Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano

A jeśli mam kupić drzewka owocowe na 1ha to mogę to rozbić na dwa lata, czyli w tym roku 0,5ha i w następnym 0,5ha czy też trzeba robić zmiany w biznesplanie.? Cena, odmiany i dostawca jest ten sam.

Opublikowano

Witam. Mam pytanie. moi rodzice przepisali mi gospodarstwo rolne o pow. 5.5 ha województwo mazowieckie. Czy przy takim areale moge składać wniosek w naborze 2018? I druga sprawa KRUS. Mam rentę stałą z ZUS tzw. renta socjalna. Czy muszę też opłacać KRUS?

Opublikowano

Nie będzie przeszkadzać tylko musisz zrobić podział na dwie działki.

Opublikowano (edytowane)

Panowie co potrzebne jest do tej deklaracji o pierwszej racie ? Bo ja posiadam fakture pro forma jestem na kursie mam decyzje i jeszcze cos więcej potrzeba?

Edytowane przez marcis
Opublikowano

Tak tak, chodzi o ten wniosek właśnie. A jeśli nie mam przychodów na razie żadnych to jak mogę prowadzić księgę ? Bo póki co nie mam jeszcze badan i w mleczarni jeszcze nie widnieje moje konto bankowe. Można jakos ominąć te księgę przychodów i rozchodów ? Czy wpisać na razie same rozchody ?

Opublikowano

witam dostalem informacje ze dostane premie dla Młodego Rolnika od kwietnia 2017 gospodarstwo mam w dzierżawie , w wniosku wpisałem że czesc bedzie przepisana na mnie na własnosc  czy dopiero po przepisaniu moge skladac wniosek o wypłate? W biznes planie wpisałem 4 maszyny ktore chce kupić czy teraz moge zmienic jedna z nich w biznesplanie? Jak prowadzic ksiege przychodow i rozchodow musi to byc jakis arkusz czy w zeszycie zapisywac co i jak?

Opublikowano

Właśnie jak powinna wyglądać ta księga przychodów i rozchodów.?

Ma ktoś jakiś wzór, wszystkie faktury muszę tam wpinać czy jak ??

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez mllodyyy
      Witam mam takie pytanie czy ktoś się orientuje jaki jest przelicznik według którego ARIMR przelicza moc ciągników, chodzi mi głównie o to że mam 35 ha i zastanawiam się czy agencja przyzna mi ciagnik o mocy 110 KM a jak nie to ile musiał bym mieć ha żeby taki ciagnik mi przysługiwał, i czy dzierżawa jak nie jest zapisana notarialnie tylko jest umowa na piśmie między rolnikiem a właścicielem działki to tez będzie się zaliczać do wielkości gospodarstwa?? czy musi być raczej dzierżawa spisana notarialnie ??
    • Przez thomas015
      Witam, może mi ktoś wyjaśnić jak ARiMR liczy dobór maszyn na gospodarstwo?
      Mam 15 ha pola i np o jaki ciągnik się mogę starać?
    • Przez jarku98
      Witam miał już ktoś egzamin Egzamin R.16 2018 styczeń?  albo będzie miał jutro ?

• Przez Rolnik3311
      Witam, 
      W związku z planowanym złożeniem wniosku na młodego rolnika w 2018 roku potrzebne jest posiadanie przynajmniej 1ha ziemi. Planujemy przepisanie części gospodarstwa gdyż rodzice ro emerytury mają jeszcze 10lat. I mam pytanie czy na razie przepisać tylko ten 1ha a resztę po otrzymaniu pozytywnej weryfikacji wniosku czy od razu teraz cała ziemię żeby 2 razy nie chodzić do notariusza?
    • Przez Rolnik3311
      Witam, 
      W związku z planowanym złożeniem wniosku na młodego rolnika w 2018 roku potrzebne jest posiadanie przynajmniej 1ha ziemi. Planujemy przepisanie części gospodarstwa gdyż rodzice ro emerytury mają jeszcze 10lat. I mam pytanie czy na razie przepisać tylko ten 1ha a resztę po otrzymaniu pozytywnej weryfikacji wniosku czy od razu teraz cała ziemię żeby 2 razy nie chodzić do notariusza?
  • Dodaj nową pozycję...
v