąsiadem i tak jest bo jest to droga dojazdowa do mojego i sąsiada pola które są w środku innych pól i inaczej się dojechać nie da tylko ta nasza droga prywatna. Pani ma się skonsultować z ich prawnikiem bo nie wie jak to rozstrzygnąć bo niby nie można mieć współwłasności w młodym rolniku no ale to droga która nie jest uprawiana przecież. Może miał ktoś taka sytuacje? Sprawa wyszła dopiero teraz gdyż miała być przekazana cześć gospodarstwa ale z uwagi na wcześniejszą emeryturę przekazane zostało wszystko juz po otrzymaniu decyzji.

Opublikowano
17 godzin temu, freetaxi napisał:

Współwłasność inna niż małżeńska jest niedozwolona w młodym rolniku więc wybór należy do ciebie. 

W ksiedze wieczystej jest dzialka jako droga jednak w wypisie z rejestrow gruntow jako grunt orny ale to moze dlatego ze z 4 lata temu ojciec wraz z sasiadem zmienili przeznaczenie dzialki zeby placic mniejszy podatek gdyz od drogi bylo drogo. a moze jakby znowu zmienic przeznaczenie gruntu na droge z gruntow ornych to by to przeszlo gdyz Pani z agencji po konsultacji z prawnikiem  mowila ze droga by bylo ok jako wspolwlasnosc ale wtedy jeszcze nie wiedzialem co jest w wypisiem z gruntow gdyz akurat nie bylo mnie w domu. czy daloby rady znowu tak odkrecic przeznaczenie gruntu? bo oddanie dzialki rodzicom to pewnie koszta notarialne znowu plus zmiany biznesplanu itp

Opublikowano

Czy mozna robić zmiany w biznesplanie po wypłacie I raty?  Chodzi mi o zmiane cen maszyn? 

I jeszcze jedno, przeznaczyłem całą premie na środki trwałe i byłem święcie przekonany że nie będzie żadnych haczyków, otóż pewien pan z odr który pisał mi wniosek wklepał mi 40 tyś zł na środki obrotowe a ja nic o tym nie wiedziałem! Złożyłem wniosek o drugą rate i pani z agencji dzowni z zapytaniem gdzie są fv na 40 tyś zł na środki obrotowe... co mam zrobić? Zmiana do biznesplanu wchodzi w grę? Gdyby to było 4 tyś czy 14 tyś byłbym w stanie uzbierać faktur ale na 40 tyś nie mam szans... doradzcie coś bo to co w moim odr się dzieje to przekracza wszelkie granice.

Opublikowano

Nie będę tu roztłumaczał co i jak, zadzowniłem do osoby która pisała mi wniosek i pytam skąd taka suma i wgl dlaczego wpisał mi środki obrotowe odpowiedział mi że tabela nr 21 dla agencji tylko obrazowaniem tego że coś planuje w gospodarstwie robić i upierał się że żadnych faktur nir musze na to dostarczać, brzmi to komicznie ale taka sytuacja mi się przytrafiła.

Opublikowano
Dnia 19.04.2018 o 17:19, jarekvip99 napisał:

W ksiedze wieczystej jest dzialka jako droga jednak w wypisie z rejestrow gruntow jako grunt orny ale to moze dlatego ze z 4 lata temu ojciec wraz z sasiadem zmienili przeznaczenie dzialki zeby placic mniejszy podatek gdyz od drogi bylo drogo. a moze jakby znowu zmienic przeznaczenie gruntu na droge z gruntow ornych to by to przeszlo gdyz Pani z agencji po konsultacji z prawnikiem  mowila ze droga by bylo ok jako wspolwlasnosc ale wtedy jeszcze nie wiedzialem co jest w wypisiem z gruntow gdyz akurat nie bylo mnie w domu. czy daloby rady znowu tak odkrecic przeznaczenie gruntu? bo oddanie dzialki rodzicom to pewnie koszta notarialne znowu plus zmiany biznesplanu itp

Lepiej zapłacić 500 złoty notariusz niź oddać cało premiera i przekazać  na siostrę to ale wtedy punkty ci się pomniejsza o przekazanie w całości 

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez mllodyyy
      Witam mam takie pytanie czy ktoś się orientuje jaki jest przelicznik według którego ARIMR przelicza moc ciągników, chodzi mi głównie o to że mam 35 ha i zastanawiam się czy agencja przyzna mi ciagnik o mocy 110 KM a jak nie to ile musiał bym mieć ha żeby taki ciagnik mi przysługiwał, i czy dzierżawa jak nie jest zapisana notarialnie tylko jest umowa na piśmie między rolnikiem a właścicielem działki to tez będzie się zaliczać do wielkości gospodarstwa?? czy musi być raczej dzierżawa spisana notarialnie ??
    • Przez thomas015
      Witam, może mi ktoś wyjaśnić jak ARiMR liczy dobór maszyn na gospodarstwo?
      Mam 15 ha pola i np o jaki ciągnik się mogę starać?
    • Przez jarku98
      Witam miał już ktoś egzamin Egzamin R.16 2018 styczeń?  albo będzie miał jutro ?

• Przez Rolnik3311
      Witam, 
      W związku z planowanym złożeniem wniosku na młodego rolnika w 2018 roku potrzebne jest posiadanie przynajmniej 1ha ziemi. Planujemy przepisanie części gospodarstwa gdyż rodzice ro emerytury mają jeszcze 10lat. I mam pytanie czy na razie przepisać tylko ten 1ha a resztę po otrzymaniu pozytywnej weryfikacji wniosku czy od razu teraz cała ziemię żeby 2 razy nie chodzić do notariusza?
    • Przez Rolnik3311
      Witam, 
      W związku z planowanym złożeniem wniosku na młodego rolnika w 2018 roku potrzebne jest posiadanie przynajmniej 1ha ziemi. Planujemy przepisanie części gospodarstwa gdyż rodzice ro emerytury mają jeszcze 10lat. I mam pytanie czy na razie przepisać tylko ten 1ha a resztę po otrzymaniu pozytywnej weryfikacji wniosku czy od razu teraz cała ziemię żeby 2 razy nie chodzić do notariusza?
  • Dodaj nową pozycję...
v