Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

http://www.agrofoto.pl/porady/ziemniaki-zamiast-zboza,36380,0.html wg treści artykułu ziemniak paszowy po 10gr/kg jest trzykrotnie tańszą paszą niż zboża, stąd dziwne jest, że ceny skonfekcjonowanego towaru dochodzą kolejny raz do tego poziomu

Opublikowano

To nie jest początek końca... to jest zwykła selekcja. W każdej branży takie cuda. Nie można nikomu bronić rozwoju ale... efekty nadprodukcji widać na każdym kroku. Skąd się ta cena wzięła? W tamtym roku na wczesnym jakiś grosz został to Ci co namoczyli na późnych dawaj sadzić wczesne... A rynek cenę trzyma - 1,2zł za Irgę dziś na straganie.

Opublikowano

Na giełdzie w Warszawie na broniszach cena za irge to 4/5 zł za 15kg. Przy tej cenie to nie wiem czy się zwraca za to wszystko co się zrobiło w polu np za paliwo , za opryski itd. Masakra najlepiej by było zrobić protest polegający na tym że zajeżdżamy np. na giełdę i ustalamy cenę taką i taką i kupiec i tak musi kupić i tak a z ceny nie schodzić i tyle na ten temat bo moim zdanie inaczej do porządku nie dojdzie.A tan co kupuje od nas rolników to się w tym momencie cieszy bo sobie kupi po 5 zł worek a sprzeda do sklepu po 15 zł za worek i jaki to jest zarobek dla nas rolników żaden !!!!!!!!!!!!!!

Opublikowano

Na giełdzie w Warszawie na broniszach cena za irge to 4/5 zł za 15kg. Przy tej cenie to nie wiem czy się zwraca za to wszystko co się zrobiło w polu np za paliwo , za opryski itd. Masakra najlepiej by było zrobić protest polegający na tym że zajeżdżamy np. na giełdę i ustalamy cenę taką i taką i kupiec i tak musi kupić i tak a z ceny nie schodzić i tyle na ten temat bo moim zdanie inaczej do porządku nie dojdzie.A tan co kupuje od nas rolników to się w tym momencie cieszy bo sobie kupi po 5 zł worek a sprzeda do sklepu po 15 zł za worek i jaki to jest zarobek dla nas rolników żaden !!!!!!!!!!!!!!

ale do kogo masz pretensje? Kto jest głupi że oddaje po 4/5 czy nawet po 1 zł jak tu piszą? Handlarz kupuje tyle ile potrzebuje i obojętnie jaka będzie cena to i tak kupi bo na tym zarobi. A rolnik jest fałszywy i nigdy cen nie ustali.

Opublikowano

W moim przypadku ja nie jeżdżę i nie oddaję po 4/5 zł bo to się nie opłaca to wolę żeby te ziemniaki zostały na polu i sobie zgniły. Albo jak tam kolega wcześniej mówił że po 1zł sprzedają to niech może już w ogóle za darmo oddają. Takie jest moje zdanie :)

Opublikowano

w rzeszowie 5zł 15kg ale nie ma kto kupić normalnie w sobote zero ruchu i zainteresowania towarem nawet za darmo nie ma komu dać

Strajk mozna robić w ten sposób że ten towar ktory nam zostaje zwalić na plac i do domu niech sie giełda martwi co z tym robic :D

Opublikowano

czy wy kiedys handlowaliscie na gieldzie,wiecie jakie sa wahania na takim mlodym towarze oraz towar a TOWAR to roznica? czasami jak was czytam to smiac mi sie chce,przeciez nikt o zdrowych zmyslach nie kopie jak sa po zlotowce...gielda to gielda i w danym momencie jest 4zl a za pare godzin 2...kwestia dowozu i zejscia....np w lodzi w czwartek rano 2zl 15godzin pozniej 4 a bialy7zl-to sa realia gieldowe

jak ktos chce sie przylaczyc do bojkotowania importu to zapraszam http://www.igrit.pl/index.php?dzial=5

Opublikowano (edytowane)

igrit to giełda a nie forum. Żeby coś zrobić to należałoby wpaść na hipermarkety i zrobić bałagan. We Francji tak rolnicy robili i za to ich nie karali bo rzad działa na rzecz swoich obywateli. Żydowski młody w kauflandzie dzisiaj 99gr. Rozumiem na czym giełda polega. Ale jak można upaść tak nisko żeby po 1 zł oddać gdzie 20 groszy sam worek kosztuje. Do tego wjazd na giełde. Taniej zawrócić i wyrzucić

Edytowane przez saszeta
Opublikowano

pisałem to już do Wrocławia nikt nie musi dowozić ziemniaka bo okolice wrocka tak obsadzone ziemniakiem, że ho-ho skoro prawie wszystko co zasiane na jesieni wymarzło .... lepiej nakopać jak leci wywieść do gorzelni po 10 groszy.. na jesieni i tak ceny lepszej nie będzie bo wszystko zostanie na jesień ....

Opublikowano

NNE z 2012-06-28 23:13 TREŚĆ: Dzisiaj śmieje wam sie w ryj chlopki malorolne. Wjezdzam na Kalisz a wy jak psy biegniecie za ciezarowka bym tylko od was kupił ziemniaka. Kijem będę was lał bo mi lakier na kabinie porysujecie. Handlarze gora. I nie skompletować mi tutaj tylko kopać i za zera mi sprzedać. nazwa: Handlarz adres: Blisko Kalisza województwo: wielkopolskie telefon: 3454327 fax: e-mail: www: skype: inne:

Opublikowano

czy wy kiedys handlowaliscie na gieldzie,wiecie jakie sa wahania na takim mlodym towarze oraz towar a TOWAR to roznica? czasami jak was czytam to smiac mi sie chce,przeciez nikt o zdrowych zmyslach nie kopie jak sa po zlotowce...gielda to gielda i w danym momencie jest 4zl a za pare godzin 2...kwestia dowozu i zejscia....np w lodzi w czwartek rano 2zl 15godzin pozniej 4 a bialy7zl-to sa realia gieldowe

jak ktos chce sie przylaczyc do bojkotowania importu to zapraszam http://www.igrit.pl/index.php?dzial=5

Zgadzam się z tobą bo wiem jak to wszystko wygląda w praktyce ale niektórzy tutaj chyba nie mają pojęcia o handlu młodymi pyrami. Ludzie zrozumcie że to nie jest tak jak ze starymi że wjeżdżasz na giełde i możesz stać nawet tydzień i cene trzymać jak masz ochotę. Z młodym wjeżdżasz, czasem nawet klapy nie otworzysz ani z auta nie wyjdziesz a już towar sprzedasz... Czasami na podjęcie decyzji nawet minuty nie masz. Możesz się wstrzymać i nie sprzedasz na "przerzut" tylko workujesz po 5-10-15 worków itd Jak nie będzie dowozu to wygrasz i weżmiesz więcej ale równie dobrze za pół godziny może się ustawić cała alejka towaru i cena w dół....loteria...

Opublikowano

dlatego takie giełdy są do kitu. Za duże skoki cenowe. I to odbija się wszędzie. Rozumiem 1zł w tą czy tą ale po jakiejś opłacalnej cenie a nie sprzedać by sie pozbyć. Bo te ziemniaki które są za złotówkę/15 to po przejściu przez 5 handlarzy i tak skończą w normalnej cenie na talerzu. A nawet jak cała alejka sie ustawi to więcej wszyscy sprzedadzą po zjechaniu z ceną?

Opublikowano

dlaczego do kitu?

saszeta ale jak przyjedzie handlarz do kogos kto nie ma swojego samochodu (zeby dowiez do gieldy) to daje w domu wedlug swojego widzimisie i w zerultacie zarabia wiecej

wyobrażasz sobie jakiegoś sklepikarza, który jedzie co pare dni kilkadziesiąt km, żeby kupic w Sieradzu kartofla,pod Grojcem jablko a warzywa w okolicach Łeczycy?

Opublikowano

bo to handlarz. A ten zazwyczaj nie ma skrupułów. Każda taka giełda nawet gpw jest po to by spekulować cenami. U mnie na giełdzie cena za bardzo się nie rusza bo to głównie handlarze i oni muszą zarobić. Handlowałem pare lat na Targpiascie i takich skoków też nie zauważyłem. Co prawda ziemniak miałem tylko 2 razy na doładowanie samochodu ale z każdym warzywem jest podobnie i na szczęście nigdy nie sprzedałem poniżej kosztów produkcji.

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez elektrotech
      stosowałem Sencor,Dancor...ale jakos nie bardzo jestem zadowolony..
      co stosujecie????
    • Przez goodkat
      Witam wszystkich:) nie zauważyłem tematu typowo pod ziemniaki bardzo wczesne, a ich uprawa jest bardzo ciekawa. Proszę o dzielenie się swoimi spostrzeżeniami na ten temat. Zachęcam do dyskusji.

Osobiście sadzę kilka arów, wiec wiedzy za dużej nie mam;)
    • Przez mrbarti44
      jaka jest grupa producencka dżeli
    • Przez jolanta1959
      Ceny ziemniaków w 2013 roku do sprawdzenia w wątku: http://www.agrofoto.pl/forum/topic/72466-ceny-ziemniakow-2013/
      Dyskusja o cenach ziemniaków w poprzednich latach http://www.agrofoto.pl/forum/topic/1313-ceny-ziemniakow/

Ceny sadzeniaków jak na razie około 1400 zl za tone
      .
    • Przez damii1
      Dyskusja o aktualnych cenach ziemniaków przeniesiona do wątku o 2014 roku http://www.agrofoto.pl/forum/topic/72464-ceny-ziemniakow-2014/page__view__getlastpost
      Wątek o cenach ziemniaków we wcześniejszych latach: http://www.agrofoto.pl/forum/topic/1313-ceny-ziemniakow/

ciezko powiedziec... ale moze 80gr bedzie
  • Dodaj nową pozycję...
v