Skocz do zawartości

Problem z hydrauliką

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Problem ciągnący sie od kilku lat, w końcu chyba padło totalnie. Dotychczas bibzon słabo podnosił heder, tak 1/2 max 2/3 wysokości bardzo leniwie, reszta jako tako działała. Po wymianie pompy hydr. nieco sie polepszyło, jednak w tym roku na ostatnim poletku klapło wszystko, kompletny impotent.

Po ochłodzeniu zaczęło podnosić motowidło, heder podniesiony za pomocą tura po pewnej chwili znowu całkiem opadał. Zupełnie nie wiem od czego zacząć, podejżewam jakiś zaworek który puszcza ciśnienie, tylko gdzie go szukać?

Jeśli ktoś wie o co chodzi lub miał podobny problem niech poda jakieś wskazówki gdzie zacząć dłubanie.

Opublikowano

Wymiana oleju na gestszy np. hydrol 140, moze Ci czesciowo pomoc, a po wymianie rozdzielacza, tego dwusekcyjnego problem powinien zniknac. Mialem tak samo w swoim,kilka lat temu.Pozdrawiam.

Opublikowano

u nas w okolicy gość stał na polu bo nie mógł chederu podnieść, Wymienił pompe i nic a okazało się że w rozdzielaczu jest brud i on blokował zaworki:D

Więc może warto najpierw wyczyścić rozdzielacz a dopiero gdy nie pomoże myśleć nad kupnem nowego lub oddać do regeneracji:)

Opublikowano
Po ochłodzeniu zaczęło podnosić motowidło, heder podniesiony za pomocą tura po pewnej chwili znowu całkiem opadał. Zupełnie nie wiem od czego zacząć, podejżewam jakiś zaworek który puszcza ciśnienie, tylko gdzie go szukać?

Ale kompletnie nic nie działa tzn. przyspieszacz motowideł, podnoszenie hedera, podnoszenie motowideł??? U mnie było tak, że ze stołem hedera podnieść nie mógł i okazało się, że jest za małe ciśnienie na przewodach... Zwiększyliśmy z tyłu rozdzielaczy zaworkami i jest dobrze... Albo tak jak wyżej kolega napisał - brud się dostał do rozdzielaczy i się przypchało... Miałem też taką sytuacje... Podczas koszenia nagle heder opadł na ziemie...

Także najpierw posprawdzaj rozdzielacze...

Opublikowano

zawór główny masz z tyłu rozdźielacza dwu sekcyjnego (takie małe gówno wkręcone w rozdzielacz na klucz jak pamiętam 27 z wycięciem na śrubokręt które dokręcając zwiększasz ciśnienie układu) i to że nie podnosi to może być to, ale to że opada to raczej rozdzielacz. ale może być jeszcze jedno małe urządzenie które masz niedaleko tego rozdzielacza, a jego funkcja polega na rozdzieleniu oleju na orbitrol i rozdzielacze, ale to czy działa prawidłowo łatwo sprawdzić skręcając koła w obojętnie w którą stronę na maxa i w tedy podnosić heder jak podniesie to wierz co wymienić.

Opublikowano

Dzięki chłopaki za pomocne odpowiedzi, na dniach sie tym zajme i napisze co zdziałałem ;)

Na polu chwilowo padło zupełnie wszystko, potem mu przeszło i już tylko hedera nie mógł dźwignąć, a uniesiony z pomocą tura po pewnym czasie sam opadał. Z trudem udało sie dokończyć pole i zjechać do domu.

Opublikowano

miałem podobny problem

po pierwsze może być mało oleju.

po drugie tak jak ktos pisał wyżej spróbój pokręcić tym zaworkiem.tylko pamiętaj dokładnie ile obrotów w którą strone bo później będzie amba fatima jak go rozregulujesz...

po trzecie(u mnie tak było) regulator przepływu oleju(taki mały trójnik czy czwórnik przed akumulatorem )

po czwarte dławiki w rozdzielaczu...

jak kręcenie zaworkiem nie pomoźe to spóbój przełożyć przewody w tym regulatorze przepływu tzn od orbitrolu podłączyć pod heder a od hederu pod orbitrol(trzeba poluzować akumulator).jeżeli dalej nie będzie podnoscić to znaczy że jest pompa siadnieta.jeżeli będzie to znaczy że regulator przepływu

aha jak kupisz nowa pompe a nie sprawdzisz tego regulatora to może ci rozwalić ta pompe.ja tak miałem a 5 stów piechotą nie chodzi...

powodzenia

Opublikowano

Miałem napisać co wyszło z grzebania ;) mianowicie sprawdziłem ten rozdzielacz/regulator na orbitrol tak jak radził Rafał i na skręconych kołach nie było poprawy. Wyjąłem rozdzielacz dwusekcyjny, rozebrałem, syfu nie było ale umyłem, dałem nowe uszczelnienia i nie wiele to pomogło poza tym że już nie cieknie ;) Koniec końców podkręciłem zaworek i zrobiłem próbe z U912 wspartym turem o krawędź podnośnika, bo heder już odczepiłem. Bizon poderwał mu przód (ok. 2 t.) bez większego problemu także i heder powinien, z tym że finalnie zaworek wyreguluje już z uczepionym hederem bo chyba nawet zbyt mocno jest podkręcony. A co z tego wyszło to wyjdzie w robocie.

Dzięki za porady :)

Gość Profil usunięty
Opublikowano
jak kręcenie zaworkiem nie pomoźe to spóbój przełożyć przewody w tym regulatorze przepływu tzn od orbitrolu podłączyć pod heder a od hederu pod orbitrol(trzeba poluzować akumulator).jeżeli dalej nie będzie podnoscić to znaczy że jest pompa siadnieta.jeżeli będzie to znaczy że regulator przepływu

Nie wolno ZAMIENIAĆ obwodów orbitrola i rozdzielaczy. Ten regulator jest tam po to, żeby OBNIŻYĆ ciśnienie na orbitrolu do około 50 bar. W przeciwnym razie można uszkodzić orbitrol.

Opublikowano

witam

Mam pompę nowego typu, ciśnienie jest dobre...Tylko zaczęła przeciekać na wałku przez uszczelniacz.

Czy tylko wymiana uszczelniacza coś da??? Jak ją sprawdzić czy wogóle jest dobra????

Opublikowano

pale przed chwila bizona a tu nic heder stoi grabie ładnie podnosza nawet na wolnych obrotach..a heder stoi nawet na najwyższych obrotach mieliście taki problem może wecie co to jest

zapomniałem dodac ze wczoraj w połowie koszenia miałem to samo ale skonczyłem bo pole było w miare równo myslałem ze ostygnie i jak zwykle będzie git.Skończyłem co trzeba i minute na blacie podnosiłem heder żeby do domu dojechac a dzisiaj to samo

Opublikowano

Zaciął się zaworek od podnoszenia hederu. Miałem to samo rok temu, motowidła podnosił bez problemu, a heder ani drgnął z ziemi. Odkręć ten zaworek co jest od podnoszenia hederu, zobacz może jakiś paproch wpadł albo coś i złóż, powinno zadziałać.

Opublikowano

ale, zanim zaczniesz coś rozbierać to wejdź pod podłogę i tam na gardzielą to co prowadzą te durty... spróbuj ręcznie ruszyć, bo może być zawleczka ścięta i dziura powiększona (my tak w tym roku mieliśmy)

Opublikowano

NO PRAWIE TRAFILISCIE ścielo zabezpieczenie przy cięgielku od rozdzielacza mialo zamaly ruch by podnieść juz jest git ;-D

sory za blendy ale nie mam literki alt+l

Gość Profil usunięty
Opublikowano

pod pomstem jest zawór trójdzielny. Dzieli olej na u.kierowniczy i resztę. W nim jest dławik. Na 90 % otwór się powiększył. ja tak miałem to nową pompę położyłem przez dwa sezony...

Opublikowano

Witam, chciałbym zasięgnąć kilku ważnych wskazówek dotyczacych wymiany filtra oleju hydraulicznego. Co ile godzin powienien mniej wiecej byc wymieniany i czy musze przed tym spuscic cały hydrol a po wymianie odpowietrzac uklad? Z góry dzieki za podpowiedzi;)