Skocz do zawartości

Problem z hydrauliką

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Rozdzielacz mam własnie wyciągnięty i teraz pytanie, bo wyciągłem z rozdzielacza 2 sekcyjnego ten wałek co jest w środku, on ma być cały gładki z takim wnękami czy dodatkowo z drziurkami, bo mam jakiś stary rozdzielacz co własnie ma ten wałek z drziurkami, a w moim w kombajnie tego nie ma, gładki jest.

Opublikowano

Witam. W naszym Bizonie winna była pompa hydrauliczna. 2 lata temu heder wolno podnosił i nie na pełną wysokość- wymiana pompy na nową. Polepszyło się delikatnie i rok się tak męczyliśmy. W tamtym roku kupiliśmy kolejną pompę i dopiero na tej podnosi- nawet na małym gazie. Także nie wszystko co nowe na pewno jest dobre.

Opublikowano (edytowane)

Co niektorzy wola kupic na slepo pompe bez sprawdzenia cisn. zamiast zegar za 50zl i miec go do konca zycia.

@alan te dziurki to nie wiem czy powinny byc, moze miales zmieniony rozdzielacz bo tych RBS bylo pare typow. Wazne zeby te walki/osie nie byly porysowane i zuzyte, bo bedzie opadal a w krytycznych przypadkach przeciek wewnetrzny bedzie taki ze przy goracym oleju heder bedzie ciezko podniesc.

Edytowane przez Junkers
Opublikowano (edytowane)

Wykręć zawór i sprawdź czy od środka zaworu podkładka z otworem tak zwany dławik jest oparta o pierścień.Jak tak to dobrze jeżeli nie to wypnij zabezpieczenie i uruchom ten dławik.Pod nim jest sprężyna co musi go dociskać do zabezpieczenia.

Edytowane przez balcerek1
Opublikowano

Witam! Mam nadzieję że ktoś może mi pomoże i w końcu rozwiąże problem. W tamtym sezonie miałem ciągły problem z hydrauliką jak nie słabo podnosił hedera to przycinała się kierownica. Stanęło teraz na tym że nie ma oporu w kierownicy przy maksymalnym skręcie, no i heder też unosił kiedyś lepiej niż teraz. Co zrobiłem, pompa przełożona z drugiego kombajnu( na pewno dobra), regulator przepływu: zakładałem 3 różne- lepiej podnosi lecz ciągły brak oporu w kierownicy. Wymieniłem uszczelniacze w siłowniku skrętu kołami- ciągły brak oporu. Zawory w rozdzielaczach też sprawdzane i zamieniane. Co można jeszcze zrobić żeby wrócił ten opór w kierownicy...niby w niczym to nie przeszkadza, ale człowiek kręci jak głupi tą kierownicą i nie wie czy już jest maksymalny skręt. No i jednak jest ta obawa że jednak nie działa ta hydraulika tak jak powinna i że w każdej chwili może coś paść.

Opublikowano

Na moje oko jak nie masz oporu w kierownicy to siadł orbitrol. Nie uznaj tego za złośliwe, ale moze mało oleju hydraulicznego jest? Uklad nie jest zapowietrzony, gdyz tam panuje takie ciśnienie ze pod cieżarem hederu uklad sam sie by odpowietrzyl.

Opublikowano

o ile jest dobry siłownik to coś orbitrol zawala sprawę tylko dziwne jak się przycinał to wiadomo regulator przepływu wali sprawę no chyba że nawaliło syfu do niego i ostro go zrysowało.Spuść olej ze zbiornika wypłucz go zmień filtr oleju i zalej świeżym olejem przed zmianą orbirola.

Opublikowano

Mam problem z rozdzielaczem chodzi o to że podnosi ładnie a nie chce opuścić jak zgaszę silnik i wezmę wajchę na podnoszenie to powoli upuści zaczęło tak się dziać po wywianie oringów wcześniej było dobrze.

Opublikowano (edytowane)

Cześć, mam problem z bizonem, rozebrałem ostatnio rozdzielacz, wyczyściłem, poskładałem i podkręciłem go troszkę na tej śrubie z tyłu i dopiero teraz zauważyłem żę w trakcie podnoszenia potrafi te 50cm opuścić i dopiero podnosi, co to może być bo sam nie wiem :/ Na drodze jak się szybko jedzie i chciało by się heder trochę wyżej dać to strach żeby w ziemie nie walną :/

Edytowane przez alan1604
Opublikowano

Witam koledzy. Proszę o podpowiedź jak wymienić rurkę wychodzącą z pompy hdraulicznej bez konieczności spuszczania całego oleju. Z góry dzięki za podpowiedzi

Opublikowano

Witam serdecznie ,

Czy użytkownik vlazlo poradził sobie z problemem drgających przewodów hydraulicznych ?

Mam pokrewny porblem ze swoim kombajnem (bizon z040) ponieważ podczas używania hydrauliki np. przy poruszaniu dźwignią od przyśpieszacza układ działą poprawnie do momentu kiedy siłownik osiągnie jedną ze swoich skrajnych pozycji , po czym następuje silne drganie przewodów hydraulicznych pod podestem a także przewodu powrotenego do zbiornika oleju hydraulicznego . Podobne drgania występują podczas używania hydrauliki od motowideł ( w momencie osiagnięcia przez siłowniki skrajnych pozycji ) . Ciekawa sprawa ponieważ nie dotyczą te drgania siłowników od podnoszenia hederu .

Zdaża się że objawy czasem ustępują gdy w momęcie używania hydrauliki poruszam kierownicą jednak nie jest to zasadą , czasami kręcenie kierownicą nie wpływa na zmniejszenie drgań .

Czy ktoś może nasunąć ewentualne przyczyny takiego stanu ? Objawy identyczne dla oleju hydraulicznego zimnego jak i ciepłego .

Kilka danych technicznych : Olej hydrauliczny hl68 , kombajn bizon z040 , pompa wydajność coś ok 45 l , filtr oleju hydraulicznego najstarszego typu jaki znam (balkancar FMM-45/5551 montowany na zbiorniku oleju hydraulicznego i jest to jedyny filtr hydrauliczny ) ,

Opublikowano

W zeszłym roku odesłałem regulator na gwarancje bo juz nie wiedziałem co jest przyczyną tego telepania rurkami, wrócił po żniwach jako sprawny.

Założyłem jeszcze raz w tym roku,dołożyłem dławik przed orbitrolem i zdecydowanie pomogło.

Żniwa dopiero zaczynamy, dopiero 2 kawałki wykoszone i nie moge jeszcze jdnoznacznie powiedzieć czy problem rozwiązany. Przy maksymalnym skrecie i dociskaniu jeszcze kierownicą do oporu dalej zdaża sie zatelepać, ale to juz nie tak jak przedtem.

Na poczatek sprawdz czy masz wszędzie dławiki pozakładane. Jeden przy orbitrolu i dwa przy rozdzielaczu.

Opublikowano

wychodzącą? zrobić szybko, podłożyć coś na olej pod spód, o czystosci hydrauliki nie mówszę mówić, czeby sie paprochami nie zatykały dławiki czy zawory,

Opublikowano

pomocy!!!!!!!!!!!!!!! rozerwany przewód od siłownika hedera potem rozerwało nowy regulator przepływu , potem rurkę wchodzącą do regulatora , a na dokładkę kiedy poraz pierwszy zajrzałem do filtra oleju hydr. okazało się że również jest rozerwany , co robić ?????????????????????