Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Panowie czy macie jakiś wzór albo gotowe druki umowy dzierżawy? Chodzi mi o taką, w której będzie opisane kto pokrywa podatek, ustalona wartość czynszu, kto pobiera dopłaty za taką ziemię. I określony odpowiedni okres wypowiedzenia takiej umowy?? Na necie jest pełno takich umów ale może ktoś ma taką pasującą pod program młody rolnik 2017?

I jak to jest z tym poświadczeniem w gminie czy jest to konieczne? Czy np takiego poświadczenia może dokonać jakiś prawnik / notariusz??

Poświadczone mają być podpisy złożone na umowie czy cała umowa??

Opublikowano

Mam pile pytanie, czy wymiana pokrycia dachowego z eternitu na blachę na stodole to inwestycja budowlana i dostanę za to 2 pkt? Doradca z ODR mówi że to remont a nie budowa i punktów nie dostanę. 

Opublikowano

Panowie wystarcza swiadectwa potwierdzajace kwalifikacke R3 i R16 zeby naliczyli punkty za szkole czy musi byc dyplom z OKE?

Musisz mieć tytuł w zawodzie, a ten daje zdany egzamin w OKE.

Wniosek złożony w czwartek 18 maja. Ot wawa 65 wniosek złożony osobiście( poczta nie liczona), kolejek brak. Dwie osoby w kolejce w innej sprawia

Zanosi się na bardzo małe zainteresowanie. Do dziś na Podkarpaciu w OR tylko 13 wniosków - 20% ubiegłorocznej sumy. Poczta i ostatni dzień wiele nie zmienią.

Chyba skończyli się w kraju kandydaci na młodych rolników i obniżanie wymogów nic nie pomoże. Za rok lub dwa środki pewnie powędrują na obszar D modernizacji. ;)

Opublikowano

Mam zdane egzaminy panstwowe na r3 i r16 i stosowne do nich dyplomy wyodrebnione w zawodzie technik rolnik. Wiem jednak ze OKE na ich podstawie i dodatkowo swiadectwa ukonczenia szkoly sredniej na wniosek benificjenta wydaje dyplom technika rolnika. Stad moje pytanie do osob w podobnej sytuacj czy wnioskowali o taki dyplom do OKE czy wystarcza zdane egzaminy za R3 i R16
Na taki dyplom czeka sie 2tyg. Gdyby okazalo sie ze jest niezbedny do naliczenia punktow to jest jeszcze 20 dni na samouzupelnienia

Opublikowano

ja z wnioskiem zalączylem ten dyplom potwierdzający kwalifikacje zawodowe (R16) i suplement do tego dyplomu wydaje mi sie że o to im chodzi no bo do czego im świadectwo szkolne potrzebne ?? a jak sie mylę to trudno bedę musiał im podrzucić jak sie upomną :P 

Opublikowano (edytowane)

ja z wnioskiem zalączylem ten dyplom potwierdzający kwalifikacje zawodowe (R16) i suplement do tego dyplomu wydaje mi sie że o to im chodzi no bo do czego im świadectwo szkolne potrzebne ?? a jak sie mylę to trudno bedę musiał im podrzucić jak sie upomną :P

Załącznik do rozporządzenia jasno to określa, wystarczy przeczytać ze zrozumieniem.

5. Dokumentem potwierdzającym kwalifikacje zawodowe jest:

2) w zawodzie wymienionym w ust. 2:

A. świadectwo lub dyplom ukończenia szkoły z uzyskanym tytułem zawodowym albo dyplom uzyskania tytułu zawodowego lub dyplom potwierdzający kwalifikacje zawodowe, Dziennik Ustaw – 19 – Poz. 982

B. świadectwo ukończenia szkoły dającej wykształcenie średnie wraz ze świadectwami potwierdzającymi kwalifikacje w zawodzie,

3) w zawodzie wymienionym w ust. 3:

A. świadectwo ukończenia szkoły z uzyskanym tytułem wykwalifikowanego robotnika lub dyplom ukończenia szkoły z tytułem wykwalifikowanego robotnika albo dyplom uzyskania tytułu zawodowego lub dyplom potwierdzający kwalifikacje zawodowe,

B. świadectwo ukończenia szkoły dającej wykształcenie co najmniej zasadnicze zawodowe wraz ze świadectwem (świadectwami) potwierdzającym kwalifikację w zawodzie wymienionym w ust. 3,

C. zaświadczenie wydane przez okręgową komisję egzaminacyjną o zdaniu egzaminu eksternistycznego z zakresu wymagań określonych w podstawie programowej kształcenia ogólnego dla zasadniczej szkoły zawodowej wraz ze świadectwami potwierdzającymi kwalifikacje wymienionymi w lit. b;

Edytowane przez SlawekSS86
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez mllodyyy
      Witam mam takie pytanie czy ktoś się orientuje jaki jest przelicznik według którego ARIMR przelicza moc ciągników, chodzi mi głównie o to że mam 35 ha i zastanawiam się czy agencja przyzna mi ciagnik o mocy 110 KM a jak nie to ile musiał bym mieć ha żeby taki ciagnik mi przysługiwał, i czy dzierżawa jak nie jest zapisana notarialnie tylko jest umowa na piśmie między rolnikiem a właścicielem działki to tez będzie się zaliczać do wielkości gospodarstwa?? czy musi być raczej dzierżawa spisana notarialnie ??
    • Przez thomas015
      Witam, może mi ktoś wyjaśnić jak ARiMR liczy dobór maszyn na gospodarstwo?
      Mam 15 ha pola i np o jaki ciągnik się mogę starać?
    • Przez jarku98
      Witam miał już ktoś egzamin Egzamin R.16 2018 styczeń?  albo będzie miał jutro ?

• Przez Rolnik3311
      Witam, 
      W związku z planowanym złożeniem wniosku na młodego rolnika w 2018 roku potrzebne jest posiadanie przynajmniej 1ha ziemi. Planujemy przepisanie części gospodarstwa gdyż rodzice ro emerytury mają jeszcze 10lat. I mam pytanie czy na razie przepisać tylko ten 1ha a resztę po otrzymaniu pozytywnej weryfikacji wniosku czy od razu teraz cała ziemię żeby 2 razy nie chodzić do notariusza?
    • Przez Rolnik3311
      Witam, 
      W związku z planowanym złożeniem wniosku na młodego rolnika w 2018 roku potrzebne jest posiadanie przynajmniej 1ha ziemi. Planujemy przepisanie części gospodarstwa gdyż rodzice ro emerytury mają jeszcze 10lat. I mam pytanie czy na razie przepisać tylko ten 1ha a resztę po otrzymaniu pozytywnej weryfikacji wniosku czy od razu teraz cała ziemię żeby 2 razy nie chodzić do notariusza?
  • Dodaj nową pozycję...
v