Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano

ja nie kumam ludzi co wiedzą że zboże to trzeba na  czas opryskać od grzyba 2-3 razy a truskawkę nie gdzie truskawka jest przy ziemi i trudniej ją opryskać a tym bardziej jak już coś zaatakuje

Opublikowano
1 godzinę temu, Tomasz0611 napisał:

Najlepiej jakby było +12 i więcej, ale to patrząc po prognozach chyba za 2 tygodnie ;) chodzi mi o te 2-3 najbliższe noce, ma być +8 a potem wejść na +10 to warto poczekac, będzie lepsze działanie. Chyba że masz już spory odstęp od ostatniego zabiegu. 

W zeszłą sobotę pryskałem pyrus +captan ,a dziś właśnie pada i po pryskany .https://zapodaj.net/bf0821fa6ae0c.jpg.html    młoda sybilla    https://zapodaj.net/dd50f50cbc1c3.jpg.html.    https://zapodaj.net/342f34fa7fdd1.jpg.html.     https://zapodaj.net/2d37f3d022984.jpg.html młoda rumba czerwoną plamistość .Widoczne zdjęcia 1 młoda flair ,2zdjęcie młoda Queen 

IMG_20210529_182419.jpg

IMG_20210529_182336.jpg

Opublikowano

kręci liście od mączniaka ewidentnie. było w ogóle pryskane od maczniaka

przy młodej truskawce gdzie jest tyle przewiewu to nie ma potrzeby mięszać dwóch środków od pleśni

flair bez nawadniania to szybciej się skończy niż zacznie kiedy u was przestanie padać to będzie i po flair

Opublikowano (edytowane)

@Azor07 ja tam czerwonej to nie widzę :) Bardziej niedobory fosforu i potasu spowodowane za zimną pogodą, może trochę jest uszkodzeń od wiatru, opryskał bym od mączniaka czymś co działa dobrze w niskich temperaturach np. Zato i trochę się przyjrzał czy nie ma roztocza, bo sporo go w tym roku. Ale z tym roztoczem to trzeba się przejść i dokładnie obejrzeć, ze zdjęć to trochę problem wywnioskować. 

No i czekamy na cieplejszą pogodę, wtedy powinno być lepiej ;) Mi też już Aprica zjada nerwy, wrażliwe to na skoki temperatury, po tym ociepleniu jak teraz jest cały czas chłodno to wgl nie chce rosnąć, dostala juz wszystko co można i praktycznie żadnej reakcji, obok Rumba i Lofty i rosną, a ta Aprica nie chce. Przegrzalo ją kilka dni i teraz cały czas jest w szoku termicznym. Ale to na szczęście tylko 20a mam z 3 ha to jakiejś dużej straty w razie czego nie będzie. 

Edytowane przez Tomasz0611
  • Like 1
Opublikowano (edytowane)
9 godzin temu, Azor07 napisał:

@Tomasz0611 u mnie Aprica ładniejsza od rumby ,tylko dwuletnia ma trochę poparzone liście po ortusie ,a roczna jest wyżej posadzona a tam nie jest tak mokro . Znowu będzie mokro bo wieczorem 20 litrów dopadało .

Ty lepiej sie doszkol kiedy i jakie choroby występują i jak im zapobiegać i jak sobie radzić w trudnych warunkach.

Rozpoznawać i zapobiegać od mączniaka to powinieneś w nocy o północy umieć a tym bardziej wiedzieć że trzeba jemu zapobiegać i wiedzieć że są odmiany na niego szczególnie podatne

Są okienka pogodowe to trzeba jechać i pryskać bez względu czy to niedziela, święto czy co innego.

nie można zostawić  truskawki bez ochrony w tym okresie

Edytowane przez racyl
Opublikowano (edytowane)
12 minut temu, racyl napisał:

Ty lepiej sie doszkol kiedy i jakie choroby występują i jak im zapobiegać i jak sobie radzić w trudnych warunkach.

Rozpoznawać i zapobiegać od mączniaka to powinieneś w nocy o północy umieć a tym bardziej wiedzieć że trzeba jemu zapobiegać i wiedzieć że są odmiany na niego szczególnie podatne

Są okienka pogodowe to trzeba jechać i pryskać bez względu czy to niedziela, święto czy co innego.

nie można zostawić  truskawki bez ochrony w tym okresie

Racyl widze ze ty kazdemu lubisz dopier**lic!  Ty jestes taki idealny ze wszystko wiesz i umiesz???. Ja taki nie jestem!. Od 12 lat mam truskawke,fasole szparagowa i bób. I co roku zawsze cos mnie zaskakuje nowego .🙄. A co do pryskania to sie zgadzam z Toba. Ja tam nie patrze czy niedziela itd.  Każdy ma swoje zoo i swoje małpy i ja tego sie trzymam😄😄😄

Edytowane przez edek85
  • Like 2
Opublikowano

Sam dobrze wiesz że w truskawce mączniak to jest jak "Ojcze nasz ". teraz to ktoś   naczyta się o roztoczach, przędziorkach i zaraz w tym szuka przyczyny a zapomina o podstawach

A jak inaczej zmusisz kogoś do wysiłku dla własnego dobra ?. Sam tak kiedyś podobnie latałem z fotkami i doskonale wiem że to do niczego nie prowadzi bo zawsze te działania są spóźnione a nie zapobiegawcze

Opublikowano

widzisz forum to jest forum jednemu tak się wydaje a innemu inaczej a przekopanie tematu na własną rękę to co innego. dużo wiedzy masz w jagodniku komunikaty jagodowe oglądaj.

Twoje truskawki wyglądają całkiem dobrze a jak nic nie było na mączniaka to daj coś interwencyjnego, wyniszczającego z triazoli jak topas a później scorpion.

zato to jest dobre jak masz truskawki bez infekcji i chcesz przedłużyć ten stan.

zapewne będziesz chciał z tych odmian coś pozyskać na własne potrzeby do sadzenia to jak nie zadbasz w porę to będzie problem

Opublikowano
Dnia 29.05.2021 o 12:37, Tomasz0611 napisał:

Jak ktoś płaci po 3 zł od kosza z szypułą to nawet na pracownika nie starczy przy takiej cenie. 

Tomek ja w tym roku bede placil od poczatku 3 zl za szypule. A za czysta mozliwe ze 3,5zl. Nie stawka jest problemem tylko co z truskawka zrobisz. Ja startuje na przyszly weekend z truskawa w detalu (Suwalszczyzna) pewnie jak rok temu od 12zl. Pozniej kolejne punkty i cena w dol w zaleznosci od tonazu. Jak truskawki zacznie sypac w tony a ludzie a punkty zatowarowane na full to co ja zbieraczom powiem? Do domu jechac? Wole dac i 3,5 za 3kg kosz obranej i oddac za 3 zico za kg bo i tak mi sie to oplaca. Wazne sa proporcje. Jak w deser dajesz 80% to nie zal oddac te 20% do zakladu to i w bilansie dziennym i tak jestes do przodu. Zbieram ile sie wlezie codzien Polaczkami i najwazniejsze by truskawa byla zamieniona w pieniadz a nie zostala na krzakach. Gorzej faktycznie jak wiekszosc oddajesz na skup.. to wowczas faktycznie nedza i rozpacz zostaje.

• Like 2
Opublikowano

Nie no, u mnie też co najmniej 3/4 w deserowej idzie ale jak ktoś płaci po 3 zł za łubianke a na skupie dostanie 4 albo 4.5 to ja nwm gdzie opłacalność. Żeby mówić o jakiejkolwiek sensownej opłacalnosci to trzeba sprzedawać towar za trzykrotnosc wypłaty pracownika. To takie minimum. 

Opublikowano

przecież ci napisał że za łubiankę 3kg truskawki bez szypułki płaci 3,5zł to masz te swoją trzykrotność

nie każdej łubiance jest po 2kg. w moich plastikach jest od 2,3kg do nawet i 3kg po deszczu 😂

Opublikowano (edytowane)

I w drewnie potrafi być 2.5 kg, tylko odmiana musi być odpowiednia. A z plastiku to średnia wychodzi po 2.5-2.6kg. Ale już niektórzy o tym wiedzą i chcą rwać na kilogramy a nie łubianki ;)

Opublikowano

Na odmianie Honey pelny koszyk plastkiowy bez szypulki ma srednio od 2,6 kg-2,8 kg, natomiast na Marmoladzie to 3 kg bez problemu wchodzi. Cena na skupie srednio w ostatnich 2 latach to ok 4zl wiec za koszyk masz 12 zl a na czysto ~ 8zl-8,50zl wiec i tak jest interes, zwlaszcza ze wiekszosc truskawke sprzedaje na poczatku po 36zl za koszyk (na czysto 33zl). Oczywiscie im dalej w sezon tym cena za deser spada a wiecej idzie truskawki do zakladu ale i tak suma sumarum wciaz proporcja kosztu rwania do zarobku na calosci nie spada nigdy u mnie do mniej niz 1/5. Wazne by cisnac pracownikom by przynosili caly czas pelne koszyki i nie spuszcac z tonu bo wtedy sie zacznie to rozjezdzac na minus.

Duzo masz Tomek u siebie tej truskawy?

Opublikowano (edytowane)

Dużo, niedużo, 3ha ;) dla jednych to dużo, dla innych mało. Chyba masz tunele, że większość sprzedajesz po ponad 30 za łubianke?? Bo sezon na folie dopiero się zacząl a cena już poniżej 30 za łubianke. 

Opublikowano
27 minut temu, Grippen napisał:

Na odmianie Honey pelny koszyk plastkiowy bez szypulki ma srednio od 2,6 kg-2,8 kg, natomiast na Marmoladzie to 3 kg bez problemu wchodzi. Cena na skupie srednio w ostatnich 2 latach to ok 4zl wiec za koszyk masz 12 zl a na czysto ~ 8zl-8,50zl wiec i tak jest interes, zwlaszcza ze wiekszosc truskawke sprzedaje na poczatku po 36zl za koszyk (na czysto 33zl). Oczywiscie im dalej w sezon tym cena za deser spada a wiecej idzie truskawki do zakladu ale i tak suma sumarum wciaz proporcja kosztu rwania do zarobku na calosci nie spada nigdy u mnie do mniej niz 1/5. Wazne by cisnac pracownikom by przynosili caly czas pelne koszyki i nie spuszcac z tonu bo wtedy sie zacznie to rozjezdzac na minus.

Duzo masz Tomek u siebie tej truskawy?

Chyba brutto, z łubianką 

1/5 ?

My tu mówimy o plantacji wielkotowarowej? Czy 30 arów dorobku do pensji?

Opublikowano

53 minuty temu, Tomasz0611 napisał:

Dużo, niedużo, 3ha ;) dla jednych to dużo, dla innych mało. Chyba masz tunele, że większość sprzedajesz po ponad 30 za łubianke?? Bo sezon na folie dopiero się zacząl a cena już poniżej 30 za łubianke. 

coś tomek nie czytasz ze zrozumieniem. dopiero będzie rwał po bożym ciele to gdzie tu mowa o tunelach.

kolega dopiero zaczyna przygodę z nawodnieniem a tunele to już inwestycja kilkadziesiąt razy większa

ceny jak ceny nie wszędzie są takie same, jednego dnia w detalu większe drugiego mniejsze. wystarczy 0,50-1zł różnicy i już robi to różnicę.

ja mam ponad połowę późnej to tylko na to czekam aż truskawki brakuje

Moja rumba i roxana też już doszła

Opublikowano (edytowane)

A ostatnio rzadko tu bywam, roboty sporo, sezon w pełni, to i w temacie do końca nie jestem;) Rumbe od tygodnia już zbieram, a Lofty pierwszy raz 10 dni temu zbierałem.