Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano

Często rodzina w mieście ma kawałek gruntu na wsi i w ramach dzierzawy daje się im troche ziemniaków i ogólnie dóbr pochodzenia gospodarskiego :D Co do niskiej ceny ziemniaków. Panowie jeszcze raz powtórzę: marne zejście na wschód było i oto efekty. Co z tego że u nas pojawili się sezonowcy jeśli i tak ogólnie zasadzeń było mniej niż rok temu.

Opublikowano

U mnie w okolicy wszyscy rezygnują z sadzenia ziemniaków i takie niskie ceny szok ale słyszałem ze były takie ceny ale nie rozumiem rolników co sprzedają po takiej cenie no sorry ja wolę skarmic niż dokładać do interesu.

A teksty ze jak dam rodzinie worek kartofli free i stad ten dołek to jest lekka przesada

Opublikowano

każdy rolnik potrafi liczyć - jeśli więc cena rzędu 100zł za tonę skonfekcjonowanego towaru pokrywa koszty to gratuluję i życzę sobie takiego wyniku, wg moich szacunków wartość paszowa ziemniaków to minimum 150zł/t, jeśli trudny sezon się powtórzy (a na to się zanosi) to konsekwencje poniosą już nie tylko rolnicy lecz również pośrednicy (rolnicy będą przejmowali ich marże - obserwujemy już to w tym sezonie) co w dłuższym okresie może okazać się zjawiskiem korzystnym ze względu na ograniczenie procesu wyprowadzania nadwyżki z gospodarstw, wartość dodana kreowana przez pośredników nie może być większa niż ta generowana przez rolników, gdyż to oni ponoszą większość kosztów, poza tym nawet przy cenie rzędu 20gr/kg rentowność (z pominięciem kosztów pakowania) osiąga się przy plonie handlowym około 50t/ha - stąd ciężko jest jednoznacznie wskazać co jest przyczyną małego popytu, dużej podaży i niskich cen (oczywiście niewidzialna ręka maczała w tym palce, ale zaistniała sytuacja ma bardziej zawiłe podłoże, na tę chwilę przestaję ogarniać sytuację)

Opublikowano

jeszcze nie wiadomo jaka będzie sytuacja w tym roku możliwe że będzie powtórka z rozrywki ale też może być taki rok że będzie suchy i możliwe że ziemniaków tyle nie będzie , ale miejmy nadzieje że sytuacja będzie lepsza niż teraz

Opublikowano (edytowane)

U mnie w okolicy wszyscy rezygnują z sadzenia ziemniaków i takie niskie ceny szok ale słyszałem ze były takie ceny ale nie rozumiem rolników co sprzedają po takiej cenie no sorry ja wolę skarmic niż dokładać do interesu.

A teksty ze jak dam rodzinie worek kartofli free i stad ten dołek to jest lekka przesada

Chłopie, czy wg ciebie w każdym gospodarstwie trzyma się krowy, byki, świnie żeby je karmić pyrkami? Jak ktoś ma schowany towar w przechowalni z kilku ha to jest to kilkadziesiąt ton, no to ja się pytam co ma z nimi zrobić, skoro już je wykopał?

A co do rozdawania ziemniaków, po rodzinie... :lol: :lol: :lol: Już większej głupoty nie dało się wymyślić chyba.

Edytowane przez lukasx21
Opublikowano

ja myślę że rok się powtórzy,ponieważ obserwuje już zaczynające się nasadzenia w mojej okolicy. U nas wszystkie oziminy wymarzły, zostały już w 100 % zlikwidowane,ale jarym nie dużo obsiano,ludzie nie mieli po prostu jarych do siewu, a druga sprawa jest taka że wielu zostało z ziemniakami nie sprzedanymi i będą to sadzić w pole ile się tylko da .Zboża i rzepaki będą biły rekordy cenowe a rolnicy kartoflani będą klepać taki sam rok.

Opublikowano

Co do rozdawania ziemniaków rodzinnie handluje na targu i sami ludzie mówią po co mamy kupować ziemniaki jak je dostaniemy od np. Stasia i niech takich klijentów bd 100przez targ co nie kupi bo dostanie ; A ja sam wiem jak ubiegłe lata były to samych woreczków po 5kg przez targ pchałem 100sztuk. 50-15kg 40-30kg a teraz 30-5kg 40-15kg 0-30kg

Opublikowano

i co w tym złego?

też handluje i też daję rodzinie, znajomym, nieważne czy w hurcie są po 1.5zł czy 0.1zł .

detaliści, przestańcie marudzić ;) mało od was zależy to co sie dzieje na rynku.

Opublikowano

Pomagałem sąsiadom ładować tiry na Niechlów ale z tego co wiem to już są zapchani :( bo mieli odbierać od nich jeszcze kilka tirów a się wycofali . Natomiast w mojej okolicy wyraźny spadek liczby nasadzeń w stosunku do zeszłego roku.

Opublikowano

mało ziemniaków? W tym roku będzie więcej nasadzeń jak w zeszłym .Już wczesnych podkiełkowanych jest więcej. Ludzie oprócz ziemniaka nie mają nic innego co można w pole wsadzić lub posiać.Wszystkie pszenice i jęczmiona już u nas posiane,zostało b. dużo gołych pól pod ziemniaki późniejsze. Życze im powodzenia z którym będzie w tym roku również ciężko.

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez elektrotech
      stosowałem Sencor,Dancor...ale jakos nie bardzo jestem zadowolony..
      co stosujecie????
    • Przez goodkat
      Witam wszystkich:) nie zauważyłem tematu typowo pod ziemniaki bardzo wczesne, a ich uprawa jest bardzo ciekawa. Proszę o dzielenie się swoimi spostrzeżeniami na ten temat. Zachęcam do dyskusji.

Osobiście sadzę kilka arów, wiec wiedzy za dużej nie mam;)
    • Przez mrbarti44
      jaka jest grupa producencka dżeli
    • Przez jolanta1959
      Ceny ziemniaków w 2013 roku do sprawdzenia w wątku: http://www.agrofoto.pl/forum/topic/72466-ceny-ziemniakow-2013/
      Dyskusja o cenach ziemniaków w poprzednich latach http://www.agrofoto.pl/forum/topic/1313-ceny-ziemniakow/

Ceny sadzeniaków jak na razie około 1400 zl za tone
      .
    • Przez damii1
      Dyskusja o aktualnych cenach ziemniaków przeniesiona do wątku o 2014 roku http://www.agrofoto.pl/forum/topic/72464-ceny-ziemniakow-2014/page__view__getlastpost
      Wątek o cenach ziemniaków we wcześniejszych latach: http://www.agrofoto.pl/forum/topic/1313-ceny-ziemniakow/

ciezko powiedziec... ale moze 80gr bedzie
  • Dodaj nową pozycję...
v