Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Dzisiejsza rozmowa z potencjalnym nabywcą zboża: "panie tanieje, sprzedawaj !!! (...) na giełdach spadek aż o 13 euro". Dlaczego nie wspomniał o wczorajszym wzroście o te same 13 euro ?

Póki co (ceny brutto) paszowa 950, Agro- Efekt 930, mi proponują 980- 1000 zł.

Opublikowano (edytowane)

Panowie nie neguję waszych wypowiedzi, ale skoro mało wam było po 1000zł za tonę to co wy zrobicie jak zboża będą po 500zł -będziecie trzymać w nieskończoność -pamiętajcie fortuna kołem się toczy i nic nie trwa wiecznie. PODEJRZEWAM ŻE AKTUALNE CENY NIE MAJĄ NIC WSPÓLNEGO Z PODAŻĄ ZBÓŻ NA ŚWIECIE I TO POPROSTU SPEKULANCI POSTANOWILI NA TYM ZAROBIĆ ALE PODEJRZEWAM ZE NIEDŁUGO PRZERZUCĄ SIĘ NA COŚ INNEGO I ZNÓW 400-500ZŁ ZA TONĘ BĘDZIE.

1.Post nie na temat.

2.Błędy ortograficzne.

3.Nie używaj opcji Caps Lock.

Edytowane przez murtek3
Błędy ortograficzne
Opublikowano

sa wielkie braki zboza i zapewne jeszcze pójdzie w góre, ja bede trzymał do końca i nie chodzi tu ze jak bedzie za ileś tam to sprzedam a oczywiste jest to ze kazdy chce dostac jak najwiecej

Opublikowano

z tego co widzę to dzisiaj nastąpiła ostra korekta na sierpniowy kontrakt pszenicy na Matif, mam nadzieję, że tendencja wzrostowa będzie kontynuowana, ale takie wahania (blisko 10%) trochę mnie przerażają

Opublikowano (edytowane)

Murek aż tak cię zabolało ze zboże może być tańsze? aha nie bądz nadgorliwy bo nie przypominam sobie zebym aż tyle prostych błędów zrobił ale niech ci będzie.ps-dziś kupiony jęczmień po 800zł,towaru dużo.

Edytowane przez zorro
  • Like 1
Opublikowano
Murek aż tak cię zabolało ze zboże może być tańsze? aha nie bądz nadgorliwy bo nie przypominam sobie zebym aż tyle prostych błędów zrobił ale niech ci będzie.ps-dziś kupiony jęczmień po 800zł,towaru dużo.

1. Murtek

2. Cena aktualnie mnie nie obchodzi. Mam zagwarantowane 980- 1000 zł/t brutto i ewentualnie czekam na lepszą.

3. Chyba ja narobiłem tyle błędów ? :) Masz słabą pamięć...

4. Wnioskuje, że jesteś hodowcą albo handlarzem, a więc zależy Ci na jak najniższych cenach. Swoją drogą dziwię się tym pierwszym, że biorą się za tą branże nie posiadając podstawowych, niezbędnych elementów, tj. gruntów i paszy. Proponuję albo ograniczyć produkcję albo i też rozpocząć strajk nie z powodu wysokich cen zbóż, lecz z powodu niskich cen za Wasze produkty.

Oczywiście jak to ująłeś zboża mnóstwo, więc nie ma co się spieszyć z zakupami :) . Ps. Pobliska Centrala Nasienna prosi wszystkich rolników, którym przezimowało zboże o zgłoszenie się w celu podpisania kontraktacji. Kupią po 1000, a sprzedadzą po 3000 (informacja od znajomego).

Opublikowano

@murtek jak wszyscy hodowcy ograniczyli by się z produkcja do tego ile mają ziemi to komu sprzedał byś zboże? Chyba że masz takie ziemię że tylko rzepak i konsumpcyjne produkujesz. Dzisiaj kupiłem owies po 700zł za tonę.

Opublikowano

Jabyscie nie wyprodukowali, to zrobia to za was nasi sasiedzi, a my sprzedamy im zboze. Ani my ani wy laski nie robicie:)

Sprzedawajcie, sprzedawajcie.... widze, ze kazdy trzyma do pierwszej obnizki- a to taki prosty chwyt.

Opublikowano

Od wczoraj paszówka podrożała z 88zł na 90zł brutto, czyżby statki nie dopłynęły ( heh !) Tylko spokój może nas uratować, przez tydzień ludzie wywieźli tyle zboża, że pan, który skupuje śmiał się, że takich kolejek nawet w żniwa nie było. Teraz magazyny u rolników w większości pozamiatane i ciekawe co teraz zrobią? Znajomy, który również prowadzi skup kazał nam jeszcze czekać spokojnie, bo będzie drożeć, poczekamy - zobaczymy.

Opublikowano

Murtek dziwi mnie że wy wszyscy macie takich dobrych znajomych i wam tak doradzają i że ty masz taką gwarantowaną cene-haha -co do materiału siewnego proponuje poszukać w necie np.www.agrofoto.pl i tam jest napisane ze materiału siewnego bedzie więcej niż w 2011r więc nie siej tu niczym nie podpartej paniki.

Opublikowano

Od wczoraj paszówka podrożała z 88zł na 90zł brutto, czyżby statki nie dopłynęły ( heh !) Tylko spokój może nas uratować, przez tydzień ludzie wywieźli tyle zboża, że pan, który skupuje śmiał się, że takich kolejek nawet w żniwa nie było. Teraz magazyny u rolników w większości pozamiatane i ciekawe co teraz zrobią? Znajomy, który również prowadzi skup kazał nam jeszcze czekać spokojnie, bo będzie drożeć, poczekamy - zobaczymy.

Czekajcie czekajcie a możecie się nie doczekać :D na zbożu z zakupu bazują głównie tucze otwarte i drobiarze a przy tych cenach pasz to wstawienia mocno ograniczone bo kto by niby chciał stracić zarobione pieniądze B)

Opublikowano

Niby wszyscy rolnicy a jeden drugiemu okoniem stoi, zawsze jest problem, zboże drogie hodowcy narzekają, zboże tanie ci co je uprawiaja mają problem, każdy chce sprzedac jak najdrożej coś, co wyhoduje lub co jemu urośnie, to normalne, więc po co taki sarkazm kolego Heniu2 i kolego Zorro?

Opublikowano (edytowane)

1. Murtek

2. Cena aktualnie mnie nie obchodzi. Mam zagwarantowane 980- 1000 zł/t brutto i ewentualnie czekam na lepszą.

3. Chyba ja narobiłem tyle błędów ? :) Masz słabą pamięć...

4. Wnioskuje, że jesteś hodowcą albo handlarzem, a więc zależy Ci na jak najniższych cenach. Swoją drogą dziwię się tym pierwszym, że biorą się za tą branże nie posiadając podstawowych, niezbędnych elementów, tj. gruntów i paszy. Proponuję albo ograniczyć produkcję albo i też rozpocząć strajk nie z powodu wysokich cen zbóż, lecz z powodu niskich cen za Wasze produkty.

Oczywiście jak to ująłeś zboża mnóstwo, więc nie ma co się spieszyć z zakupami :) . Ps. Pobliska Centrala Nasienna prosi wszystkich rolników, którym przezimowało zboże o zgłoszenie się w celu podpisania kontraktacji. Kupią po 1000, a sprzedadzą po 3000 (informacja od znajomego).

Nie przesadzaj kolego z 1 ha plantacji nasiennej można obsiać ok 40 ha poza tym ilu rolników sieje kwalifikat są rejony że zboża super przezimowały a ceny będzie kształtował popyt pozdrawiam B)

Post nie na temat.

Edytowane przez murtek3
Opublikowano

Ja mam mieszankę żyta i pszenżyta [oczywiście zboże paszowe] nie ma komu dać 75zł za metr,mazowieckie.na targowisku żyto po 75zł.owies 70zł. pszenica 100zł.jęczmień 110zł.

Opublikowano (edytowane)

Murtek dziwi mnie że wy wszyscy macie takich dobrych znajomych i wam tak doradzają i że ty masz taką gwarantowaną cene-haha -co do materiału siewnego proponuje poszukać w necie np.www.agrofoto.pl i tam jest napisane ze materiału siewnego bedzie więcej niż w 2011r więc nie siej tu niczym nie podpartej paniki.

hehe kolego teraz to oni potrafią gadać że będzie chyba nie znasz polskich realiów cała zachodnia polska lezy z plantacjami nasiennymi centarla nasienna niedaleko mnie twierdzi zupełnie co innego niz piszesz ty a mianowicie że materaiłu siewnego ozimin będzie bardzo niewiele więc?

Post nie na temat

Edytowane przez lukaczmarek
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez danielhaker
      Jak Waszym zdaniem będą kształtować się ceny paliw w tym roku? Minął rok od wyborów- kiedy politycy obiecywali obniżki cen paliw, tymczasem hurt w ostatnim czasie pnie się w górę

Zamawialiście już paliwo w tym roku? Jakie ceny?
      Temat jest kontynuacją zeszłorocznej dyskusji:
      https://www.agrofoto.pl/forum/topic/301695-ceny-paliw-2024/

• Przez yacenty
      Zapraszamy do dyskusji na temat cen rzepaku w roku kalendarzowym 2025.
      Poniżej zamieszczam listę najpopularniejszych pytań dotyczących cen rzepaku, które były zadane w poprzednich latach.
      Ile będzie kosztować tona rzepaku w 2025 roku? Jaka będzie cena rzepaku w 2025 roku? Czy cena rzepaku wzrośnie w 2025 roku? Czy rzepak będzie droższy w 2025 roku? Dlaczego rzepak tanieje lub drożeje w 2025 roku? Kiedy rzepak podrożeje w 2025 roku? Jaka będzie cena rzepaku na giełdzie w 2025 roku? Jaka będzie cena rzepaku na Matif w 2025 roku? Ile będzie kosztować rzepak na skupie w 2025 roku? Na te pytania znajdziesz odpowiedź w tym temacie.
      Zapraszamy do dyskusji i prosimy o merytoryczną i kulturalną dyskusję. Rozmawiamy o meritum sprawy, nie wyzywajmy się, szanujmy zdanie innych osób. Życzymy miłej i owocnej wymiany zdań.
    • Przez bialy2005
      Narazie to ceny raczej beda z tendencja w dół jak to w styczniu. Pod koniec miesaca zacznie sie to rozkrecac ale jesli nie potwierdza sie wymarzniecia to bez szału
      Pszenżyto 550 z podwórka okolice łukowa lubelskie
    • Gość
      Przez Gość
      Cena węgla ostro w górę, ekogroszek 1300-1500 zł za tonę i kopalnie wstrzymują sprzedaż, też przez gaz do góry, czy robią z nas durni?
    • Przez benio1967
      w tej telewizji to zawsze mówią że tanieją,a podają że owies 650 zł tona tylko ciekawe gdzie?
  • Dodaj nową pozycję...
v