Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

hehe no ciekawe co by powiedział. ja tylko raz pamietam taka sytuacje ze na wiosne było zboze tansze wiosna niz po zniwach , zawsze tak to wzrastała cena. ja nawozy kupuje jak dostaje płatnosc za buraki cukrowe , paliwo za czesc otrzymanych dopłat, no i miedzy czasie sprzedaje troche zboza bo mam poprostu za grubo nasypane , sprzedaje około 240 - 250 ton zboza rocznie. samej pszenicy około 80 - 90. w tam tym roku było sprzedane nawet niecałe 100t tego zboza.

Opublikowano

Osobiście będę czekał nic gorszego sprzedawać gdy cena leci w dół zreszta widze ze to u nas popularne kiedy ceny rosna każdy czeka bo może będzie drożej a handlowcy by ruszyć handel ceny korygują w dół i wtedy wiekszość panicznie wyprzedaje. Zapasy porobione wiedz moge poczekać.

Opublikowano

dokladnie , spekulanci , zmowa okolicznych handlarzy to czynnik ktory czesto wpływa na cene. ja tez sobie poczekam jeszcze do nastepnych zniw pozostało około 9 miesiecy:D. niech tylko przyjdzie ostra zima i czesc ozimin wypadnie , niech bedzie susza w maju to zobaczycie co sie bedzie dzialo, sa to czynniki pośrednie ktore tez wpływaja na cene takze Panowie zachowac spokoj. jak na rynek zacznie wpływac coraz wiecej towaru z obnizki cen to wtedy ceny jeszcze nizej to juz potem wszyscy sprzedaja bo sie boja ze bedzie taniej;] , tak samo jest ze świniami. rynkiem w duzym stopniu kieruja zachowania psychologiczne.

Opublikowano

u nas przyzwoite wschody ale nie jest i tak jak byc powinno takze roznie moze sie to potoczyc , wiekszosc moze oczekiwała ze pszenica bedzie 1000 zł po zniwach skoro w zniwa płacili po 900 zł :)

Opublikowano (edytowane)

i kto pierwszy radzil sprzedawac??....

dzisiaj pszenica na matif-ie 193,5e na zamknieciu ,najwyzszy kurs od 6 tygodni, zobaczymy kto mial racje ;p

edit : na koniec tygodnia juz 196e , a euro po 4,36 na te chwile 854 zl/t

Edytowane przez strzechu
Opublikowano

ja dziś sprzedałem pszenice paszową za 700zł netto, miała 17% wilgotności, trojszczyka i rozkruszka... nie było co czekać dłużej, po gazowaniu szybko wywiozłem, lepsze to niż by miała mi w BINie zgnić, bo cena po nowym roku na pewno będzie wyższa... ile to nikt nie wiem, ale niższa nie będzie na pewno, mamy jeszcze 100 ton pszenicy paszowej i 40 ton żyta, z tym czekamy ;)

Opublikowano

A jak na dzień dzisiejszy kształtują się ceny owsa paszowego? bo jakoś nie mogę tego doczytać z góry dziękuję i pozdrawiam

Opublikowano

tel. 77-419-12-09 i 608-021-677 nie wiem kto to jest, ogłaszał się też w poprzednim półroczu.Pojawiają się też inni ale nie podają ceny.Ja sprzedaje do ROL-POL w Białej Prudnickiej bo mam blisko lub Jasienicy Dolnej

Opublikowano

Zawiozłem próbę do młyna i od razu laborantka zapytała o robale w próbce,70% przywiezionych próbek ma robale i to w takich ilościach że ziarno samo rozłazi się,rolnicy są zdziwieni bo nigdy nie mieli rozkruszka,a tu taka plaga i wilgotność też w granicach 15%.U mnie na razie jest dobrze wilgotność 14,5%,tylko cena blada 750 brutto.

Opublikowano

Jeżeli ten post będzie nazbyt odchodził od tematu to proszę o skasowanie. Wie ktoś gdzie w Lublinie można zrobić badanie pszenicy ? Poziom opadania, zawartość glutenu itp ... Chciałbym odwieźć pszenicę do Lubelli lecz nie chcę przejechać się z pszenicą na darmo 20km by sprzedać ją tak samo jak w okolicznym skupie... A w Lubelli nie zrobią mi badania próbki ...

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez danielhaker
      Jak Waszym zdaniem będą kształtować się ceny paliw w tym roku? Minął rok od wyborów- kiedy politycy obiecywali obniżki cen paliw, tymczasem hurt w ostatnim czasie pnie się w górę

Zamawialiście już paliwo w tym roku? Jakie ceny?
      Temat jest kontynuacją zeszłorocznej dyskusji:
      https://www.agrofoto.pl/forum/topic/301695-ceny-paliw-2024/

• Przez yacenty
      Zapraszamy do dyskusji na temat cen rzepaku w roku kalendarzowym 2025.
      Poniżej zamieszczam listę najpopularniejszych pytań dotyczących cen rzepaku, które były zadane w poprzednich latach.
      Ile będzie kosztować tona rzepaku w 2025 roku? Jaka będzie cena rzepaku w 2025 roku? Czy cena rzepaku wzrośnie w 2025 roku? Czy rzepak będzie droższy w 2025 roku? Dlaczego rzepak tanieje lub drożeje w 2025 roku? Kiedy rzepak podrożeje w 2025 roku? Jaka będzie cena rzepaku na giełdzie w 2025 roku? Jaka będzie cena rzepaku na Matif w 2025 roku? Ile będzie kosztować rzepak na skupie w 2025 roku? Na te pytania znajdziesz odpowiedź w tym temacie.
      Zapraszamy do dyskusji i prosimy o merytoryczną i kulturalną dyskusję. Rozmawiamy o meritum sprawy, nie wyzywajmy się, szanujmy zdanie innych osób. Życzymy miłej i owocnej wymiany zdań.
    • Przez bialy2005
      Narazie to ceny raczej beda z tendencja w dół jak to w styczniu. Pod koniec miesaca zacznie sie to rozkrecac ale jesli nie potwierdza sie wymarzniecia to bez szału
      Pszenżyto 550 z podwórka okolice łukowa lubelskie
    • Gość
      Przez Gość
      Cena węgla ostro w górę, ekogroszek 1300-1500 zł za tonę i kopalnie wstrzymują sprzedaż, też przez gaz do góry, czy robią z nas durni?
    • Przez benio1967
      w tej telewizji to zawsze mówią że tanieją,a podają że owies 650 zł tona tylko ciekawe gdzie?
  • Dodaj nową pozycję...
v