Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

skąd wiesz jaką działkę. Na torfie lub jakiś nieużytkach x lat nie jeżdżonych ciągnikiem po nich jak najbardziej.

Z tą zruszoną glebą to wychodzi na to że trzeba by orać na 2 metry bo przecież tam niektóre rośliny zapuszczają korzenie. No i nawóz tam podawać, na 2 metry.

Opublikowano

No właśnie czytałem o tym i ziarno rozrzuca się na ziemię lub ścierń bez orki a pużniej przejezdża po tym płytko specjalnym agregatem uprawowym zeby ziarno nie poszło za głęboko,ci którzy stosują tę technike twierdzą że plony nie odbiegają od tych co uprawiają normalnie więc po co orka ?

Opublikowano

Stosował ktoś z was siew rzutowy ?Poczytałem troche o tym i zastanawiam się czy by nie spróbowac

A czym niby zamierzasz to rozsiewać rzutowo bo chyba nie rozsiewaczem do nawozu? 

Gość STIG0013
Opublikowano

gen nie bądź za przeproszeniem naiwny. Część która zechce na to przejdzie, ale nie ma mowy że całkowicie zastąpi. Jakiś procent ogółu będzie stanowi ST i tyle.

Opublikowano

Przejście na tę metodę wymusi pogoda ,częste susze w okresie siewu ,słabe wschody,i bezśnieżne zimy z mrożnym wiatrem

przejrzałem Twoją galerię i widzę że jesteś z mojego powiatu więc mamy podobne warunki uprawy      i tu jest pytanie czy mogłeś już wjechać w rzepak z azotem ? ja uprawiam rzepak pasowo prosto w ściernie ,cała słoma zostaje na wierzchu ,ścieżki technologiczne są nią pokryte jak dywanem,to umożliwia szybki wjazd na pole z azotem .Dnia 27 i 28 Lutego rozlałem RSM na  100 ha rzepaku ,aż sam byłem zaskoczony a w pszenicę nie mogłem wejść bo się do butów lepiło.

Gość STIG0013
Opublikowano

Nie neguję samego ST, ale nie sądzę że będzie stanowił bardzo duży udział. Jeszcze nie wjechane. Ale jak sam napisałeś masz 100 ha samego rzepaku to do ciebie przyjechał ktoś z usługą, albo sam masz swoją maszynę. Do mnie na kilka ha nikt nie przyjedzie specjalnie dlatego m.in. z tego nie korzystam

Opublikowano

Miałem usługę ale planuję coś kupić i zięć będzie robił usługi siewu w powiecie zamojskim ,ale to jeszcze daleka droga . czekamy na nowy nabór na modernizację

Opublikowano

chciałbym przejśc na uprawę bez orkową. na jesieni 2016r wszystkie pola orałem, w tym roku tak tak myslałem żeby po żniwach wszystko spryskać randapem po 2 tygodniach talerzówka z podpiętym na chydropaku kultywatorem 12 zębów na gęsio stopce. przed siewem jeszcze raz to samo i siew agregatem talerzowym z siewnikiem stopkowym amazone d7. Sieje poplony z gorczycy wiec poplony robiłbym na wiosnę, i wtedy siew soi, na przyszły rok zakupiłbym głębosz żeby dotlenić głębiej ziemie. może to zdać egzamin???

Opublikowano (edytowane)

Jak narazie bezorkowo pszenica jara po pszenicy i poplonie lepsza jak po buraku i głeboszu na skos który trochę pofalował pole.

Edytowane przez ansu
Opublikowano

Robił ktoś bezorkowo po ziemniaku? Ja w tym roku na 5klasie zrobilem gruber na 20cm i siew pszenzyta. Narazie wyglada lepiej niz po orce. W wy jak robicie po ziemniaku?

Opublikowano

My wykonujemy orkę co 2 lata, po rzepaku siejemy pszenicę bezorkowo, ściernie po pszenicy orzemy pod buraki a po burakach siejemy pszenice bezorkowo a rzepak po pszenicy rownież w technologi orkowej. Już zauważyliśmy inną strukturę ziemi, jest bardziej gruzełkowata i jest wiecej życia w glebie. Są i wady tej technologi - bezorkowo mamy większą presje chwastów ale za to więcej wody zostaje w glebie co widać po pszenicach sianych bezorkowo w porownaniu z orkowymi obok. Burak i rzepak lubi mieć spulchnioną glebę i nawoz wysiany głębiej dlatego wykonujemy orkę

Opublikowano

Jak narazie bezorkowo pszenica jara po pszenicy i poplonie lepsza jak po buraku i głeboszu na skos który trochę pofalował pole.

To jak wyglądały uprawki w pszenicy po pszenicy? 

Opublikowano (edytowane)

Panowie mam problem ze zaskorupianiem w czasie wschodów roślin w rzędach i planuje przejść na uprawę uproszczoną , a mianowicie po tych żniwach planuje ściąć słomę na mulcz, potem wapnowanie , podorywka i uprawa pod siew żyta lub innego miedzyplonu żeby na wiosnę następnego roku miesiąc przed siewem ściąć miedzyplon na mulcz aby materia organiczna była na wierzchu i "chroniła" glebę przed erozją. W ten sposób chyba zmniejsza się zaskorupienie gleby po deszczach co u mnie w tym roku wschody ok. 50%. Maszynę wykonam sam bo jest pomysł i ambicja tylko pytanie do was panowie czy to ma sens?

Edytowane przez Ogon988
Opublikowano

Pszenica po pszenicy bez orki to już drugi raz za pierwszym z dziesięć lat temu poszło nie tak. W tym roku OK. pomimo że nie planowałem.

Po zbiorze pszenicy nawozy, płytka uprawa potem jak się zazieleniło brona na skosa i koniec sierpnia głęboko ścierniskowiec z wysiewem poplonu . Na wiosnę azot płytka uprawa. siew i brona.

Ogon988 zasiej jary poplon pod koniec sierpnia /początek września jak przemarznie nie trzeba rozdrabniać, strączkowe wcześniej