Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Pod rzepak jak robiłem na 20 cm kultywatorem 3 metry to ciągnik na rędzinie stanął w miejscu- musiałem popłycać.... traktorek mały 12 ton 250 koni,,, i ktoś mi powie że ja to zrobie talerzówką i w to posieje jak talerzówka zeskrabie ze 2 cm i tylko słome przerzuci.

Opublikowano
13 minut temu, v11 napisał:

nie ma co dyskutować z takimi co nie znają glin czy rędzin -tam wiosną po głębokiej uprawie już jest się po żniwach  na rędzinie kiedyś po zalepieniu agregatu 6 m nawet nie mogłem go złożyć do transportu bo nabrał z 2 t ziemi i zostało dzwonić po ładowarkę żeby podnieść ramiona w pozycjje transportową 

Nie posadziłbym o taka amatorke ciebie. Kto mokra glinę uprawia? 

2 minuty temu, rocco0987 napisał:

Pod rzepak jak robiłem na 20 cm kultywatorem 3 metry to ciągnik na rędzinie stanął w miejscu- musiałem popłycać.... traktorek mały 12 ton 250 koni,,, i ktoś mi powie że ja to zrobie talerzówką i w to posieje jak talerzówka zeskrabie ze 2 cm i tylko słome przerzuci.

Pewnie taka to talerzowka 🤪 2cm 

Opublikowano

na mokro bym tam samym ciągnikiem nie ujechał 20 m starczy że przejedziesz po kilkadziesiąt cm na uwrociach podwójnie na przeschniętym raz idzie 2-3 dni przerwy na obeschnięcie i znowu raz ale jak ni znasz takiej ziemi to tego sobie nawet nie wyobrazisz a każdy ma to co ma 

• Like 1
Opublikowano
48 minut temu, v11 napisał:

na mokro bym tam samym ciągnikiem nie ujechał 20 m starczy że przejedziesz po kilkadziesiąt cm na uwrociach podwójnie na przeschniętym raz idzie 2-3 dni przerwy na obeschnięcie i znowu raz ale jak ni znasz takiej ziemi to tego sobie nawet nie wyobrazisz a każdy ma to co ma 

Dla mnie to również oczywistość. Trzeba pracować 95 % pola idealne do uprawy. Ostatnie 5 m na końcu pola. Ciągnik siada, sprzęt oblepiony że przod ciągnika dźwiga 

Opublikowano (edytowane)

Zasiane po kukurydzy w optymalnym terminie 😂 Wilgoci jest, nie ma co narzekać wiec szybko powschodzi a nawet i nadaja od czwartku jakies deszcze.

Ogolnie po siewniku wyglada bardzo fajnie. Jedyny minus, ze nie mam zadnej amortyzacji w ciagniku i po kukurydzy troche trzesie i trzeba wolniej siac ale do ogarniecia ;)

Edytowane przez kamil800
Opublikowano
23 godziny temu, kamil800 napisał:

@kibix tutaj bylo 12,5t/ha 😂 w tantym roku ponad 14 i tak samo sialem

@Tomek90 mezotrion

Jakieś karłowate odmiany siejesz. U mnie bez mulczera nie ma szans. Talerzowka tona na metr ciężka a i tak nie chce utrzymać głębokości. 

Opublikowano (edytowane)

Caly maj bez kropli deszczu chyba ja troche skrocil i dlatego odbilo sie na plonie. No i typowa nasienna wiec tez nie rosnie az taka ogromna. Ta faktycznie miala ze 2,2m wysokosci ale w tamtym roku miala ze 3m i tez mi sie udalo tak zasiac bez wiekszych problemow ale po 3 belkowym

Edytowane przez kamil800
Opublikowano
Dnia 2.10.2024 o 11:06, kamil800 napisał:

Caly maj bez kropli deszczu chyba ja troche skrocil i dlatego odbilo sie na plonie. No i typowa nasienna wiec tez nie rosnie az taka ogromna. Ta faktycznie miala ze 2,2m wysokosci ale w tamtym roku miala ze 3m i tez mi sie udalo tak zasiac bez wiekszych problemow ale po 3 belkowym

A odchwaszczane czym kukuruza? 

Opublikowano
31 minut temu, v11 napisał:

Chłopom na zachętę dali za 2023- 400 zł za uproszczoną nakupili maszyn narobili sobie strat a tu 250 zł ciekawe ile w 2025 będzie 100?

Uproszczona uprawa była za wysoko punktowana względem miedzyplonu  i tak się musiało skończyć 

w 2025 lekko zainteresowanie uproszczoną  spadnie a  międzyplonem  wzrośnie  

Opublikowano

Bez ekoschematow też nie orali.

To był sposób by zmniejszyć i utrudnić pozyskiwanie dopłat. 

Rzepak bez orki 30szt/m2 miesiąc po siewie. jakoś wyjątkowo w tym roku mało samosiewów i innych chwastów. 

2024_09_27_17_01_IMG_5412.JPG

Opublikowano
2 godziny temu, v11 napisał:

Chłopom na zachętę dali za 2023- 400 zł za uproszczoną nakupili maszyn narobili sobie strat a tu 250 zł ciekawe ile w 2025 będzie 100?

Niema logiki, nie orze bo nie so inne ważniejsze argumenty. 

Opublikowano

U nas znów piachy pod orkę się nie nadają, lepiej bezorkowo siać niż potem puste place oglądać po pługu bo albo w rzepaku ubije albo sachara się wyborze i 5lat trzeba doprawiać te związki glinu

Opublikowano

Robię bezorkowo ST i pług dłutowy jeszcze przed dopłatami raczej z sukcesem choć błędy oczywiście się zdarzają .Ale największym błędem orki jest wieczne coraz głębsze wpuszczane pługa i wywlekanie tzw. martwicy a później naprawa tego przez kilka lat .Wszystko ma swój czas i powód i nic nie jest rewelacją 

Opublikowano

U mnie bezorka tylko pod rzepak i po rzepaku pod pszenice...niestety rozdrobnienie działek nie pozwala na za wiele, bezorka to jednak więcej przejazdów a u nas brakuje na to czasu. Np w niektórych latach po rzepaku nic nie robiłem tylko orka takiego odrostu w kolano później uprawowo siewny i w 2 przejazdy pole zamknięte, teraz jak widziałem dużych gospodarzy co robią bezorke to po rzepaku 2x talerzówka, kultywator i uprawowo siewny, uproszczenie to żadne a i tak od granic w pszenicy mase perzu... gdzie w orce tego problemu tak nie ma. Jescze te 30 cm perzu od granic na działce 20 ha to śmiech ale u nas  działki tak średnio 1,5 ha. W rzepaku chętnie przeszedł bym na strip till tylko chyba musze skonstruować jakąś własną prostą maszyne bo ceny i rozwiązania fabryczne są dla mnie nieakceptowalne.

Opublikowano

Do bezorki trzeba sobie podzielić rośliny wymagające głębokiego spulchnienia i rośliny o płytkim spulchnieniu i do tego dobierać sposób uprawy np rzepak i QQ wymagają głębokiego traktowania -zboża po rzepaku płytkiego po QQ głębokiego a nie na pałę bo tak się komuś wydaje że jest dobrze 

Opublikowano (edytowane)

Perz jest bo nie ma zmianowania i jest zla uprawa. U mnie nie ma nigdzie zadnego perzu a juz 8 rok nie orane.

Co do orania samosiewów w kolano to dla takich jest osobne miejsce w piekle :) juz mialem po sasiedzku rzepak z takim k**wa oraczem. Taka hodowla robali w tych samosiewach, ze nie dalo sie upilnowac i 20a od miedzy zjadlo do 0. Jedynie na pocieszenie, ze wypilo mu cala wode do 0 i oral jak asfalt i nic nie powschodzilo.

Edytowane przez kamil800
Opublikowano

perz z granicy zawsze ci zejdzie w pole, nie spalisz granicy do zera bo sąsiadowi załatwisz uprawe, oczywiscie można by było np po żniwach opryskać jak pola puste ale weż opryskaj 200 czy więcej działek, brakuje czasu na podstawowe zabiegi a nie jeszze sobie dokładać.. A zmianowanie u nas w okolicy jest idealne pod wzgledem zwalczania perzu bo na polach czesto jest kukurydza/

• Like 1
Opublikowano
3 godziny temu, kamil800 napisał:

Perz jest bo nie ma zmianowania i jest zla uprawa. U mnie nie ma nigdzie zadnego perzu a juz 8 rok nie orane.

Co do orania samosiewów w kolano to dla takich jest osobne miejsce w piekle :) juz mialem po sasiedzku rzepak z takim k**wa oraczem. Taka hodowla robali w tych samosiewach, ze nie dalo sie upilnowac i 20a od miedzy zjadlo do 0. Jedynie na pocieszenie, ze wypilo mu cala wode do 0 i oral jak asfalt i nic nie powschodzilo.

a jak poplony sieją, to robali w nich nie ma? 

Ile w tej gorczycy może wszystkiego żyć? 

IMG_20241005_111122.jpg

Opublikowano (edytowane)

Zalezy jaki poplon. Jak z gorczycy to juz w tym roku nahodowali gnatarza, ze te poplony znikly z pol i nie jednemu przez to rzepak znikl ;) poza tym zostawienie rzepaku samego sobie od lipca do pazdziernika to ja bym poplonem nie nazwal tylko hodowlna szkodnikow. W zadnej innej roslinie nie mnozy sie tyle robactwa co w rzepaku 

Gorczyca na poplon na polach gdzie sie uprawia rzepaki to tez czysta głupota. Tutaj nie wiem czy on uprawia rzepak wiec nic nie powiem

A z kiedy to zdjecie bo lezy sloma po kukurydzy? Wiec to pewnie poplon siany praktycznie na rowni z rzepakiem. Jest roznica miedzy takim poplonem a rzepkiem zasianym obok samosiewow po pas ktory juz konczy gnatarz. 

Edytowane przez kamil800