Skocz do zawartości

prow 2007-2013

Gość peres100

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
pisze w najnowszym TopAgrar - sorry nie chce mi sie iść na dół żeby sprawdzić dokładnie :)

czy mógłbyś być tak miły i uczynny i sprawdzić co tam jest napisane bo ja akurat nie mam TopAgrar

Opublikowano

"Młody rolnik" to taki który w dniu składania wniosku prowadzi działalność rolniczą nie dłużej niż 12 miesięcy (nie dłużej niż 18 licząc od daty przyznania płatności) - tak donosi TopAgrar :)

Opublikowano

dzięki za info ale nie do końca o to mi chodziło bo to wiedziałem, chodziło mi o to czy jeżeli ktoś się na niego nie załapał z powodu przerwy jaka była pomiędzy końcem przyjmowania wniosków w poprzedniej edycji a w obecnej ma jakieś szanse

Opublikowano

za ok rok przejmuje gospodarstwo po ojcu i z moich obliczem wynika ze bede potrzebował ok 450 000 tyś ma zakup ciągnika i sprzetu podstawowego+ modernizacja obory, kupno ziemi i budowa garażu czy dostene pomoc z prow i czy jeszcze bedzie dla mnie kasa <_<

Opublikowano
dzięki za info ale nie do końca o to mi chodziło bo to wiedziałem, chodziło mi o to czy jeżeli ktoś się na niego nie załapał z powodu przerwy jaka była pomiędzy końcem przyjmowania wniosków w poprzedniej edycji a w obecnej ma jakieś szanse

nic o poprzedniej serii nie pisali

Opublikowano

projekt został zatwierdzony przez Bruksele, mozna kupowac maszyny uzywane max 5 letnie, juz mozna wprowadzac to wszystko w zycie, ale nie ma komu wprowadzac rozporządzen, by fundusze wkoncu ruszyły.

Opublikowano

rok temu przejalem gosp. w tym chce pociagnac z PROW OK.200tys. jedynie sen z powiek sciagaja mi wymogi.Jezeli ktos wie ,kto bylby kompetentny i podpowiedzialby mi,co jeszcze musze zrobic w gospodarstwie zebym nie mial potem klopotow.Z GORY WIELKIE DZIEKI

Opublikowano
rok temu przejalem gosp. w tym chce pociagnac z PROW OK.200tys. jedynie sen z powiek sciagaja mi wymogi.Jezeli ktos wie ,kto bylby kompetentny i podpowiedzialby mi,co jeszcze musze zrobic w gospodarstwie zebym nie mial potem klopotow.Z GORY WIELKIE DZIEKI

proponuję zwrócic się z takim zapytaniem do pracownika ARiMR, który zna procedury dotyczące SPO w PROW`ie będą podobne także można się odnosic właśnie do nich

Opublikowano

Myślałem o kimś kto przyjechałby do mnie , obejrzał i wytknął to co jest żle ,oczywiście bez przesady.Czy oficjalnie móglby podpisać się pod tym?a może wystarczy certyfikat sanit-wet ?

Opublikowano
Myślałem o kimś kto przyjechałby do mnie , obejrzał i wytknął to co jest żle ,oczywiście bez przesady.Czy oficjalnie móglby podpisać się pod tym?a może wystarczy certyfikat sanit-wet ?

po co ma ktoś przyjeżdzac trzeba spełnic tylko podstawowe wymagania czyli przy hodowli jest to płyta zbiornik, odpowiednie wymiary kojców itp wszystko wymagania będzie znał pracownik ARiMR jak tylko ruszy PROW a jeśli już konieczna jest wizytacja to można zaryzykowac z zawodnikiem z ODR ale bezpieczniej będzie oprzec się na jakimś ogarniającym kwestie wymagań prywatnym doradcy ale o takich również ciężko

Opublikowano

Jeżeli nie będzie prowadzić całego dofinansowania konkretna firma zajmująca się tym , to będziesz miał trudno ogarnąć wszystkie wymogi, firma weźmie kasę, ale doprowadzi wszystko do końca. Dużo jest formalności na papierku nie tylko w faktycznym stanie twojego gospodarstwa.A co do hodowli to przynajmniej u mnie lekarz powiatowy musiał wydać opinię , czyli oględziny gospodarstwa były konieczne i on powiedział co jeszcze trzeba poprawić . Zwłaszcza w PROW- ie będzie trudniej i jak pisałem samemu może być trudno.

Opublikowano

We wtorkowej Rzeczpospolitej pisali że decyzja kiedy ruszy PROW zapadnie w 2 kwartale 2008.Nie korzystałem do tej pory z unijnych funduszy a teraz bym chciał.Smutne to trochę jeśli to miałaby być prawda nie wiem czy nie lepiej wziąć kredytu nisko oprocentowanego na nowe maszyny niż czekać i czekać a jak już się doczekam to pieniędzy może zabraknąć z kasy agencji,maszyny pewnie podrożeją ;) niestety ale w takim kraju żyjemy

Mam nadzieję że jednak szybciej wejdzie ten PROW

Opublikowano
We wtorkowej Rzeczpospolitej pisali że decyzja kiedy ruszy PROW zapadnie w 2 kwartale 2008.Nie korzystałem do tej pory z unijnych funduszy a teraz bym chciał.Smutne to trochę jeśli to miałaby być prawda nie wiem czy nie lepiej wziąć kredytu nisko oprocentowanego na nowe maszyny niż czekać i czekać a jak już się doczekam to pieniędzy może zabraknąć z kasy agencji,maszyny pewnie podrożeją ;) niestety ale w takim kraju żyjemy

Mam nadzieję że jednak szybciej wejdzie ten PROW

moglby wejsc w 1 kwartale 2008 - to najszybszy termin, ale marne na to szanse, oby tylko im sie kolejny raz nie przeciagnelo

Opublikowano
a czy na młodego rolnika wystarczą grunty czy też muszą być budynki ????

z takim wymogiem jeszcze się nie spotkałem ale może byc to konieczne jeśli hodujesz zwierzęta (aby spełnic dobrostan) lecz budynki można również dzierżawic