Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano

Czy wymianę pokrycia dachowego na przechowalni da się podciągnąć pod inwestycję budowlaną? Pytam bo szukam dodatkowych punktów, na styk mam 12-13 i obawiam się żeby nie brakło. A z tego co czytam za inwestycję budowlaną można dostać 2pkt.

Opublikowano

Gospodarstwo położone na terenie woj. mazowieckiego. powierzchnia gospodarstwa na własności wynosi 6,58 w tym 5,7 gruntów ornych 0,45 powierzchni pod budynkami i reszta las + 10 ha dzierżaw gruntów ornych. I teraz tak w woj. mazowieckim średnia powierzchnia gospodarstwa wynosi 8,54 czyli na własność potrzeba 5,98 i teraz pytanie czy do tego zaliczają się tylko grunty orne? łąki? powierzchnie pod rowami stawami czy również grunty rolne zabudowane? bo słyszałem dwie wersje. Jedna wynika z ustawy że grunty rolne to również grunty rolne zabudowane czyli do wniosku na własność jest liczone 6,15 ha? czy 5,7? ktoś mądry się wypowie?

Opublikowano

A czy 18 miesięcy tyczy się tylko posiadania na własność czy także dzierżawy? Dajmy na to że 2 lata temu podpisana była umowa dzierżawy u notariusza na 10 lat to dyskwalifikuje do starania się o premię ?

Opublikowano

Czarnuszka orientalna  - i ha ma ponad 16 k euro so ;) Marchew, pietruszka też chyba sporo mają. 

mickas092,

gdzie można znaleźć wspołczynnik dla tej czarnuszki orientalnej? w standardowym kalkulatorze so z google oraz wykazie FADN nie występuje ta roślina..:/

Opublikowano

Orientuję się ktoś czy przysługuje mi Ares L drive 3 m + jakiś siewnik do niego na 20 ha ? Bo to zaliczałoby się do ochrony środowiska i chcę mieć pewność czy mi przysługuję bo jeśli by poszedł na niego wniosek i by mi nie przyznali to już co do zmiany maszyny mam małe pole manewru ze względu na ochronę środowiska.

Opublikowano

Orientuje się ktoś czy przy braku wystarczającej liczby SO, pomoże zakup cieląt, tak by mieć wyższy przelicznik? W ODR dowiedziałem się, że PODOBNO liczy się stan bydła średnioroczny z 1 stycznia.

Opublikowano

@freetaxi, @Hawk napisal:
"Są 2 wersje, jeżeli będziesz miał dzierżawę na 10 lat i złożysz na nią dopłaty to agencja zarzuci że jesteś rolnikiem aktywnym a nie że urządzasz gospodarstwo i stracisz szanse na premie. Druga wersja że jak nie złożysz wniosku o dopłaty to zarzucą niesamodzielność... jak to w końcu wygląda ? Czy dzierżawa hektara wymaganego do złożenia wniosku może być krótkoterminowa ? Notarialna na np 2 lata. W jednym źródle znalazłem że może być tylko nie bedzie mi sie liczyć do powierzchni i nie dostanę za ta powierzchnie punktów a inni mówią że musi być 10 lat dzierżawa. Co kto chce to mówi..."

Opublikowano

Co do kwestii składania wniosku o dopłaty na działki, które ma się przed złożeniem wniosku o przyznanie pomocy to Agencja tak to interpretowała, że potencjalny młody rolnik musiał obszarówkę na siebie złożyć.

Opublikowano

Orientuje się ktoś czy przy braku wystarczającej liczby SO, pomoże zakup cieląt, tak by mieć wyższy przelicznik? W ODR dowiedziałem się, że PODOBNO liczy się stan bydła średnioroczny z 1 stycznia.

freetaxi, pomożesz w tej kwesti ?

Opublikowano

freetaxi  mam pytanie,

czy muszę już teraz deklarować konkretne uprawy jakie będę miał za 3 lata, tak aby zwiększyć SO o te 10%? I czy jeśli teraz zadeklaruję co będę uprawiał to czy mogę to zmienić np. za 2 lata, bo np zmieniła się sytuacja na rynku i coś mi się przestaje opłacać produkować?

Opublikowano

a dzierżawa krótkoterminowa uprawnia mnie do składania wniosku na MR ? znalazłem artykuł w którym piszą, że tak le nie będzie powierzchnia tej dzierżawy liczona i punktowana. Natomiast gdy zadzwoniłem do arimr twierdzą że tylko dzierżawa 10lat lub własność uprawnia mnie do składania wniosku. Teraz czekam na pisemną odpowiedź od nich. A co wy wiecie i sądzicie na ten temat ?

Opublikowano

Witam,

Jak to jest z tym MR?

Na starcie przy skladaniu wniosku trzeba juz miec ta srednia krajowa, czy wystarczy zadeklarowac dzialki a potem je przepisac gdy sie okaze ze sie dostanie premie.

Bo jak ktos przepisza wczesniej ziemie potem cos nie pyknie albo bedzie z tylu to w nastepnym naborze moze juz nie zalapac sie na pomoc bo minie czas od otrzymania ziemi, takie jest moje rozumowanie...

Dlatego pytam was jak to rzeczywiscie wyglada.

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez mllodyyy
      Witam mam takie pytanie czy ktoś się orientuje jaki jest przelicznik według którego ARIMR przelicza moc ciągników, chodzi mi głównie o to że mam 35 ha i zastanawiam się czy agencja przyzna mi ciagnik o mocy 110 KM a jak nie to ile musiał bym mieć ha żeby taki ciagnik mi przysługiwał, i czy dzierżawa jak nie jest zapisana notarialnie tylko jest umowa na piśmie między rolnikiem a właścicielem działki to tez będzie się zaliczać do wielkości gospodarstwa?? czy musi być raczej dzierżawa spisana notarialnie ??
    • Przez thomas015
      Witam, może mi ktoś wyjaśnić jak ARiMR liczy dobór maszyn na gospodarstwo?
      Mam 15 ha pola i np o jaki ciągnik się mogę starać?
    • Przez jarku98
      Witam miał już ktoś egzamin Egzamin R.16 2018 styczeń?  albo będzie miał jutro ?

• Przez Rolnik3311
      Witam, 
      W związku z planowanym złożeniem wniosku na młodego rolnika w 2018 roku potrzebne jest posiadanie przynajmniej 1ha ziemi. Planujemy przepisanie części gospodarstwa gdyż rodzice ro emerytury mają jeszcze 10lat. I mam pytanie czy na razie przepisać tylko ten 1ha a resztę po otrzymaniu pozytywnej weryfikacji wniosku czy od razu teraz cała ziemię żeby 2 razy nie chodzić do notariusza?
    • Przez Rolnik3311
      Witam, 
      W związku z planowanym złożeniem wniosku na młodego rolnika w 2018 roku potrzebne jest posiadanie przynajmniej 1ha ziemi. Planujemy przepisanie części gospodarstwa gdyż rodzice ro emerytury mają jeszcze 10lat. I mam pytanie czy na razie przepisać tylko ten 1ha a resztę po otrzymaniu pozytywnej weryfikacji wniosku czy od razu teraz cała ziemię żeby 2 razy nie chodzić do notariusza?
  • Dodaj nową pozycję...
v