Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano

Sumek666 w zakładce planowane zakupy.
@freetaxi to teraz mnie dobiłeś xD to mi nie pozwolą złożyć w BP i infolinia w wawie też mówi że mam to spełnić. jaja. 
Ja bym składał ale mam jeszcze problem że w roku wyjściowym miałem 14 tyś esu a w roku 2017 miałem 21 tyś esu i teraz jak bym złozył sprawozdanie to nie wiem czy w 2018 mógł bym mieć np 19 tyś esu ? Bo mysłałem złożyć po 15 maja wszystko ze zmiana do BP na 19 tyś esu sprawozdanie też na tyle i już bym ciągnął 19 tyś do 5 lat

Opublikowano

musisz mieć +10% więc jak miałem bazowo 14 tyś to musisz mieć 15,4 tyś

ale jestem g.... wystarczyło rolką w gorę przejechać. dzięki @Paramonov za pomoc.

jak mam 70 930 zł na środki trwałe a 35 tyś na środki obrotowe to będzie spoko? czy ze środków obrotowych muszę się jakoś rozliczać czy wystarczy jak będą w ewidencji VAT?

Opublikowano (edytowane)

Do wniosku o drugą rate musisz zanieść wszystkie faktury na środki obrotowe na te 35 tyś i na środki trwałe też. ;/ czyli miałeś napisane że wydasz 5 tyś na paliwo to przedstawiasz te faktury jak wydałeś więcej to ok jak mniej to albo musisz czekać i wydać tyle albo robić zmianę.

Wiem że o 10 % tylko nie wiem jak złoże to sprawozdanie i wpisze esu z 2016 a w maju złoże dopłaty i będe miał mniej esu.

Waldii1 obrotowe wydaje mi się że co do grosza to bez sensu przecież to jest planowane więc wystarczy żeby było więcej.

Edytowane przez Paramonov
Opublikowano (edytowane)
7 minut temu, waldii1 napisał:

Mi mówili że ma się zgadzać do grosza biznesplan z fakturami i musiałem robić zmiany.

mi babka w arimr powiedziała, że jeżeli chodzi o środki trwałem to o 2-3 tyś nie będzie się czepiać. a jakby się kontroler uparł to mam oświadczenie odręcznie mu pisać.

Edytowane przez sumek666
Opublikowano

Ale to w czystym siewie nie moze isc na zielonke?? Sprecyzuj dokładnie

Opublikowano

Coś ktoś wie o zmianach poza terminem z 18 na 24 miesiące? Jak widzę np na YT ,że na 20 ha ktoś kupuje opryskiwacz na 60tys.żeby złapać punkty to coś tu nie tak działa.

Znajomy też chce czekać na przyszły rok-w tym czasie ogarnia wykształcenie i liczy po cichu na lepsze warunki.

Opublikowano

mi doradca powiedział że w momencie składania o 2 rate trzeba uprawiać lucerne. żebym składał o 2 rate w tym roku to pewnie musiałbym siać w czystym, ale składam w 2019 więc (chyba) mogę w mieszanym

Opublikowano

Pewnie takie pytanie było ale zapytam mimo to na szybko. 

Przy prow agencja zwraca pieniążki za maszyny itd z kwoty netto a VAT pokrywamy samemu chyba że jesteśmy na VAT i nas zwrócą.

A jak jest z młodym? Te 100 tys to mogę np kupić maszynę za 100 brutto czyli okolo 80 netto czy za 100 netto i wtedy 23 tys vatu place z swoich? 

Dealerzy podają kwoty netto i nie wiem czy z tych kwot netto mam uzbierać 100 tys czy do netto dodać VAT i wtedy zbierać do 100.

Opublikowano

czy ktos sie orientuje zeby kupic opryskiwacz za premie mlody rolnik wielkosc 20ha ornych to jakiej pojemnosci mozna wziasc ? za co sa dodatkowe punkty przy zakupie opryskiwacza i jego wyposarzenia?

Opublikowano
Dnia 5.01.2018 o 17:19, freetaxi napisał:

Będą prawdopodobnie zmiany w Premiach dla młodych rolników. Wydłużony zostanie okres posiadania gospodarstwa z 18 do 24 miesięcy. Dodatkowo zostanie umożliwione złożenie wniosku tym osobom, które dostały gospodarstwo wcześniej ale nie prowadziły faktycznie działalności rolniczej. Tak więc jeśli ktoś dostał ponad 1 ha użytków rolnych trochę wcześniej ale nie składał wniosku o dopłaty, nie rejestrował zwierząt gospodarskich, nie korzystał z innej pomocy krajowej lub unijnej oraz nie prowadzi działów specjalnych produkcji rolnej, będzie mógł złożyć wniosek o przyznanie pomocy. O ile oczywiście spełnia pozostałe warunki.

A jak to dokładnie wygląda z tym wymogiem posiadania co najmniej 1 ha ?-> młody rolnik 2017. Tzn. jeden z wymogów: "Wsparcie przeznaczone jest dla osób, które rozpoczęły urządzanie gospodarstwa rolnego, tzn. stały się właścicielem lub objęły w posiadanie (np. wydzierżawiły) gospodarstwo rolne o powierzchni co najmniej 1 ha nie wcześniej niż w okresie 18 miesięcy przed dniem złożenia wniosku o przyznanie pomocy"

Wnioskowałem o dotację i wykazywałem we wniosku, że posiadam min. 1 ha pola na podstawie postanowienia sądu o stwierdzeniu nabycia spadku (śmierć ojca niestety ;/) Opis ten rozumiem w ten sposób, że tak naprawdę nie trzeba posiadać tego min. tego 1 ha do składnia wniosku, ale po tym jak jak wniosek przejdzie to ma się 9 miesięcy na dopięcie wszelkich formalności i przejęcie wykazanych w biznesplanie gruntów ?

Będę właśnie składał do sądu wniosek o dział spadku celem zniesienia współwłasności (obecnie 6 współwłaścicieli: mama + rodzeństwo) i nie wiem, czy mam się zrzec wszystkiego na mamę (reszta rodzeństwa również będzie się zrzekać), która później przekaże mi pole w formie darowizny, czy jednak muszę sobie zachować jakiś kawałek o powierzchni min. 1 ha ?

Będę wdzięczny za podpowiedź.

Opublikowano
50 minut temu, radek5314 napisał:

czy ktos sie orientuje zeby kupic opryskiwacz za premie mlody rolnik wielkosc 20ha ornych to jakiej pojemnosci mozna wziasc ? za co sa dodatkowe punkty przy zakupie opryskiwacza i jego wyposarzenia?

Tak szczególnie jak masz komputer sterujący. Mi na 12.45 ha razem z łąkami przyznali krukowiaka phx 1000l belka 15m komputer bravo 180s

Opublikowano (edytowane)

jak skladalem wniosek o premie to wpisalem rozsiewacz do nawozu z komputerem i wysiew graniczny za 25tys brutto i on mi dał tylko 0,6pkt w wszytkich punktow mam 13,4 czy moge teraz zrezygnowac z tego rozsiewacza i kupic maszyne co nie jest punktowana i tak sie zastanawiam nad opryskiwaczem i za co sa punkty w opyskiwaczu? jak zrezygnuje to bede miał 12,8pkt czy tak moze pozostac?

Edytowane przez radek5314
Opublikowano

Mam tak problem 

Kiedy trzeba byc ubezpieczonym w Krusie w dniu decycji czy w dniu wplaty pieniedzy na konto i minimum 12 miesiecy trzeba byc od wyplaty

Opublikowano
43 minuty temu, radek5314 napisał:

jak skladalem wniosek o premie to wpisalem rozsiewacz do nawozu z komputerem i wysiew graniczny za 25tys brutto i on mi dał tylko 0,6pkt w wszytkich punktow mam 13,4 czy moge teraz zrezygnowac z tego rozsiewacza i kupic maszyne co nie jest punktowana i tak sie zastanawiam nad opryskiwaczem i za co sa punkty w opyskiwaczu? jak zrezygnuje to bede miał 12,8pkt czy tak moze pozostac?

Raczej tak tylko musisz wyslac zmiane biznesplanu do agencji

49 minut temu, situ14 napisał:

Tak szczególnie jak masz komputer sterujący. Mi na 12.45 ha razem z łąkami przyznali krukowiaka phx 1000l belka 15m komputer bravo 180s

Słuchaj mógłbyś napisac cene opryskiwacza? I czy masz skladana belke hydraulicznie?

Opublikowano

ja myslałem o jakims biardzkim czy promar, moze to byc uzasadnienie ze 8ha ziemi ma w sasiedniej gminie oddalone 8-10km od domuz ta pojemnoscia opryskiwacza ale o wyposarzeniu tez nie myslalem tak sie zastanawiam 1200-1500 i 15m belka

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez mllodyyy
      Witam mam takie pytanie czy ktoś się orientuje jaki jest przelicznik według którego ARIMR przelicza moc ciągników, chodzi mi głównie o to że mam 35 ha i zastanawiam się czy agencja przyzna mi ciagnik o mocy 110 KM a jak nie to ile musiał bym mieć ha żeby taki ciagnik mi przysługiwał, i czy dzierżawa jak nie jest zapisana notarialnie tylko jest umowa na piśmie między rolnikiem a właścicielem działki to tez będzie się zaliczać do wielkości gospodarstwa?? czy musi być raczej dzierżawa spisana notarialnie ??
    • Przez thomas015
      Witam, może mi ktoś wyjaśnić jak ARiMR liczy dobór maszyn na gospodarstwo?
      Mam 15 ha pola i np o jaki ciągnik się mogę starać?
    • Przez jarku98
      Witam miał już ktoś egzamin Egzamin R.16 2018 styczeń?  albo będzie miał jutro ?

• Przez Rolnik3311
      Witam, 
      W związku z planowanym złożeniem wniosku na młodego rolnika w 2018 roku potrzebne jest posiadanie przynajmniej 1ha ziemi. Planujemy przepisanie części gospodarstwa gdyż rodzice ro emerytury mają jeszcze 10lat. I mam pytanie czy na razie przepisać tylko ten 1ha a resztę po otrzymaniu pozytywnej weryfikacji wniosku czy od razu teraz cała ziemię żeby 2 razy nie chodzić do notariusza?
    • Przez Rolnik3311
      Witam, 
      W związku z planowanym złożeniem wniosku na młodego rolnika w 2018 roku potrzebne jest posiadanie przynajmniej 1ha ziemi. Planujemy przepisanie części gospodarstwa gdyż rodzice ro emerytury mają jeszcze 10lat. I mam pytanie czy na razie przepisać tylko ten 1ha a resztę po otrzymaniu pozytywnej weryfikacji wniosku czy od razu teraz cała ziemię żeby 2 razy nie chodzić do notariusza?
  • Dodaj nową pozycję...
v