Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano
Dnia 19.01.2023 o 19:17, notkiz napisał:

Oto i jest. Moja baza do stworzenia agregatu do uprawy bezorkowej w wersji bieda edition.
Plan jest taki, żeby z tyłu zamontować wał daszkowy 600mm, druga kwestia to redliczki, i tu co mi doradzicie? Obcinać tym boki i próbować uprawiać , czy od razu kupić jakieś inne? Przypominam że koszty mają ogromne znaczenie.

322996838_1119181385423483_1409183356714264589_n.jpg

Baza bardzo dobra. Zostaw 4 rzędy, czym więcej łap tym lepiej miesza. Redliczki, które są założone nie pozwolą się głęboko wbić i będą stawiały bardzo duży opór, zmień najlepiej na cos takiego: https://allegro.pl/oferta/redlica-dluto-kultywatora-vaderstad-topdown-80mm-12054541051?utm_feed=aa34192d-eee2-4419-9a9a-de66b9dfae24&utm_source=google&utm_medium=cpc&utm_campaign=_mtrzcj_czesci_czesci-samochodowe_pla_pmax&ev_campaign_id=17996333742&gclid=CjwKCAiA5sieBhBnEiwAR9oh2m6Q0Te-Q2Ck_QO_hqMdns9IGrpCy_hwRNzcWNsKvSIneIbbr99juhoCHrcQAvD_BwE

Jeśli chodzi o wał daszkowy to bardzo dobrze się sprawdzi, jednak konieczna będzie jakaś belka z łapami albo ,,włóka,, żeby równała ziemię po łapach przed wałem. Jeśli tego nie zrówna to wał będzie jechał po rozgarniętej ziemi i nie będzie w całości zagniatał. Sam przerabiałem tak agregat więc podpowiadam z własnego doświadczenia. 

Co do samej pracy takiego agregatu, jakość pracy będzie zależała od prędkości jazdy. Jeśli będziesz jechał 4-5 km/h to będzie kiepsko, słabo będzie mieszał. 

Opublikowano
7 godzin temu, kamil2963 napisał:

Baza bardzo dobra. Zostaw 4 rzędy, czym więcej łap tym lepiej miesza. Redliczki, które są założone nie pozwolą się głęboko wbić i będą stawiały bardzo duży opór, zmień najlepiej na cos takiego: https://allegro.pl/oferta/redlica-dluto-kultywatora-vaderstad-topdown-80mm-12054541051?utm_feed=aa34192d-eee2-4419-9a9a-de66b9dfae24&utm_source=google&utm_medium=cpc&utm_campaign=_mtrzcj_czesci_czesci-samochodowe_pla_pmax&ev_campaign_id=17996333742&gclid=CjwKCAiA5sieBhBnEiwAR9oh2m6Q0Te-Q2Ck_QO_hqMdns9IGrpCy_hwRNzcWNsKvSIneIbbr99juhoCHrcQAvD_BwE

Jeśli chodzi o wał daszkowy to bardzo dobrze się sprawdzi, jednak konieczna będzie jakaś belka z łapami albo ,,włóka,, żeby równała ziemię po łapach przed wałem. Jeśli tego nie zrówna to wał będzie jechał po rozgarniętej ziemi i nie będzie w całości zagniatał. Sam przerabiałem tak agregat więc podpowiadam z własnego doświadczenia. 

Co do samej pracy takiego agregatu, jakość pracy będzie zależała od prędkości jazdy. Jeśli będziesz jechał 4-5 km/h to będzie kiepsko, słabo będzie mieszał. 

Redlica, którą polecasz oczywiście super, ale to prawie 2 tys zł dokładki. Na to nie mogę sobie w tym momencie pozwolić. Ale czy obcięcie tych redlic, które mam nie spowoduje identycznego efektu?

Opublikowano

ja ma talerzowy amazone d 8. rzepak, pszenice zasieje bez problemu. mam jedynie kłopot z siewem soi. ma być zasiana na ok 3,5-4cm. jak miękko to zasieje, ale jak ciut za twardo, to nie wchodzi rowno. może musiałbym sprężyny powymieniac.

Opublikowano (edytowane)
17 godzin temu, notkiz napisał:

Czy taki siewnik jak w ogłoszeniu nada się do uprawy bezorkowej, gdy na powierzchni gleby jest lekki mulcz z kukurydzy czy rzepaku? Czy raczej te maszyny mają zbyt słaby docisk redlicy talerzowej do gleby?

https://www.olx.pl/d/oferta/siewnik-talerzowy-poznaniak-brona-talerzowa-unia-bizon-super-CID757-IDSNha7.html

Po kukurydzy to nie wiem ale po rzepaku takim siewnikiem z redlicą stopkową i talerzówką daje radę: 

20221021_115430.jpg

20221111_134658.jpg

Edytowane przez ziomster
Opublikowano
23 godziny temu, notkiz napisał:

Czy taki siewnik jak w ogłoszeniu nada się do uprawy bezorkowej, gdy na powierzchni gleby jest lekki mulcz z kukurydzy czy rzepaku? Czy raczej te maszyny mają zbyt słaby docisk redlicy talerzowej do gleby?

https://www.olx.pl/d/oferta/siewnik-talerzowy-poznaniak-brona-talerzowa-unia-bizon-super-CID757-IDSNha7.html

zależy od zwięzłosci gleby , na dobrej glinie jest problem , zagraniczne mają jeden talerz i wedlug mnie jest lepiej , ten typ tez nie jest zły bo rozsuwa ziemie i dopiero zgraniacze zakrywają ziarko , jedno talerzowe lepiej kroją ziemie [ lepiej sie zagłębiają ]to jesli chodzi o uprawe uproszczoną gdzie jest nieraz twardo i sporo resztek jak jest sporo mulczu to docisk nie docisnie . mam taki siewnik 

Opublikowano

@kamil2963 zobacz w galerii mam starego agrotoma dwu belkowego i 6 lat pod pszenice nim robiłem i z podcinaczami. Pod rzepak drugi rok na części areału. W zeszłym sezonie kupilem starego trzy belkowego grubera unia, foto w.galerii i też chce cos urzeźbić żeby było coś ,,porządnego" do uproszczonej uprawy. Cały tył z talerzami i walem chce wyciąć z.agrotoma i wrzucić do tej unii grudziądz. Przed wałem jak piszą musi cos być żeby równało bo zostawia redliny jak pod ziemniaki. mimo że ktoś u mnie dał jakiś wał płaskownikowy.

Opublikowano

talerze przy mocno wilgotnej glebie potrafią lepić kule, jak ze śniegu. wtedy trzeba tylko plytko je ustawić. jeśli miałbym robić od podstaw, to ze względu na koszty wybrałbym te hokeje,jak w kockerlingu.

Opublikowano

Jak jest za mokro to sie nie robi 😉 jeden stary gruber i drugi takze tu sie wytnie tam przyspawa i cos z tego wyjdzie. Bo jak mialbym kupować jeszcze inne podzespoły to lepiej szukać czegoś nowego lub używanego i kompletnego. 

• Like 2
Opublikowano

nie tak łatwo z tym -to się nie robi. na wiosnę trzeba w miarę wcześnie wjechać, by potem nie przesuszać. oczywiście każdy robi jak chce, napisałem tylko swoje obserwacje. kiedyś chciałem dorobić talerze do swojego starego spulchniacza. jak policzyłem koszty, zrezygnowałem. zdecydowałem się na te zagarnia że hokejowe, ale trafił się trzybelkowiec z delta flex.

Opublikowano

hmmm uprawę spulchniaczem traktuje jak zamiennik pługa, a raczej równoważnik zabiegu. pług odwraca ziemię, a trzybelkowiec miesza. wyszedłem z założenia, że głębiej będę robił wczesną wiosna ,by kapilary zdążyły się odbudować ,by ziemia zdążyła osiasc. wymieszam resztki, po pszenicy zniszczę darń z samosiewów, pobudzę do kiełkowania chwasty. przed siewem przejadę talerzowka, zerwę wierzchnia warstwę ze wszystkimi roślinami,które wykiełkują. potem siew siewnikiem talerzowym. bez glifosatu nie dam rady opanować tego wszystkiego.

Opublikowano
2 godziny temu, JanKrzysztof napisał:

Stara dobra szkoła mówi, że jak tylko warunki pozwalają to powinno się zrobić jak najmniej inwazyjną uprawkę przerywającą parowanie. Później uprawa przedsiewna i siew.

Przy orce ok, ale po jesiennej uprawie bezorkowcem również? Raczej myslałem dopiero w kwietniu posiać nawozy, dopiero wjechać szymś, ruszyć i od razu siać.

Opublikowano

jeśli ktoś robił jesienią głębiej, to tak, ale miałem poplon z łubinu, przejechałem talerzowka, bo trzybelkowcem się pchało. talerzowka ładniej zniszczyła poplon, dlatego głębszą uprawę zostawiłem na marzec.

Opublikowano
Dnia 19.01.2023 o 19:17, notkiz napisał:

Oto i jest. Moja baza do stworzenia agregatu do uprawy bezorkowej w wersji bieda edition.
Plan jest taki, żeby z tyłu zamontować wał daszkowy 600mm, druga kwestia to redliczki, i tu co mi doradzicie? Obcinać tym boki i próbować uprawiać , czy od razu kupić jakieś inne? Przypominam że koszty mają ogromne znaczenie.

322996838_1119181385423483_1409183356714264589_n.jpg

Zaczynam przygodę z bez orką od zeszłego roku.Mam taki tylko 3 belkowy,dokupiłem wał daszkowy i przed wał dałem zęby sprężyste proste do zagarniania bruzd. Skrzydełka na razie obciąłem , idzie lżej.

Opublikowano
7 godzin temu, KRISS75 napisał:

Zaczynam przygodę z bez orką od zeszłego roku.Mam taki tylko 3 belkowy,dokupiłem wał daszkowy i przed wał dałem zęby sprężyste proste do zagarniania bruzd. Skrzydełka na razie obciąłem , idzie lżej.

Wrzuć proszę jakieś zdjęcie swojej maszyny. 

Opublikowano
Siedzacybyk napisał:

pozostawi bruzdy, jakby jakieś zagarnia że były, wyrównały by trochę. mam podobny, ale przed siewem uprawiam talerzowka, więc bruzdy mnie aż tak nie bolały.

A jak będę siał za takim gruberem zestawem z broną aktywną to bruzdy mają znaczenie?

• Root Admin
Opublikowano

O ile ten aktywny ci to wyrówna, ale po co już na dzień dobry robić sobie na polu kartoflisko? Uprawa się zaczyna już od rozrzucenia resztek pożniwnych przez kombajn więc wartałoby cały czas mieć równo na polu. Dla mnie jedna z podstawowych zalet bezorki to pięknie zrobione poprzeczniaki. Ani ja ani mój ojciec nie umieliśmy ładnie zaorać poprzeczniaka, a później to już do żniw były wertepy.

Opublikowano
1 godzinę temu, MaXtzTS napisał:

A jak będę siał za takim gruberem zestawem z broną aktywną to bruzdy mają znaczenie?

Nie maja znaczenia, jeśli miedzy siewnikiem a spulchniaczem będzie szła jakaś maszyna typu talerzówka lub agregat aktywny. Robię tak od 6 lat, i nie widzę problemu. Jedynie siew  samym siewnikiem bez wyrównania źle by wyszedł. Tak jak pisałem, spulchniaczem robię jesienią albo wiosną, przed kukurydzą, soją, bądź pszenicą. Po rzepaku przed pszenicą robił nim już nie będę, nie ma sensu, wystarczy talerzówka.

Opublikowano

kombajn bizon rekord 4.2m więc plew nie rozrzuci sieczkarnia wągrowiecka rozrzuca bardzo dobrze i plan jest taki żeby zrobić płytko tym gruberem z redlicą sercową za tym idzie wał strunowy i rura gładząca i po rzepaku, grochu oraz spróbuję trochę po zbozach założyć wąskie redlice zrobić na głęboko i w to zasiać broną wirowa i siewnik stopkowy zobaczymy czy się uda bo czasem po rzepaku to szkoda orać tak się ziemia rozsypuje. boję się zapychania siewnika ale jak coś to pług i naprzód