Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
22 godziny temu, v11 napisał:

czy plusuje czy minusuje to sprawa rolnika w jednym roku może być tak w innym inaczej zależy ile wody jaka gleba i jaki sprzęt- więc nie ma co oceniać .Jedynie niezbadany wpływ glifosatu na mikroorganizmy glebowe jest do rozważenia 

Nie interesuje mnie to czy używał glifo. Ja mówię o tym że bezorka bez żadnej uprawy pożniwnej, bez wzbudzania nasion to jednak bez obrazy ale trochę partactwo. 

Opublikowano

Nie koniecznie partactwo. 

Ja robię tak, po skoszeniu rzepaku przez 14 dni nie pokazuję sie na polu potem talerzówka na 5-8 cm i początek września gruber na głęboko, lub talerzówka  na maxa,  koniec września siew pszenicy. 

Kiedyś po  skoszeniu  robiłem  że po 4 tygodniach glifosat  i około 10-15 września gruber i siew końcem września. Nie zbyt podobało mi się bo  łodygi rzepaku zostawały, nie ładnie to wyglądało i tyle. Ale u nas dalej tak robią . 

Fajnie by było po skoszeniu przejechać broną mulczowa, chwastownikiem,   potem glifosat  gruber i siew. 

Opublikowano
1 godzinę temu, STIG13 napisał:

Nie interesuje mnie to czy używał glifo. Ja mówię o tym że bezorka bez żadnej uprawy pożniwnej, bez wzbudzania nasion to jednak bez obrazy ale trochę partactwo. 

Wygląd owszem partacki to samo u mnie w ST monokultura QQ na wszystkich lżejszych nie brylących się polach -stoi ścierń po QQ  pomiędzy rzędami  za to efekt magazynowania wody jest niesamowity - pole choćby płytko wzruszone wysycha na popiół 

Opublikowano (edytowane)

No to ok, też nie robię od razu za kombajnem, czekam chwilę aż zacznie rzepak kiełkować. Ale tu z tego co zrozumiałem nie ma od zbioru do siewu rośliny następczej żadnej uprawki. Dopiero przed siewem na głęboko. No ale nie moje pole nie mój problem.

Edytowane przez STIG13
Opublikowano (edytowane)

Bez ruszanie nie powschodzi duzo samosiewow. Testowalem w tym roku rozne wersje i Według mnie najlepiej wlasnie po kombajnie 2/3 tyg ruszyc plytko talerzowka. Wtedy wschodzi jeszcze bardzo duzo. I teraz albo znowu takerzowka albo mala dawka glifo co juz kto woli ;)

Edytowane przez kamil800
Opublikowano
3 godziny temu, STIG13 napisał:

No to ok, też nie robię od razu za kombajnem, czekam chwilę aż zacznie rzepak kiełkować. Ale tu z tego co zrozumiałem nie ma od zbioru do siewu rośliny następczej żadnej uprawki. Dopiero przed siewem na głęboko. No ale nie moje pole nie mój problem.

tak wygląda wiosną bez ruszania i bez pryskania QQ po QQ

IMG_20221130_115123_087 (2).jpg

Opublikowano

Ok, ale ja odnoszę się do uprawy po rzepaku

1 godzinę temu, tommy66692 napisał:

Czas to pieniądz, aktualnie w rolnictwie jest marny więc chyba lepiej zamiast jazdy z talerzowka zająć się czymś innym 

Niby tak, ale co z bankiem nasion po paru latach 

Opublikowano
3 minuty temu, STIG13 napisał:

chociaż coś trzeba mieć w banku jedni oszczędności inni kredyty a inni nasiona -byle w banku 

Opublikowano

W sensie czas czy koszta? Bo 2l glifo + siarczan 6kg tez swoje kosztuje. 

50 minut temu, STIG13 napisał:

Odbije się czkawka i spadkiem plonu. 

Opublikowano
1 godzinę temu, STIG13 napisał:

a one kiełkują w ogóle po uprawie? Jak po uprawie pożniwnej to głownie same samosiewy rosną. 

Opublikowano (edytowane)

No i o te samosiewy chodzi, żeby je pobudzać i niszczyć. Ja małorolny ale lux by była brona mulczująca. A do uprawy talerzówką dużo kosztu nie będzie. To aby podrapać. Nadmierne oszczędności mogą się odbić czkawką. A bezorka mści się za błędy. Pług maskuje

Edytowane przez STIG13
  • Like 1
  • Thanks 1
Opublikowano

Tylko, że nasiona roślin uprawnych(może poza rzepakiem, ale to nie moja branża) nie przetrwają dłużej. Raczej nie będą problemem w przyszłej uprawie. Chyba, że to zboże po zbożu.  

Opublikowano
Dnia 16.01.2024 o 15:15, v11 napisał:

Już niedługo zapał do uprawy bez płużnej minie a powodem będzie brak dopłat i wysokość plonów . Chwilowo się podniecamy dopłatami  i niby prostszą uprawą .Trzeba kilku lat na wyciągnięcie wniosków tak jak u mnie część gleb (a mam różne ) nadaje się a część nie za bardzo .Co z tego że rewelacyjne wschody jak średnia plonów  za lata spada .Nie można krytykować ale i nie można się wielce zachwycać rezygnacją z pługa trzeba znaleźć ekonomikę swoich poczynań .Już lata temu na zachodzie była moda na rezygnację z pługa i jakoś nastąpił powrót do pługa -u nas dopiero poznajemy wady i zalety jesteśmy częściowo manipulowani przez zwolenników i lobby zielonych promowaniem  magazynowania węgla i całą filozofią ocieplenia klimatu .Klimat się ociepla i nic z tym nie zrobimy jako Europa, zamiast zdjąć filtry które uwolnią emisję siarki która ogranicza promieniowanie wolą prześladować np .rolników 

A dlaczego lepsze wschody przy bezorce? I mówisz o bezorce czy ST, że średnia za lata spada? W którym roku zauważyłeś tendencję spadkową i ile to już dokładnie u CIebie trwa?

Opublikowano
6 minut temu, Maniaks napisał:

A dlaczego lepsze wschody przy bezorce? I mówisz o bezorce czy ST, że średnia za lata spada? W którym roku zauważyłeś tendencję spadkową i ile to już dokładnie u CIebie trwa?

Pisząc o wschodach miałem na myśli rzepak i zboża (nieprzesuszona sypka ziemia ).A nie da się ustrzec błędów i niedopasowanej pogody (bezorka i ST  wymaga  idealne warunki wilgotnościowe a nie zawsze są ) to jest przyczyna spadku plonów -pomijam już sprzęt ogólnie stosowany .czas pokaże i rozliczy

Opublikowano

uprawiam juz na niektorych kawalkach bezorkowo od 2016 roku. spadku plonu nie ma. wiekszy problem jest z wrazliwoscia rosliny nastepczej na herbicydy stosowane w roku poprzedzajacym. drugim problemem to mozliwosc zasiania po przedlplonie. musza byc dobre maszyny. chociazby siew rzepaku po pszenicy. trzeci problem, a raczej dylemat, to chec ograniczenia uprawek. odbija sie to potem czkawka.

Opublikowano

Powiedzmy po rzepaku siejac pszenice  mam sporo czasu na uprawki , pierwsze to sianie wapna I talerzowka, po ok 2-3 tygodniach to znowu talerzowka, Aby te samosiewy niszczyc . U mnie ilosc samosiewow rzepaku zalezy od wilgotnosci, sa opady to I samosiewy .

Problem jest jak po pszenicy sieje  rzepak, wowczas malo czasu na uprawki.

Zastanawiam sie w tym  sezonie sciernie zrobic zgrzeblem CLAYDON  I pozniej  posiac  tez claydon. 

Przez 2 lata bralem usluge  ST maszyna  mzuri. 

W tej technology najbardziej  to mi odpowiada  podanie nawozu  pod rosliny oraz nizsza Norma wysiewu nasion.

Wizualnie to pole kiepsko wyglada...