Skocz do zawartości

Problem z hydrauliką

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

tam idzie pierścień 23,2x3 , jak masz ten pierscien oryginalny to nie powinno tak sie dziac, wiec zrób tak ; znajdz podkładke miedziana lub aluminiowa tak by ten oring w jej srodek wszedł i tak to poskrecaj , bo ta pompa nowa nie ma takiego rowka na tego oringa i dlatego tak Ci sie dzieje , załóż tam tak jak Ci napisałem i bedzie ok, juz sie kiedys kilka razy z tym problemem spodkałem i tak robie i jest ok

Opublikowano

Witam ponownie, znów mam problem z bizonem. Dzieje się to samo co w tamtym roku tzn. że grzeje się olej. Wymienilem zawór a to pomogło na krótko. Gdy jest chłodno młócę dłuzej i wtedy tak szybko się nie grzeje a przy upale maks. 2h młócenia i przerwa na chłodzenie. Prosze o pomoc.

@bobytempelton Czy mógłbyś napisać co było w tamtym poście z 8.07 odnośnie bizona.

Opublikowano

Ta z linku to faktycznie droga a z tą szybkością to zależy czy kolega podkładkę o odpowiedniej średnicy ma pod ręką, bo jak szukać i kombinować to taka nie wyjdzie wiele drożej. Ale pomińmy to ważne jest aby było szczelnie a nie jak jest zrobione (liczy się pomysł).

Opublikowano

U mnie też przewody robią się gorące od hydrauliki, kierownica tak jakby czasami się przycina, heder ciężko podnosi na ciepłym, na zimnym to jeszcze jakoś idzie na małych tj 1000 obrotach motowidła same opadają podczas pracy tak jak i heder trzeba co chwilę podnosić i przyśpieszacz tak jakby sam przyśpieszał i trzeba zwalniać co chwilę, wydaje mi się że pompa do wymiany ale nie jestem pewien co myślicie? A i jeszcze jedno jak się rozgrzeje to słychać takie jakby buczenie ale jak kręce kierownicą to przestaje buczeć a jak skończę kręcić to znów to słychać

Opublikowano

Podkręć zawór na rozdzielaczu 3 sekcyjnym.Próbuj po pół obrotu to tyczy się siłownika przyśpieszacza a co sztywniejących wajch ile masz oleju w hydraulice może za mało i nie ma czasu stygnąć i rozdzielacze osiągają wysoką temperaturę i się zacinają.Na zbiorniku jest miarka oleju na klucz 22.

Opublikowano

@pawel64 od poczatku od nowa zimny bizon jutro rano odpal i macaj po rurkach gdzie wpływa olej zimny letni a wypływa gorący, regulator to nie musi być, może byc przytarta pompa niedomkniety rozdzielacz zawory ustawione za wysoko, wiem że są żniwa dam ci mójnr tel na priw dzwoń to wytłumacze łopatologicznie

Opublikowano

W ladowaczu cyklop jak dopasowywalem sobie oringi na oko to taka sytuacja byla, po kupieniu zestawu naprawczego do bizona dokrecilem rozdzielacze na sile i lekko chodza i nic nie cieknie.

Numery o-ringow z zestawu naprawczego podalem w temacie "Cyklop problemy".

Opublikowano

Po regeneracji pompy heder ładnie się podnosi (jeszcze muszę sprawdzić jak to będzie na rozgrzanym oleju) ale koła w miejscu ciężko skręcają, w lewo bardzo ciężko a w prawo jakby trochę lepiej, w jednym kole mam trochę mniej powietrza ale i tak wystarczająca tj tak tylko trochę widać że mniej czy to może być przyczyna czy raczej orbitrol lub regulator przepływu? Jak kolega pisał wcześniej będę macał rurki czy się olej gdzieś nie grzeje (wcześniej, przed wymianą pompy był gorący). Mam jeszcze pytanie przy jakich minimalnych obrotach u was unosi heder? I jeszcze jedno tak jakby słychać szum przy regulatorze przepływu. da się go jakoś sprawdzić żeby ewentualnie w ciemno nie kupować nowego? I czy trzeba jakoś odpowietrzyć układ hydrauliki? bo przy wymianie pompy trochę uciekło oleju dolałem do stanu ale mimo wszystko może gdzieś jest zapowietrzony i jak go odpowietrzyć?

Opublikowano

Oleju zawsze był stan odpowiedni.

No i w tym roku zalany nowym olejem jest, tak dla pewności, że to nie jego wina.

Zawór w rozdzielaczu mówisz?

Hmm... Nie chciałbym bałaganu narobić w hydraulice przez niego. Żeby się nie okazało że węże nie będą wytrzymywać jak się podkręci...

Ostatnio słyszałem opinię od kombajnisty z 30 letnim doświadczeniem, że to wina uszczelnień w siłowniku. Jak myślicie?

Da się gdzieś kupić komplet uszczelnień do tego siłownika, czy trzeba kombinować i szukać pojedynczo? Ma ktoś rozmiary potrzebnych gumek?

Opublikowano

@Xawier Kola moga skrecac nawet jak nie ma wcale powietrza a nawet opon na felgach.

Heder powinno unosic zawsze na wolnych obrotach(u mnie to 700 i nigdy nizej nie schodze) Na bardzo goracym oleju u mnie podnosi dopiero od 1000.

j.w. sam sie odpowietrzy.

Opublikowano

On sam opada. Nie wiem, czy o tym pisałem, ale w czasie pracy Bizon sam sobie przyspiesza i trzeba go cofnąć.

Czyli stawiamy właśnie na uszczelnienia i mamy zamiar rozebrać siłownik, jako, że już jest praktycznie po sezonie i jest na to czas.

A na zaworze jest jeszcze plomba ;) czyli nikt tam nie kręcił i najlepiej, żeby tak zostało, bo w końcu po coś są te plomby :P

Opublikowano

Co do sztywniejących wajch - kiedyś zaczęło mi puszczać olej pomiędzy sekcjami rozdzielacza i sprawdzając skręcenie sekcji rozdzielacza okazało się, że bardzo luźne są śruby więc je dociągnołem. Po tym zabiego przestało cieknąć ale stało się właśnie to co piszesz - wajchy nie odbijały. Wiec zjazd do domu wymiana uszczelniaczy między sekcjami i dokręcenie śrub tak aby nie było problemu z odbijaniem wajch - nie cieknie a śruby wynika z tego nie mogą być ściągnięte na siłę.

Co do pracy Twojego siłownika sprawdź jeszcze drożność na dławikach i zobacz czy siłownik czasem nie jest ugięty - tak mi chodził siłownik od wysuwu rury do wysypu zboża w Rekodzie jak go skrzywiłem.

Opublikowano

@damaxyz nieprawde piszesz co do rozdzielacza, kupujesz odpowiednie oringi czyli takie jak rozdzielacz ma zamontowane fabrycznie zakladasz je i skrecasz rozdzielacz mocno (ale znowu nie tak zeby poukrecac sruby tylko z wyczuciem) i sekcje chodza leciutko.

Opublikowano

nie wiem czy prawde czy nie ale oringi zakładałem zgodnie z numerami jakie są w katalogu części do Rekorda. Po skręceniu do oporu nie chciały wajchy tak swobodnie chodzi więc popusiciełem troche i tak jest już ok 5 lat i nie cieknie między sekcjami a sterowanie jest ok.

Opublikowano

W którym miejscu powinien być ten dławik na zasilaniu orbitrola. I jak wygląda? Taki sam jak przy rozdzielaczach do opuszczania hedera- podkładka z dziurką?

Powinien być przy rozdzielaczu czy przy orbitrolu? Odkręcałem rurkę od rodzielacza do orbitrola i żadnego dławika tam nie było - tylko rurka bezpośrednio do orbitrola. Faktycznie może to być powodem, podajcie mi proszę gdzie mam wstawić ten dławik i jak ma wyglądać.

Tak się zastanawiam, rurki do orbitrola są zakończone stożkowo i tam nie ma gdzie wstawić tego dławika. Dobrze rozumuję?

Dzięki