Skocz do zawartości

prow 2007-2013

Gość peres100

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano

Ja zamierzam wziąc pług Unii Tur 4 - skibowy na zabezpieczeniach sprężynowych, agregat uprawowo - siewny, gruber 2,1 m albo talerzówkę. Myślę, jeszcze nad nowym Belarusem, ale predzej wybiorę U 912 ( oczywiście nie na PROW ).

Właściwie, to nie wiem, czy brac kredyt MR czy na PROW, ale co mi szkodzi spróbowac.

Opublikowano
Ja planuje JD lub NH takiego 130 km przyczepę Faro 4000 rozrzutnik 12t pług i gruber i jak zostanie kasy to kostka na podwórku.

nie może `zostać ci kasy" .składasz na coś wniosek i to masz jak dobrze pójdzie!(jeżeli ma to być finansowane z prow)

Opublikowano
Witam mam pytanko jaka musi być powierzchnia gospodarstwa aby kupić kombajn zbożowy , bo chyba jest jakieś minimum.

nieoficjalnie slyszy sie o 120-130 ha, to dosc sporo, nie wiem jak jest z 4 klawiszowymi. byc moze ma ktos inne doswiadczenia, czekam aby ktos obalil ten mit :P

Opublikowano
nieoficjalnie slyszy sie o 120-130 ha, to dosc sporo, nie wiem jak jest z 4 klawiszowymi. byc moze ma ktos inne doswiadczenia, czekam aby ktos obalil ten mit :P

Pod koniec SPO to tylko patrzeli na wielkość hedera.

I tak jak było 50ha pod kose to śmiało przechodził kombajn do 4 m

Mój znajomy któty zawodowo opracowuje wnioski załatwił jednemu na 35 ha

Chociaż jeden diler opowiadał że jednemu sprzedał mały kombajn na 50 ha a drugiemu na ten sam kombajn przy powierzchni

130 ha odmówili .Mi osobiście się wydaje że wszystko zależy od osoby która sprawdza wniosek.

Opublikowano
Pod koniec SPO to tylko patrzeli na wielkość hedera.

I tak jak było 50ha pod kose to śmiało przechodził kombajn do 4 m

Mój znajomy któty zawodowo opracowuje wnioski załatwił jednemu na 35 ha

Chociaż jeden diler opowiadał że jednemu sprzedał mały kombajn na 50 ha a drugiemu na ten sam kombajn przy powierzchni

130 ha odmówili .Mi osobiście się wydaje że wszystko zależy od osoby która sprawdza wniosek.

nie zależy to od osoby weryfikującej wniosek lecz od śmiesznej tabelki, którą ta osoba otrzymała i od pozostałych warunków, które beneficjent spełnic powinien

Opublikowano
nie zależy to od osoby weryfikującej wniosek lecz od śmiesznej tabelki, którą ta osoba otrzymała i od pozostałych warunków, które beneficjent spełnic powinien

Ale w sumie to chyba dobrze,bo jakby zalezalo od rozpatrujacego wnioski to w jedni by dostali bez problemow,a innym byloby ciezko, bo kazdy czlowiek jest inny i takie rozpatrywanie wnioskow nie byloby obiektywne.

Opublikowano

a ja sie przymierzam do Valtry N91 lub 101 jakiegos pluga do niej najlepiej pottingera agregatu upawowo siewnego i przyczepy z 10 ton

jak jeszcze zwrotu cos zostanie to moze jeszcze jakis silos zbozowy lub prase zwijającą spróbuje

Opublikowano
Ale w sumie to chyba dobrze,bo jakby zalezalo od rozpatrujacego wnioski to w jedni by dostali bez problemow,a innym byloby ciezko, bo kazdy czlowiek jest inny i takie rozpatrywanie wnioskow nie byloby obiektywne.

Tak może i macie racje ale tak właśnie było w moim i moich rodziców przykładzie .Ja mam tylko produkcje roślinną i mi wniosek sprawdzała pewna miła

pani która na parę rzeczy przymkneła oko a na inne uwierzyła na słowo -rach ciach i podpis umowy i to wszystko w pare tygodni jak wniosek dostała na biurko.

U moich rodziców był inny sprawdzający jakiś młodzik i chyba ambicja mu do głowy uderzyła bo czepiał im się dosłownie wszystkiego -włączając literówki.

Wniosek składałem w tym czasie co rodzice ale oni podpisali umowe dopiero 2 miesiące po mnie.

Opublikowano
Prawdopodobnie w piątek przed wyborami będą chcieli uruchomić żeby rolnicy głosowali na nich !!!

Zanim uruchomia to najpierw musi byc rozporzadzenie podane do publicznej wiadomosci,ktore ma z tego co pamietam 2 tyg. na urawomocnienie,wiec nic w piatek nie ruszy,bo jak narazie nic nie bylo mowione.

Opublikowano

Obiecane jest na pażdziernik.

Warto kożystac z pomocy prywatnych biór ułatwiajacych pozyskanie fundusz? bo z tego co wiem pomagają tylko wypełnić wniosek na podstawie tego co im podasz co i jak jest w gospodarstwie i ewentualne poprawki będa jeżdzić wyjaśniac. Niby jest tak ze obiecują ze wniosek na bank przejść ma, ale co dalej jak kontrola wpadnie i dobrostanu może się czepić i wielu innyc żeczy. A ta kontrola z agencji to kiedy jest, czy po zatwierdzeniu wniosku, czy po podpisaniu umowy i zakupie maszyn i jak maszyny stoją to dopierą zaczynają kontrole i decydować czy wypłaca kjase? - takim układzie to bym chyba osiwiał :) . Czy istnieje duże ryzyko że wniosek zatwierdzą kupie maszyny a z kasy h*j. Czy są wcześniej jakieś kontrole co by były jakąś gwarancją że kasa będzie przed zakupem?

Opublikowano
Zanim uruchomia to najpierw musi byc rozporzadzenie podane do publicznej wiadomosci,ktore ma z tego co pamietam 2 tyg. na urawomocnienie,wiec nic w piatek nie ruszy,bo jak narazie nic nie bylo mowione.

wnioski na renty strukturalne były przyjmowane przed upływem dwóch tygodni (i to sporo) od wydania rozporządzenia

Opublikowano
Obiecane jest na pażdziernik.

Warto kożystac z pomocy prywatnych biór ułatwiajacych pozyskanie fundusz? bo z tego co wiem pomagają tylko wypełnić wniosek na podstawie tego co im podasz co i jak jest w gospodarstwie i ewentualne poprawki będa jeżdzić wyjaśniac. Niby jest tak ze obiecują ze wniosek na bank przejść ma, ale co dalej jak kontrola wpadnie i dobrostanu może się czepić i wielu innyc żeczy. A ta kontrola z agencji to kiedy jest, czy po zatwierdzeniu wniosku, czy po podpisaniu umowy i zakupie maszyn i jak maszyny stoją to dopierą zaczynają kontrole i decydować czy wypłaca kjase? - takim układzie to bym chyba osiwiał :) . Czy istnieje duże ryzyko że wniosek zatwierdzą kupie maszyny a z kasy h*j. Czy są wcześniej jakieś kontrole co by były jakąś gwarancją że kasa będzie przed zakupem?

Kismy odpoiwedz na mój post

Opublikowano
Kismy odpoiwedz na mój post

pierwsze primo kissmy... co robi wielką różnicę;D

po drugie nie ma kontroli przed podpisaniem umowy, gdyż takie kontrole wiązałyby się z większym kosztem (a poza tym w projekcie rozporządzenia nie ma o nich mowy), natomiast w razie kontroli i stwierdzenia rażących niezgodności deklaracji ze stanem rzeczywistym wsparcie może zostac odebrane (można poprosic o pomoc pracownika OR ARiMR o doradzenie w kwestii wymagań i powinno byc ok)