Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

z ta cena zbóz to jest porazka u nas :( duze firmy skup[uja pszenzyto za około 800netto ale u nas na targowiskach ludzie po pare worków juz oddaja po 60zł/q i okoliczni handlaze nie chca dac 700zł brutto za pszenzyto !!!!!!!!!!! Zostało mi z 10t i nie mam co z tym zrobic po 600 to ja tego nie sprzedam niech lezy tylko problem z miejscem bedzie i nie wiadomo jak to zostawic przysypac zle :( A po 10 t nik nie chce przyjechac z dalszych odległosci :(

Opublikowano

No właśnie miałem ten sam problem bo też nie miałem gdzie sprzedać ale jakoś udało mi się złapać namiar i oddałem po 800netto... Ale na przyszłość już nie będę tak długo czekał...

najlepiej maj/czerwiec... później nie ma co... Za 600zł nie sprzedawaj! wygospodaruj troche miejsca i przetrzymaj! W tym roku pszenżyta będzie mało bo na zachodzie Polski bardzo dużo wymarzło... jeszcze będzie cena... Kupujący też cen nie podnoszą bo wiedzą ze za chwilę żniwa a rolnik i tak musi sprzedać żeby przygotować miejsce na nowe.. więc sytuacja trochę patowa...

Opublikowano

Jak się ktoś chce rasowych wołków dochować to niech pomiesza stare ze świerzym. Jak ktoś troche zostawił to lepiej ześrutować, albo sprzedać nawet taniej. Zostawianiem można sobie ładnych strat na nowy sezon narobić. U nas w wlkp nadal dość drogo więc zebrać się w paru na cały transport i wtedy nie będziecie handlarzy dorabiać co patrzą po 600 wyrawć, przywieść do nas i po 900 kasować.

Opublikowano

Patrząc co dzieje się na świecie i na giełdach ,można być spokojnym o ceny po źniwach,dzisiaj rozmawiałem z gościem co woźi pszenicę do portów i tam mają cenę 925 netto za PASZÓWKĘ.Dzisiaj odwiedziłem u nas taki prywatny skup i widzę cenę jęczmienia zimowego 700zł netto,aż parskłem śmiechem i pytam ile już kupili ,a oni że ani 1kg.Tak z innej beczki dzisiaj dostałem ofertę na materiał siewny jęczmienia ,cena 2450zł/brutto i to nasiona z zeszłego zapasu.Tak więc kto może niech nie sprzedaje prosto od kombajnu.

Opublikowano

popieram słowa thug miało drożeć ja przetrzymałem pszenice i .............gówno .... sprzedałem na początku lipca po 870 netto pszenice jakościowa z bardzo dobrymi parametrami....

co z tego, że na giełdach rośnie jak każdy skup wie, że za 2-3 tygodnie żniwa i każdy przywiezie do sprzedania, tym bardziej u nas na zachodzie gdzie dużo ha wymarzło i każdy zmuszony był naruszyć swoje rezerwy domowe i obsiać jeszcze raz, a żyć przecież za coś trzeba...

materiał siewny już oferują, żeby zamawiać albo brać zeszło roczny z cenie w zależności gdzie od 200-250zł za 100 kg

Opublikowano

z nowych zbiorów, ilości multisamochodowe, ceny netto z gospodarstwa na dzisiaj:

- pszenica konsumpcyjna 970zł/t,

- jęczmień paszowy 830zł/t,

- kukurydza (listopad) mokra 450zł/t (30%), sucha 830zł/t,

- pszenica paszowa 900zł/t,

bacząc na trend, susze w USA i w Rosji w przyszłym tygodniu możemy spodziewać się kolejnych wzrostów, listopadowy kontrakt na pszenicę przebił dziś 260euro czyli dramatycznie blisko 1100zł/t

Opublikowano

to jest polityka u ciebie 900 netto a u nas na okolicznych targowiskach nie ma chętnego za 700 brutto !!!!!! Okoliczne mieszalnie podobnie albo nie skupuja. Chyba kupie patelnie i bede woził do was zboze :)

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez danielhaker
      Jak Waszym zdaniem będą kształtować się ceny paliw w tym roku? Minął rok od wyborów- kiedy politycy obiecywali obniżki cen paliw, tymczasem hurt w ostatnim czasie pnie się w górę

Zamawialiście już paliwo w tym roku? Jakie ceny?
      Temat jest kontynuacją zeszłorocznej dyskusji:
      https://www.agrofoto.pl/forum/topic/301695-ceny-paliw-2024/

• Przez yacenty
      Zapraszamy do dyskusji na temat cen rzepaku w roku kalendarzowym 2025.
      Poniżej zamieszczam listę najpopularniejszych pytań dotyczących cen rzepaku, które były zadane w poprzednich latach.
      Ile będzie kosztować tona rzepaku w 2025 roku? Jaka będzie cena rzepaku w 2025 roku? Czy cena rzepaku wzrośnie w 2025 roku? Czy rzepak będzie droższy w 2025 roku? Dlaczego rzepak tanieje lub drożeje w 2025 roku? Kiedy rzepak podrożeje w 2025 roku? Jaka będzie cena rzepaku na giełdzie w 2025 roku? Jaka będzie cena rzepaku na Matif w 2025 roku? Ile będzie kosztować rzepak na skupie w 2025 roku? Na te pytania znajdziesz odpowiedź w tym temacie.
      Zapraszamy do dyskusji i prosimy o merytoryczną i kulturalną dyskusję. Rozmawiamy o meritum sprawy, nie wyzywajmy się, szanujmy zdanie innych osób. Życzymy miłej i owocnej wymiany zdań.
    • Przez bialy2005
      Narazie to ceny raczej beda z tendencja w dół jak to w styczniu. Pod koniec miesaca zacznie sie to rozkrecac ale jesli nie potwierdza sie wymarzniecia to bez szału
      Pszenżyto 550 z podwórka okolice łukowa lubelskie
    • Gość
      Przez Gość
      Cena węgla ostro w górę, ekogroszek 1300-1500 zł za tonę i kopalnie wstrzymują sprzedaż, też przez gaz do góry, czy robią z nas durni?
    • Przez benio1967
      w tej telewizji to zawsze mówią że tanieją,a podają że owies 650 zł tona tylko ciekawe gdzie?
  • Dodaj nową pozycję...
v