Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano
Czy jeśli oficjalnie posiadam na siebie 7 hektarów łąki to dostanę kosiarkę 3 metrową i zgrabiarkę dwukaruzelową? Doradczyni mówiła że można napisać papier że będę kupował trawę na pniu. Przejdzie takie coś?
Opublikowano
1 godzinę temu, Pele18 napisał:
1 godzinę temu, Pele18 napisał:

To kiedy składałeś wniosek o 1 rate? 

26 listopada, dzwoniłem kilka dni temu do Krakowa to mówili że będą wypłacać parę dni przed końcem terminu 90 dni

Opublikowano

A ile czasu ma Oddział Regionalny na wypłate, bo byłem ostatnio w Biurze powiatowym poprawiać literówke i osoba rozpatrująca powiedziała że już sprawdziła mój wniosek i wysyła zlecenie do Warszawy?

Opublikowano
4 godziny temu, daroo9876 napisał:

A ile czasu ma Oddział Regionalny na wypłate, bo byłem ostatnio w Biurze powiatowym poprawiać literówke i osoba rozpatrująca powiedziała że już sprawdziła mój wniosek i wysyła zlecenie do Warszawy?

Mi kobita mówiła że OR Kraków dostaje od Warszawy przelewy 1 i 15 każdego miesiąca , a jak jest naprawdę tego nie wiem, mój wniosek już był zatwierdzony 18 stycznia...

Opublikowano

Mi gość w agencji tłumaczył, że OR sprawdzają wnioski i wysyłają zlecenia do centrali w Warszawie. Centrala ma 2 tygodnie na zrobienie przelewu a całość ma się zamknąć w 90 dniach. Mówił też, że większość wniosków zaczynają sprawdzać jakieś 70 dni od złożenia, czyli w zasadzie na limicie.

Zastanawiam się tylko z czego wynika tak późny termin, ludzie chcą kupować maszyny bo wiosna tuż tuż, a tu czekają do samego końca z wypłatami.

Opublikowano
2 minuty temu, oregano napisał:

Mi gość w agencji tłumaczył, że OR sprawdzają wnioski i wysyłają zlecenia do centrali w Warszawie. Centrala ma 2 tygodnie na zrobienie przelewu a całość ma się zamknąć w 90 dniach. Mówił też, że większość wniosków zaczynają sprawdzać jakieś 70 dni od złożenia, czyli w zasadzie na limicie.

Zastanawiam się tylko z czego wynika tak późny termin, ludzie chcą kupować maszyny bo wiosna tuż tuż, a tu czekają do samego końca z wypłatami.

Nie wiem z czego wynika ale to trochę utrudnia życie bo ja już maszyny w listopadzie zamówiłem i dopiero teraz będę kupował, więc trochę dealer się niecierpliwił. Ale trzeba widocznie być cierpliwym 

Opublikowano (edytowane)

Jak ja składałem w 2016 wniosek to mówili że mają blokadę i przed upływem 60dni od złożenia nie mogą go przekazać do realizacji. Teraz już 2,5 miesiąca czekam na drugą ratę.

Dostał ktoś już 2 ratę? 

Edytowane przez waldii1
Opublikowano

Hej czy po wyplacie 1 raty moge zmienic biznesplan chodzi mi dokladnie o punkty zeby zmiejszyc je z 16 na 13,05 nabór 2017 ponieważ chce zmiejszyć z plan nawozowy i i doradztwo ?? Czekam na odp i zgóry dziękuję 

Opublikowano
Dnia 23.02.2018 o 14:35, sumek666 napisał:

Ale za biurkiem inni ludzie ;) każdy czyta rozporządzenie jak mu pasuje. Ode mnie też wymagali.

Potwierdzam w piatek z 20 min rozmawialem z szanowna Pania na ten temat i twierdzi ze musze miec zaswiadczenie juz nie w dniu przelewu  tylko powiedziala mi ze najlepiej od maja 2017 moglem miec brak slow ... i znowu czekac okolo 3 tygodni na zaswiadczenie z Krusu 

Opublikowano
16 godzin temu, waldii1 napisał:

Musisz zmienić biznesplan i złożyć wniosek o zmiany. Jeśli się zgodzą to ok. Przeciwwskazań nie ma i powinni wyrazić zgodę.

Dzięki za odp 

Opublikowano

Witam,jestem na etapie składania wniosku o płatność pierwszej raty i mam takie pytanie odnośnie vat.

Czy od premi mogę odliczyć vat?

Mam zamiar kupić traktor ok 100 tys brutto.z góry dzięki za pomoc 

Pozdrawiam 

Opublikowano
7 godzin temu, Majsteroo7 napisał:

Witam,jestem na etapie składania wniosku o płatność pierwszej raty i mam takie pytanie odnośnie vat.

Czy od premi mogę odliczyć vat?

Mam zamiar kupić traktor ok 100 tys brutto.z góry dzięki za pomoc 

Pozdrawiam 

Teoretycznie jest taka możliwość, jednak w praktyce w tym momencie popełniasz przestępstwo skarbowe ponieważ nie możesz mieć podwójnego finansowania maszyny. Gdybyś kupował ciągnik za 100 netto nie było by takiego problemu. Potwierdziła nam to pani z US na szkoleniu w ODR.

Opublikowano
1 minutę temu, emergency12 napisał:

To też chyba zależy od interpretacji ludzi. Ja sie pytałem o to, to sie dziwili skąd takie rzeczy wymyślam. 

"

Podwójne finansowanie oznacza niedozwolone zrefundowanie całkowite lub częściowe danego wydatku dwa razy ze środków publicznych – krajowych lub wspólnotowych. Podwójnym finansowaniem jest np.:

• zrefundowanie tego samego wydatku w ramach dwóch różnych projektów współfinansowanych ze środków funduszy strukturalnych lub Funduszu Spójności,
  • zrefundowanie poniesionego podatku VAT ze środków funduszy strukturalnych lub Funduszu Spójności, a następnie odzyskanie tego podatku ze środków budżetu państwa w oparciu o ustawę o VAT,
  • zakupienie środka trwałego z udziałem środków dotacji krajowej, a następnie zrefundowanie kosztów amortyzacji tego środka trwałego w ramach funduszy strukturalnych lub Funduszu Spójności."

interpretacje różne, ale wszędzie jest ta sama podstawa prawna. Wiecie jak to jest ze skarbówką - złożysz wniosek, przejdzie, cieszysz się że kupiłeś maszyne i jeszcze Ci za to zapłacili (przykładowo 100 brutto i zwrot 23 tysięcy VAT). a na miesiąc przed końcem okresu przedawnienia wezwania do wyjaśnienia sprawy i prognozowany koszt kary za popełnienie przestępstwa skarbowego.
Opublikowano

Panowie sprawa pilna. Mialem telefon z agencji odnoscie MR ze musze byc zarejestrowany jako rolnik a nie jako domownik bo im sie nie wyswietla. I teraz pytanie , w biznesplanie mam 17,5 h  ale na dzien dzisiejszy mam 16,5 bo jedna dzierzawe bd miec robiona pod koniec tygodnia ale w krusie chciałbym zalatwic to dzis i tam musze podac aktualny stan h fizycznych czyli 16,5 i czy w agencji nie bd im sie wyswietlac 16,5 jak w nastepnym tygodniu zawioze poprawki z wzzystkimi aktami na 17,5m

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez mllodyyy
      Witam mam takie pytanie czy ktoś się orientuje jaki jest przelicznik według którego ARIMR przelicza moc ciągników, chodzi mi głównie o to że mam 35 ha i zastanawiam się czy agencja przyzna mi ciagnik o mocy 110 KM a jak nie to ile musiał bym mieć ha żeby taki ciagnik mi przysługiwał, i czy dzierżawa jak nie jest zapisana notarialnie tylko jest umowa na piśmie między rolnikiem a właścicielem działki to tez będzie się zaliczać do wielkości gospodarstwa?? czy musi być raczej dzierżawa spisana notarialnie ??
    • Przez thomas015
      Witam, może mi ktoś wyjaśnić jak ARiMR liczy dobór maszyn na gospodarstwo?
      Mam 15 ha pola i np o jaki ciągnik się mogę starać?
    • Przez jarku98
      Witam miał już ktoś egzamin Egzamin R.16 2018 styczeń?  albo będzie miał jutro ?

• Przez Rolnik3311
      Witam, 
      W związku z planowanym złożeniem wniosku na młodego rolnika w 2018 roku potrzebne jest posiadanie przynajmniej 1ha ziemi. Planujemy przepisanie części gospodarstwa gdyż rodzice ro emerytury mają jeszcze 10lat. I mam pytanie czy na razie przepisać tylko ten 1ha a resztę po otrzymaniu pozytywnej weryfikacji wniosku czy od razu teraz cała ziemię żeby 2 razy nie chodzić do notariusza?
    • Przez Rolnik3311
      Witam, 
      W związku z planowanym złożeniem wniosku na młodego rolnika w 2018 roku potrzebne jest posiadanie przynajmniej 1ha ziemi. Planujemy przepisanie części gospodarstwa gdyż rodzice ro emerytury mają jeszcze 10lat. I mam pytanie czy na razie przepisać tylko ten 1ha a resztę po otrzymaniu pozytywnej weryfikacji wniosku czy od razu teraz cała ziemię żeby 2 razy nie chodzić do notariusza?
  • Dodaj nową pozycję...
v