Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam jak mam zakupione maszyny za kwotę 70600 i mam na to fakturę + przelew na tą kwotę z banku gdzie kupiłem to jestem rozliczony no bo pisze  że muszę się rozliczyć z minimum 70 % a pytanie co z 30 %?

Opublikowano

freetaxi 

chodzi o to, że rodzice darują mi gotówkę na zakup ziemi od sąsiadki. Czy mogę ten zakup rozliczyć jako inwestycja w MR? Darowizna oczywiście zgłoszona do US i będzie wpisana adnotacja w akcie notarialnym skąd wziąłem kasę na taki zakup. Samo przez się akt mówi skąd wziąłem kasę (że nie z MR), ale może agencja nie zwraca na to uwagi.

Gość Damian1994rolnik
Opublikowano

Ja złożyłem o drugą ratę juz to 2 dni siedzieli u mnie z kontroli masakra 

Opublikowano

Witam. 

Mam pytanie. Została mi przyznana pomoc na MR i złożyłem na rozsiewacz wapna i nawozu UNIA RCW 5500 Plus i zastanawiam sie ze lepszy był by dla mnie Rozrzutni np. UNIA APOLLO 11 służył by mi również do rozsiewania wapna ale również mógł bym rozwozić obornik. Pytanie czy spory był by problem ze zmianami ? Maszyna podobna tylko ze większa. Ziemi bede miał 13h czyli nie za wiele na początek . Czy są szanse na zmiane ? czy moge tym jeszcze pogorszyć sytuacje ze mnie np. odrzucą z programu ?

Opublikowano
12 godzin temu, PATr napisał:

zapewne koledze chodzi o coś takiego że za przejęcie gospodarstwa dostanie punkty a w zamian zrezygnuje np. ze szkoleń czy białkowych

Dokładnie o to mi chodzi bo po co sobie utrudniać jak można jednak za coś innego mieć punkty. Tak samo jak za wszystko miałem kupić ziemię a teraz jednak trochę ziemi będzie i opryskiwacz to czy za maszynę coś dostane czy jednak nie można dodawać juz punktów tylko odjąć?

Opublikowano

Witam. Mam przyznanego młodego rolnika, czy mogę składać wniosek prov na traktor. Będę mieć 11 ha 15 szt krów dolnych i kilkanaście szt do 1.5 roku. Czy są szanse ze moglbym dostać na traktor 95-105 km?

Gość Damian1994rolnik
Opublikowano
4 godziny temu, Zetorrrr napisał:

Co sprawdzali? 

Większe pół dnia sprawdzali bilans nawozowy i wyliczali czy nie bylo przenawozenia na działkach +ich mierzenia 3 juz raz . Wykazy działań agrotechnicznych,  przychody i rozchody od zlozenia wniosku +po 5 faktur sprzedaży jak i kupna materiałów siewnych dla każdego roku. Wykształcenie szkolenia akty notarialne umowy dzierżaw no wszystko dosłownie 

Opublikowano
1 godzinę temu, Caryx321 napisał:

Czy numer gospodarstwa nadają od razu czy trzeba czekać jakiś czas ? 

Składasz wniosek czekasz 10-15minut i masz już nadany numer

Opublikowano

Witam . 

mam pytanie do osób z naboru MR 2014 (stare zasady) .

Czy ktoś się już rozliczał po skończonych trzech latach od dnia wypłaty ?

czepiali się czegoś , sprawdzali , kontrolowali ?

Pozdrawiam

Opublikowano (edytowane)

Rzeczywiście znalazłem w internecie dwa harmonogarmy, na jednym młody rolnik ma być w maju 2018r, a na drugim w I kwartale 2018r i weź  tu człowieku nie zgłupiej....

Edytowane przez Padykilos
Opublikowano
2 minuty temu, Miodzio1671 napisał:

no z agencji sprawdzali ogólnie pola druga papiery a trzecia weterynaria a co będzie po rozliczeniu to nie wiem. A robiłeś jakieś zmiany w biznes planie ?

również miałem kontrole. 

raz mierzenie pól , 

2 razy kontrol z powiatowej weterynari .

raz kontrol opryskiwacza i dokumentacji z oprysków .

tak robiłem zmiane dotycząca zakupu maszyn . biznesplan bez zmian ,

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez mllodyyy
      Witam mam takie pytanie czy ktoś się orientuje jaki jest przelicznik według którego ARIMR przelicza moc ciągników, chodzi mi głównie o to że mam 35 ha i zastanawiam się czy agencja przyzna mi ciagnik o mocy 110 KM a jak nie to ile musiał bym mieć ha żeby taki ciagnik mi przysługiwał, i czy dzierżawa jak nie jest zapisana notarialnie tylko jest umowa na piśmie między rolnikiem a właścicielem działki to tez będzie się zaliczać do wielkości gospodarstwa?? czy musi być raczej dzierżawa spisana notarialnie ??
    • Przez thomas015
      Witam, może mi ktoś wyjaśnić jak ARiMR liczy dobór maszyn na gospodarstwo?
      Mam 15 ha pola i np o jaki ciągnik się mogę starać?
    • Przez jarku98
      Witam miał już ktoś egzamin Egzamin R.16 2018 styczeń?  albo będzie miał jutro ?

• Przez Rolnik3311
      Witam, 
      W związku z planowanym złożeniem wniosku na młodego rolnika w 2018 roku potrzebne jest posiadanie przynajmniej 1ha ziemi. Planujemy przepisanie części gospodarstwa gdyż rodzice ro emerytury mają jeszcze 10lat. I mam pytanie czy na razie przepisać tylko ten 1ha a resztę po otrzymaniu pozytywnej weryfikacji wniosku czy od razu teraz cała ziemię żeby 2 razy nie chodzić do notariusza?
    • Przez Rolnik3311
      Witam, 
      W związku z planowanym złożeniem wniosku na młodego rolnika w 2018 roku potrzebne jest posiadanie przynajmniej 1ha ziemi. Planujemy przepisanie części gospodarstwa gdyż rodzice ro emerytury mają jeszcze 10lat. I mam pytanie czy na razie przepisać tylko ten 1ha a resztę po otrzymaniu pozytywnej weryfikacji wniosku czy od razu teraz cała ziemię żeby 2 razy nie chodzić do notariusza?
  • Dodaj nową pozycję...
v