Skocz do zawartości

Słoma nawóz czy szkodnik


Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

@Łukasz4255

 

Wytłumacz mi prosze w jaki sposób pozostawiona słoma pobiera azot?

I jak przesusza ziemie?

 

....głupoty piszesz

 

Kolega ma racje. Słomę rozkładają bakterie, które do tego celu potrzebują sporej ilości azotu. Dlatego na sciernisko powinno sypać się azot aby przetwarzanie słomy w próchnicę następowało szybciej.

 

Takze prawde napisał

Opublikowano

Kolega ma racje. Słomę rozkładają bakterie, które do tego celu potrzebują sporej ilości azotu. Dlatego na sciernisko powinno sypać się azot aby przetwarzanie słomy w próchnicę następowało szybciej.

 

Takze prawde napisał

 

Ja rozstrzygnę te spory : azot stosujemy na resztki pożniwne jeżeli od zaorania do siewu nie mija więcej niż od 4 do 6 tygodni wynika to z tego że po wykonaniu orki dostarczamy mikroorganizmom dużo węgla i azotu co prowadzi do szybkiego ich namnażania i zwiększonego pobierania azotu ale nie tylko co w następstwie zubaża glebę.Jednak po upływie czasu rozkładu zawartość składników pokarmowych w tym azotu zwiększa się w stosunku do stanu przed orką.

A co do przesuszania to może wystąpić wtedy kiedy resztki pożniwne zostały żle wymieszane i rozłożone w warstwie ornej co z glebą co prowadzi do powstania warstwy nieprzepuszczalnej tzw. poduszki POZDRAWIAM!!! Mam nadzieje że pomogłem

Opublikowano

stosunek C:N w słomie wynosi 40-100:1 stosunek C:N w ciałach bakterii odpowiedzialnych za rozkład słomy wynosi 5:1 Bakterie przy rozkładzie słomy potrzebują azotu bo ten za słomy im nie wystarczy więc pobierają go skąd mogą czyli z gleby, jednak trochę to wszytko trwa. Gdy dołożymy im ekstra N z nawozu proces rozkładu słomy przebiegnie znacznie szybciej co zagwarantuje nam lepszą uprawę i brak nierozłożonych resztek pożniwnych (siedliska wszelakich chorób grzybowych).

W skrócie myślowym można powiedzieć że rozkładająca słoma pobiera azot z gleby. Jednak należy pamiętać, że bakterie po pewnym czasie obumierają i "zabrany" N wraca z powrotem do gleby (i jest dostępny dla roślin)- jest to już inny termin, inna forma azotu i zupełnie inaczej dostępna.

Opublikowano

Wy to piszecie z doświadczenia z UG czy z opisu etykietki ? Z tego co słyszałem, że dużo osób sobie chwali ten środek...

danielhaker, nie mam bydła tylko świnie, a słomy pod dostatkiem mamy co roku :)

Opublikowano

jak dobrze zrozumialem to moge pryskas na slome rozpuszczonym mocznikiem w dawce 100kg/ha w 200L wody

i np talerzowka zjezdzic a jak bede oral to ten azot bedzie dostepny pozniej dla rzepaku bo coroku sypie przed siewem po 100 kg ale tak by jeszcze sloma sie lepiej rozlozyla??????

Gość Profil usunięty
Opublikowano

Rozpuszczenie 100 kg mocznika w 200l wody jest nieco kłopotliwe :)

Opublikowano

Temat jest stary i nie na czasie teraz,ale mam nadzieję że ktoś się odezwie i mi pomoże.Nie zostawiam słomy

na polu a chcę siać poplony zbożowe(do tej pory szedł obornik,ale zaczyna go brakować)ktoś wcześniej napisał

że po kończynie i lucernie nie trzeba stosować azotu przed orką,dlatego mam pytanie czy jak posieję żyto

czy mieszankę powinienem to robić?

Opublikowano (edytowane)

@Łukasz4255

 

Wytłumacz mi prosze w jaki sposób pozostawiona słoma pobiera azot?

I jak przesusza ziemie?

 

....głupoty piszesz

 

N pobierają bakterie, a bakterie (dopiero jak mają N) rozkładają słomę. Dlatego może wyszło takie wielkie uproszczenie.

 

Słoma może być i nawozem i szkodnikiem.

Edytowane przez zmija2a
Opublikowano

do @west chłpoie ty stosowałes kiedys ug max???????? bo ja stosuje i wez sobie zrób porównanie czy jest czy nie jest ja widze róznice na kawałku 5ha pryskalem 3ha ug maxem a 2 nie na całym kawałku 5ha jest ziemia klasy 3 wiec widze jak sie uprawia tą ziemie i jakie sa wschody jak sie zboze lepiej krzewi

Opublikowano (edytowane)

@darkos Ogólnie jak wiadomo rośliny motylkowe zatrzymuja fosfor i potas w glebie, jednak nikt Ci ,,na oko'' nie powie czy po tym stosować nawóz, czy nie?

Edytowane przez Gość
Opublikowano

Koło mnie co roku sąsiad pali słome i w tym miejscu co z pola zrobi wałek słomy i spali to ziemia jest bardzo urodzajna , wszystko w tym miejscu pięknie rośnie.Dlaczego? :unsure:

Opublikowano

Ja sądze, żę to popiół w jakiś sposób uzyźnia tą glebe. Tylko nie mogę do końca zrozumieć, bo przecież nie wolno wypalac traw itp. wlasnie ze wzgledu, że niszczymy mikroorganizmy które użyźniaja glebe.?

Opublikowano

To prawda że popiół użyźnia ziemie po tej słomie ale tylko w K, P, Mg, Ca, cały azot idzie do powietrza f formie tlenu. Spalanie powoduje w ułamku sekundy to co bakterie ze słoma robią w rok. Dzięki spalaniu mamy od razu te składniki ale pozbawiamy gleby materii organicznej czyli próchnicy, a to właśnie jej zawartość w glebie powoduje że jest żyźniejsza od piasku budowlanego.

Co do niszczenia mikroorganizmów przez spalanie to to polega na tym samym jak dezynfekcja narzędzi chirurgicznych, niszczymy bakterie i grzyby, zarówno pozytywne jak i chorobotwórcze. Gleba po tym jest martwa.

Opublikowano

No to czyli jeżeli po spaleniu mamy K, P, Mg, Ca to wystarczy dosypać jakiegoś pożądnego nawozu azotowego(np mocznik)?

Opublikowano (edytowane)

Teoretycznie wystarczy, ale czy sie opłaca? w słomie jest około 2% N czyli załóżmy że mamy plon zboża na poziomie 5 t/ha a więc tyle samo mamy tez słomy. Łatwo obliczmy że te 5 t zawiera 100 kg N cena kg czystego składnika to około 3,2-3,7zł. Czyli żeby zrównoważyć ilość azotu z 1ha spalonej słomy musimy zapłacić 320-370zł.

Porównując działanie z "Dobra praktyka rolnicza" czyli przyorując słome opryskana mocznikiem, koszt jest niższy a efekt lepszy bo: zaleca sie stosowanie 8 kg N na tonę słomy czyli w naszym przypadku 40 kg na hektar. 40x 3,5 zł = 140 zł czyli oszczędność około 200 zł. Z tym że po kilku miesiącach (czyli na wiosnę) mamy w glebie nie 100 a 140 kg azotu. Mało tego ten azot jest "związany biologicznie" bo w bakteriach więc od wiosny jest stopniowo uwalniany z martwych bakterii do gleby i pobierany przez rośliny.

stosując 100 kg czystego azotu w nawozach mineralnych na wiosnę, trzeba sie liczyć ze stratami przez jego wymycie na poziomie 20-25%.

To co piszecie że słoma wysusza glebę to prawda ale przez pierwsze 4-6 tygodni, po rozłożeniu kiedy staje sie próchnica jest świetnie zatrzymuje wodę w glebie.

Edytowane przez wajdek85

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
  • Podobna zawartość

    • Przez sumek666
      Witam, 
      Czy ktoś użytkuje lub planuje używać płynny nawóz ASL? Co sądzicie na ten temat? 
      http://agrotrader.pl/oferta/asl-plynny-nawoz-organiczno-mineralny-ID244225.html
      Pozdrawiam 
      Sumek
    • Przez Stonka36
      Witam. Chciałbym wymienić uszczelniacze w przednim moście ciągnika Deutz Fahr D7807. Poszukuję katalogu części/instrukcji obsługi. Z góry dziękuję za pomoc.
    • Przez Wielkopolanin
      Panowie proponuje nowy (szukałem i takiego nie znalazłem), myślę, że ciekawy a na pewno ważny temat. Jak to jest u Was, czy badacie Swoją glebę? Jeśli tak to na co, jak często i ile za to płacicie? Jak myślicie, czy w warunkach Waszych wsi było by zapotrzebowanie na usługę badania gleby, od pobrania próbek, do dostarczenia wyników i zaleceń? Ja muszę się przyznać, że do tej pory nie badałem gleby, dopiero w tym roku po raz pierwszy na studiach zacząłem to robić.
    • Przez kingway
      Witam , mam chęci zasiać pszenicę na 5 klasie jak myślicie coś będzie z tego ?? Ziemia nie jest jakoś wyciągnięta ze składników , ale mogłoby być lepiej . Zawsze siałem żyto hybrydowe a teraz może bym spróbował pszenicy ozimej mam do wyboru odmianę Commandor i Arkadia . A wy jakie polecacie odmiany ?
    • Przez Konrad432
      Cześć wszystkim. Pytanie. Czy to jest normalne? Czerwone nasiona orginaly, żółte nasiona moje. Dodam że żółte sa po tych czerwonych. W tym roku miałem problemy ze wschodami soi. Myślałem że to jest moja wina. Teraz zrobiłem doświadczenie i wychodzi to co na obrazku. Soja kupiona w renomowanej firmie. : ) Około trzech dni temu zrobiłem to doświadczenie.
      Pytanie moje brzmi - co jest nie tak z tą czerwona soja? 

×
×
  • Dodaj nową pozycję...
v