Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
6 godzin temu, polskatk napisał(a):

Ale tu nie chodzi o to, że w orce gryzoni nie ma w ogóle, tylko fakt, że w uprawie bezorkowej tych gryzoni jest znacznie więcej. Co zresztą pokazują badania i doświadczenia polowe. 

I o ile w przypadku orki większość gryzoni żeruje przy miedzy, o tyle w przy bezorce gniazda są na całym polu. To są zdjęcia zrobione praktycznie na środku pieciohektarowego pola rzepaku. Rolnik który je uprawia twierdzi że tego jest jakieś 10 procent powierzchni pola. 

Co do zadrzewień i lisów to pełna zgoda. 

IMG_20250319_094611.jpg

IMG_20250311_171400.jpg

IMG_20250311_171323.jpg

Na zakończenie powiem tak... Jak uprawiam bezorkowo 4 rok. Sasiad 3 pola dalej jedzie pługiem po samą ramę. U niego i u mnie mysz w tym roku w opór. Przyczyną nie jest sposób uprawy, tylko przebieg pogody i to jak jest rozciągnięta słoma po polu. A no i tak jak wcześniej pisałem na temat lisów i drapieżników.

• Like 1
  • Root Admin
Opublikowano
2 minuty temu, ROLOMAZ napisał(a):

Na zakończenie powiem tak... Jak uprawiam bezorkowo 4 rok. Sasiad 3 pola dalej jedzie pługiem po samą ramę. U niego i u mnie mysz w tym roku w opór. Przyczyną nie jest sposób uprawy, tylko przebieg pogody i to jak jest rozciągnięta słoma po polu. A no i tak jak wcześniej pisałem na temat lisów i drapieżników.

o tym samym w kółko powtarzam

Opublikowano
6 godzin temu, Siedzacybyk napisał(a):

po pszenicy sieje rzepak, jakośtego nie zuwazylem, ale moze zle patrze

U nas bezorka od 2009 r i faktycznie można zauważyć zwiększoną presję chwastów , pędraków i wyspowo myszy te ostatnie przez ostatnie lata znaczący wzrost populacji ponad 400 ha uprwiane w tym systemie 

• Like 1
  • Root Admin
Opublikowano
5 minut temu, ws71 napisał(a):

U nas bezorka od 2009 r i faktycznie można zauważyć zwiększoną presję chwastów , pędraków i wyspowo myszy te ostatnie przez ostatnie lata znaczący wzrost populacji ponad 400 ha uprwiane w tym systemie 

powiedz mi jedną rzecz, zauważyłeś placowość bytowania myszy? Czy to są miejsca gdzie kombajn stoi podczas wysypu?

Jaki to kombajn? Ma rozrzutnik plew?

Opublikowano
8 godzin temu, maniekc360 napisał(a):

pisa łeś w okolicy a w okolicy to konkretne pola i konkretne powtarzanie prób w tych samych miejscach a nie w polsce według widzimisię 

Zero myszy za to setki saren to jest problem - czyżby sarny polowały na myszy?

za kilkanaście dni będę miał wyniki skanowania pól zobaczymy co daje ST

Opublikowano
2 godziny temu, yacenty napisał(a):

powiedz mi jedną rzecz, zauważyłeś placowość bytowania myszy? Czy to są miejsca gdzie kombajn stoi podczas wysypu?

Bardziej to zależy od rodzaju gleby, co ciekawe przy pagórkowatych polach to występuje na południowych stronach pagórków, ostatnie 3 lata za tymi myszami zima i wczesną wiosną buchtuja dziki ,potrafią do kilkudziesięciu arów przeorać oziminy że  niema co zbierać, w tej chwili szefowa zaczyna kombinować aby co 3-4 lata była wykonywana jednak orka, słoma jest zbierana co roku , kombajny sa wynajmowane przeważnie JD z Agro-sieci. Ostatnio nawet stosunkowo dużo było myszy w buraku cukrowym, lisów i jastrzębi jest od groma wokół lasy,jeziora i to raczej nie ma wpływu na populację myszy, bardziej suche zimy i  lata

Opublikowano
Teraz, Krzysztof81 napisał(a):

@ws71 jrsteś z okolic Więcborka? Fertykowskich znasz?

Których bo trochy ich się w okolicy rozmnożyło,jedni to nawet rodzina 

Opublikowano

Mam w zastępstwie steyra absoluta 6185. I powiem szczerze że dopiero przy tej mocy praca bezorkowcem 2.5 m landstala na głębokość 25 cm i głębiej idzie bez większych problemów. Na lekkiej glebie obciążenie 50-60 % silnika przy prędkości 10km/h. Jutro zobaczę jak to będzie wyglądało na cięższej ziemi. Oczywiście pole z rozrzuconym obornikiem w ilości około 50 ton na ha. Pewnie w granicach 70-75% będzie obciążenie. Po gwarancji swojego profi będę czipował na 180 km żeby się tak nie męczył jak teraz. Teraz przy 150 km miejscami klękał na jesieni. Jak ktoś pisze że ciąga 130-150 km agregat 3 m to albo nie ma prędkości albo głębokości 

Opublikowano
3 godziny temu, yacenty napisał(a):

U mnie słoma zbierana , myszy przeważnie od miedz , a jak w sodku pola to zawsze idzie to w parze że tam gdzie słomy na wierzchu jest więcej to zazwyczaj w tym miejscu mają nory 

Godzinę temu, v11 napisał(a):

pisa łeś w okolicy a w okolicy to konkretne pola i konkretne powtarzanie prób w tych samych miejscach a nie w polsce według widzimisię 

Zero myszy za to setki saren to jest problem - czyżby sarny polowały na myszy?

za kilkanaście dni będę miał wyniki skanowania pól zobaczymy co daje ST

Rzeczywiście saren z roku na rok przybywa w szybkim tempie , i nie ma kto tego redukować , bo myśliwym się nie opłaci strzelać saren , a kusownictwo już upadło prawie całkowicie. Jak tak dalej będzie to za 10 lat będzie to główny problem z niszczeniem pól 

Opublikowano
39 minut temu, Krzysztof81 napisał(a):

Świń kiedyś dużo chowali i pewnie dalej mają. Ze Sławkiem na studiach razem byliśmy. Jego starszy brat na gospodarstwie jest.

Świnie faktycznie jeszcze ma, jeden z większych producentów w cyklu zamkniętym w powiecie sępoleńskim 

Opublikowano (edytowane)

Stosuje ktoś agregat tego typu i może podzielić się spostrzeżeniami?:

Łapy podobne do tych stosowanych w ST, przecinają i lekko unoszą glebę, bez żadnego mieszania, za nimi talerze mieszające wierzchnią warstwę. 

Nie mylić z agregatami typu vaderstad topdown.

Edytowane przez abazur
Opublikowano

image.jpeg

IMG_20250518_100741_838.jpg

8 i 12 słupic ten 12 jeszcze nie skończony -pod QQ na 0,75 -4,5 m to nie to samo co na filmie  ale słoma musi lezeć na wierzchu -takie założenie 

Opublikowano

pod qq po pszenicy, zrobie jesienia talerzowka i wiosna wczesnie, potem przed siewem trzybelkowcem i zasieje. w tym roku kolejna lekcja od bezorki: nie moze byc darni, czy to pszenicy , perzu czy chwastnicy! inne chwasty nie przeszkadzaja, ale darn juz tak.

Opublikowano
W dniu 18.05.2025 o 10:38, v11 napisał(a):

image.jpeg

IMG_20250518_100741_838.jpg

8 i 12 słupic ten 12 jeszcze nie skończony -pod QQ na 0,75 -4,5 m to nie to samo co na filmie  ale słoma musi lezeć na wierzchu -takie założenie 

Ciekawa maszyna, ale koszty dłut zabójcze.

Od czego masz siłowniki, dorabiane?

Opublikowano
Godzinę temu, michalsoft napisał(a):

Posiada może ktoś głębosz do sprzedania ???

ja mam dokładnie taki jak ten wyżej tylko na 8 grządzieli 

3 godziny temu, abazur napisał(a):

Ciekawa maszyna, ale koszty dłut zabójcze.

Od czego masz siłowniki, dorabiane?

nic nie jest takie zabójcze po przyspawaniu blachy napawanej można kilka razy regenerować a pozatym mam takie lekkie znajomości w AMA więc może nie za grosze ale blisko pół ceny rynkowej 

• Haha 1