Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano

u mnied 130konny ciągnik niedna co robić na prawie 90ha mając bydło to 60-70ha trzode chlewną 100-150ha a samą produkcje roslinną do 200 ha da rade ja to podaję dla warunków jakie sa na moim terenie 4-6klasa

Opublikowano

Ja mam słabszego 100 konnego 6320 i obrabiamy 120 ha + 3 mniejsze pomocnicze traktory.

Zależy też ile masz łąk itd. i ile osób ma nim jeździć, bo u mnie to praktycznie tylko ja jeżdże, dopiero od tego roku bracia troche w podorywkach ganiaja :P

Opublikowano

Zależy też jaką produkcję prowadzisz i co masz posiane na polu. W moim przypadku jest inaczej, poniewaz wszystko mam obsiane zbożem i rzepakiem, wiec cała praca zbiega się w jednym ternimie (żniwa). Nie mam okopowych wiec nie mogę za bardzo rozłożyć pracy w czasie.

Opublikowano

ja mam 120 konny przy 52 ha (45 ornego) i powiem że wiele sie nie narobi, sieje się max 30 ha ozimin, orka zimowa praktycznie odpadła ze względu na poplony które i tak traktuje gruberem więc praca zajmuje mniej czasu...

popieram tak jak wyżej 100 ha obrobi spokojnie

Opublikowano

ja tak jak koledzy wyżej uważam że na 100-120 ha starczy bez problemu. Mam 120 konny ciągnik na 70 ha i robi w roku około 300 mth, więc za dużo nie pracuje, a wykonuje wszystkie prace w polu, oprócz oprysków.

Opublikowano

Sąsiad ma ciągnik o 10 km mocniejszy na 200ha. Obrabia się tym no i jeszcze 2x C360 i U902. Nie mają hodowli, ciągnik chodzi właściwie w transporcie i agregacie czyli się nienarobi, tylko w tych okresach troche dłuzej popracuje.

Opublikowano
A 6330 dalby spokojnie rade z 4 obracana i walem campbella??

Zależy ile waży pług jaka odległość słupicy od słupicy i jaka wielka skiba. Mój 6320 w 4 Kvernelanda 50 cm skiba z bezstopniowa zmiana szerokości bez wału ma co robić ;) Jeśli do wału to stawiałbym na coś od 6630 w góre. :D

Opublikowano
Zależy ile waży pług jaka odległość słupicy od słupicy i jaka wielka skiba. Mój 6320 w 4 Kvernelanda 50 cm skiba z bezstopniowa zmiana szerokości bez wału ma co robić ;) Jeśli do wału to stawiałbym na coś od 6630 w góre. :D

4x45 szerokosc. No tylko,ze n wiekszego to nie dostane pewnie zwrotu z PROW:/

Opublikowano

Dostaniesz dostaniesz tylko musisz dobrze uzasadnić dlaczego taki duży ciągnik Ci potrzebny ja też szykuje sie na całą pule z PROWU i na 6630 Premium z AP :D pozdro ;)

Aha ja mam swojego 30ha i 20 ha dzierżawy i uzasadnienie napisze i na 99% dostane tylko trzeba dobrego kolesia od wniosku!!

Opublikowano
Dostaniesz dostaniesz tylko musisz dobrze uzasadnić dlaczego taki duży ciągnik Ci potrzebny ja też szykuje sie na całą pule z PROWU i na 6630 Premium z AP :D pozdro ;)

Aha ja mam swojego 30ha i 20 ha dzierżawy i uzasadnienie napisze i na 99% dostane tylko trzeba dobrego kolesia od wniosku!!

Tylko w PROWIE ma podobno byc tak,ze uzasadnienie nie duzo da,gdyz maja byc takie ,,widelki" w zaleznosci ile masz ESU tyle konny mozesz miec ciagnik.

Opublikowano
Dostaniesz dostaniesz tylko musisz dobrze uzasadnić dlaczego taki duży ciągnik Ci potrzebny ja też szykuje sie na całą pule z PROWU i na 6630 Premium z AP :D pozdro :(

I co Ty takim traktorem bedziesz robił na tylu ha. Nie sztuka kupić traktor, ale maszyny towarzyszące i utrzymanie takiego byczka ;)

Opublikowano

Taki ciągnik będzie mi potrzebny ponieważ chce jeszcze kupić przyczepę samozbierającą Pottingera a do tej potrzebna jest moc 125 km. A o co chodzi z tymi widełkami jak to jest ?? To ja jaki bym mógł dostać największy ciągnik według Was ???

Opublikowano
I co Ty takim traktorem bedziesz robił na tylu ha. Nie sztuka kupić traktor, ale maszyny towarzyszące i utrzymanie takiego byczka ;)

Robert ma racje. Kupisz taki ciagnik, kase wydasz, a maszyny tez do niego sa potrzebne. Sam ciagnik nie obrobi. na taki areal to wystarczyl by Ci 6330 z PQ plus.

Opublikowano

A co byście mi doradzili na 50 ha. hodowla prosiaków czyli głównie zboża, i trochę buraków i kartofelków. Ma to być główny ciągnik w gospodarstwie. Ma współpracowac z agregatem uprawowo-siewnym więc chyba 120 km to minimum.