Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
1 godzinę temu, LTZ55a napisał:

Jeżeli mleko sprzedaje ja i Ojciec, a faktury przychodzą na ojca, bo za ilość jest więcej kasy, to jak się potem wytłumaczyć na kontroli?

Czy nie czepiali się ciebie że chcesz trzymać zwierzęta w tym samym budynku co ojciec? 

Opublikowano

Witam.

Koledzy potrzebuje waszej porady.

W tym roku zamierzam składać wniosek na modernizacje gospodarstw rolnych w obszarze D na podstawie umów dzierżaw wieloletnich bo o doplaty bezpośrednie jeszcze nie występowałem i tu rodzi sie moje pytanie: Czy jeżeli teraz w lutym/marcu złoże wniosek o modernizacje to czy będę miał szanse również na otrzymanie premii dla młodego rolnika? Pytalem już w wielu źródłach i część doradców którzy zajmują się pisaniem wniosków na PROW twierdzi że nie będzie z tym problemów, a niektórzy mówią że nie ma szans już wtedy na młodego rolnika gdyż w modernizacji będę jako kierujący, a w młodym rolniku mogę być tylko jako rozpoczynający urządzanie gospodarstwa. Zdania są podzielone, dlatego bardzo Was proszę o fachową pomoc.

Z góry dziękuję.

Opublikowano

Witam wszystkich.

Jestem z naboru na Młodego Rolnika z 2015 na nowych zasadach i mam problem z jedną z działek a właściwie z jej wł mam z nim podpisaną umowę dzierżawy na 10 lat działka o powierzchni 0,72 ara i tu moje pytania czy mogę ją zamienić na dwie działki o łącznej powierzchni 1 ha? i ewentualnie jak to uwzględnić w biznesplanie? tzn po prostu usunąć je z biznes planu i dodać zamiast niej te pozostałe i na nich zaplanować uprawy?

Opublikowano
5 godzin temu, sumek666 napisał:

Fakturę wystaw co za problem. W świetle prawa nawet jak sprzedajesz jajka 10 szt za 7 zł to masz obowiązek fvat wystawić lub rachunek. 

Tylko że ja na ryczałcie jestem. Więc jak mam to zrobić?

Opublikowano

To zależy czy podmiot ten jest na VAT czy nie.
Jeżeli jest na VAT to zobowiązny jest wystawić Ci Fakturę VAT-RR
Jeżeli podmiot jest rolnikiem ryczałtowym możesz wystawić mu rachunek  "Rachunek dla zwolnionych podmiotowo z VAT" Taki blankiecik kosztuje kilka-kilkanaście złotych w każdym sklepie z artykułami biurowymi znajdziesz. 

• Thanks 1
Opublikowano
6 minut temu, rolek napisał:

Witam panowie wybieram się do notariusza i mam pytanie jak określiliscie wartość działek? Wartość 

budynków mam w ubezpieczeniu. 

Ceny z gus w linku, ja do darowizny od ojca podawałem niższe bo wiadomo że notariusz pobiera od wartości nieruchomości (w sumie u notariusza wszystkiego sie dowiesz).

http://www.arimr.gov.pl/pomoc-krajowa/srednie-ceny-gruntow-wg-gus.html

Opublikowano

A czy nie beda sie czepiali jak w bisnes planie mam podane wszystko co przejmuje ale dodatkowo mam dzierzawe od faceta "na gebe" i nie wiem ile ona bedzie trwala i bede skladal na nia wnioski o doplaty a w mlodym rolniku nigdzie jej nie ma uwzglednionej to czy problem z tym nie bedzie?

Opublikowano

Dzisiaj byłem w agencji by złożyć wniosek o numer gospodarstwa i pani mi powiedziała że 30dni sobie poczekam to prawie z krzesła nie spadłem... u was też tak jest ??

Opublikowano
39 minut temu, Caryx321 napisał:

Dzisiaj byłem w agencji by złożyć wniosek o numer gospodarstwa i pani mi powiedziała że 30dni sobie poczekam to prawie z krzesła nie spadłem... u was też tak jest ??

Ja czekałem godzinę w czerwcu zeszłego roku i bez żadnego winiacza itp... 

Opublikowano

Chcę sobie policzyć ile za ochronę środowiska będę miał punktów, tak więc rozrzutnik kosztujący 80 tyś netto czyli 98,4 tyś brutto. Do wzoru za wartość maszyny w całym koszcie czyli 100 tyś podstawiam tą wartość 80 tyś czyli 0,8 czy 98,4 czyli 0,984? 

Opublikowano
2 godziny temu, jarekvip99 napisał:

A czy nie beda sie czepiali jak w bisnes planie mam podane wszystko co przejmuje ale dodatkowo mam dzierzawe od faceta "na gebe" i nie wiem ile ona bedzie trwala i bede skladal na nia wnioski o doplaty a w mlodym rolniku nigdzie jej nie ma uwzglednionej to czy problem z tym nie bedzie?

Tylko czy na te bez umowy  trzeba robic plan nawozowy czy tylko na te z umową?

Opublikowano
2 godziny temu, freetaxi napisał:

Pewnie będziesz musiał ją uwzględnić w biznesplanie jaką inną lub dzierżawę krótkoterminową. 

Ale to sami przysla mi  o to jakies pismo do wyjasnienia??? bo zmiany juz robilem i wyslalem a koles przyszedl niedawno i chcial zebym wzial od niego i zebym to ja staral sie o doplaty itp. a czy do wielkosci ekonomicznej cos takiego bedzie sie liczylo? na umowe nie ma raczej co liczyc z nim

Opublikowano

Mam pytanie odnośnie dopłat. Obecnie MR otrzymuje jakieś 212zl dopłaty do ha. W tygodniku rolniczym pisało że mają podnieść tą stawkę 2 krotnie czyli 50% średniej dopłaty krajowej. Wiadomo czy w 2018r będzie juz to obowiązywało? 

Opublikowano
1 godzinę temu, damianzetor9540 napisał:

Chcę sobie policzyć ile za ochronę środowiska będę miał punktów, tak więc rozrzutnik kosztujący 80 tyś netto czyli 98,4 tyś brutto. Do wzoru za wartość maszyny w całym koszcie czyli 100 tyś podstawiam tą wartość 80 tyś czyli 0,8 czy 98,4 czyli 0,984? 

Kwotę brutto. Czyli 0,9840. Zawsze cztery miejsca po przecinku ;) co to za maszyna i ile pkt z tabeli wyszło? 

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez mllodyyy
      Witam mam takie pytanie czy ktoś się orientuje jaki jest przelicznik według którego ARIMR przelicza moc ciągników, chodzi mi głównie o to że mam 35 ha i zastanawiam się czy agencja przyzna mi ciagnik o mocy 110 KM a jak nie to ile musiał bym mieć ha żeby taki ciagnik mi przysługiwał, i czy dzierżawa jak nie jest zapisana notarialnie tylko jest umowa na piśmie między rolnikiem a właścicielem działki to tez będzie się zaliczać do wielkości gospodarstwa?? czy musi być raczej dzierżawa spisana notarialnie ??
    • Przez thomas015
      Witam, może mi ktoś wyjaśnić jak ARiMR liczy dobór maszyn na gospodarstwo?
      Mam 15 ha pola i np o jaki ciągnik się mogę starać?
    • Przez jarku98
      Witam miał już ktoś egzamin Egzamin R.16 2018 styczeń?  albo będzie miał jutro ?

• Przez Rolnik3311
      Witam, 
      W związku z planowanym złożeniem wniosku na młodego rolnika w 2018 roku potrzebne jest posiadanie przynajmniej 1ha ziemi. Planujemy przepisanie części gospodarstwa gdyż rodzice ro emerytury mają jeszcze 10lat. I mam pytanie czy na razie przepisać tylko ten 1ha a resztę po otrzymaniu pozytywnej weryfikacji wniosku czy od razu teraz cała ziemię żeby 2 razy nie chodzić do notariusza?
    • Przez Rolnik3311
      Witam, 
      W związku z planowanym złożeniem wniosku na młodego rolnika w 2018 roku potrzebne jest posiadanie przynajmniej 1ha ziemi. Planujemy przepisanie części gospodarstwa gdyż rodzice ro emerytury mają jeszcze 10lat. I mam pytanie czy na razie przepisać tylko ten 1ha a resztę po otrzymaniu pozytywnej weryfikacji wniosku czy od razu teraz cała ziemię żeby 2 razy nie chodzić do notariusza?
  • Dodaj nową pozycję...
v