Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano
1 godzinę temu, saszeta napisał:

Mam "parę" krzaków. Jeśli się sprawdzi to w przyszlym roku zastąpi Florence

co możesz powiedzieć o tej odmianie z własnego doświadczenia z nią

Opublikowano
2 godziny temu, saszeta napisał:

U mnie zawsze w śmietnik idzie. Ja mam folie. A foliarke mam taką że możesz do samego zagonu uprawiać bo folia nie jest przysypywana tylko pionowo wciskana w ziemię

a w miedzyrzedziach jak niszczysz zielsko ?

Nie masz problemu z przegryzionymi t-tapami ? Ja temu zrezygnowałem z foli bo co chwile mi gdzieś ciekło i trzeba było ciąć i łaczyć tapy

Opublikowano
22 godziny temu, racyl napisał:

co region to inna technika

u mnie np nie wyobrażam sobie jak można nie zbierać truskawek 1 roku. tak malwina to tylko cała słodka, smaczna, jędrna jest tylko w pierwszym roku a plon nie taki mały i co najmniej 3 rwania

kiedyś wiosną posadziłem truskawkę i też poleciałem stompem po całości i od tego czasu żadnego oprysku po posadzeniu

@pablo6234     dzięki za paten z modyfikacją ścielarki

Co tam poprawiłeś? Chodzi teraz lepiej? Ja też 1 roczne zbieram ale w tym roku po raz pierwszy od 3 lat zebrałem bo poprzednie lata wymarzły wszystkie kwiaty na rocznych

20 godzin temu, tomn95 napisał:

Mówisz o stompie aqua? 

A masz inny? Zwykłego się 5-6 litrów dawało ale nie ma go przecież od 2 lat?

Opublikowano
14 godzin temu, racyl napisał:

co możesz powiedzieć o tej odmianie z własnego doświadczenia z nią

Nic nie powiem bo dopiero w sierpniu posadziłem. Ale sąsiad mówi że lepsza od Florence. Nie miałem czasu jechać do niego żeby zobaczyć podczas zbiorów

13 godzin temu, sosyn94 napisał:

a w miedzyrzedziach jak niszczysz zielsko ?

Nie masz problemu z przegryzionymi t-tapami ? Ja temu zrezygnowałem z foli bo co chwile mi gdzieś ciekło i trzeba było ciąć i łaczyć tapy

Glifosat wiosną. Teraz sadzę już w jednym rządku. Wał o kształcie trapezu ma 60cm dołem więc nawet wyrośnięte krzaki ziemi nie dotykają. Między wałami mam tylko 40 cm ziemi. Tapy co wiosnę wymiana bo woda ma dużo żelaza i się zapychają. Podchloryn trochę czyści i gryzonie przegania

Opublikowano
Dnia 8.11.2020 o 21:54, pablo6234 napisał:

Zgnić nie zgnije ale tyle deszczu co spadło to żadnej jesieni nie było na szczerym piachu 4- 5 klasa nie idzie w pole wjechać. Ja pola gleboszuje to wody nie ma ale u nas pola bez melioracji a spodem iły to bagno

Dzisiejszy stomp jest słaby 3-3,5 litra na młode u mnie piachowa ziemia tylko wody daje 300 litrów na hektar.

I przy takiej dawce z truskawkami wszystko ok? 

Opublikowano
35 minut temu, saszeta napisał:

Glifosat wiosną. Teraz sadzę już w jednym rządku. Wał o kształcie trapezu ma 60cm dołem więc nawet wyrośnięte krzaki ziemi nie dotykają. Między wałami mam tylko 40 cm ziemi. Tapy co wiosnę wymiana bo woda ma dużo żelaza i się zapychają. Podchloryn trochę czyści i gryzonie przegania

no to podobna technika jak u mnie, glifosat wiosna z dodatkiem devrinolu i stompu a po zbiorach lecialem basta albo reglone tylko teraz wycofali i problem, boje sie pryskac jak wypuści rozlogi glifosatem 

Opublikowano
47 minut temu, tomn95 napisał:

I przy takiej dawce z truskawkami wszystko ok? 

A co ma im być,truskawka skończyla praktycznie wegetację na ten rok. Dzisiejsza chemia to nie to co było 10 ba nawet 5 lat temu, pryskasz cały czas środkami a chwasty czy choroby cały czas obecne a nawet się bardziej nasilają bo chemia  coraz słabsza. W tym tempie za 2-3 nie będzie czym pryskać bo wszystko wycofaja 

Opublikowano
54 minuty temu, zimnepiwo napisał:

Z tym glifosatem trzeba uważać bo lubią badyle żółknąć (młode liście). Próbowałem pryskać.

Ja chodzę plecakowym z osłoną najdokładniej i najbezpieczniej. Tylko przy 3ha troche trzeba się nachodzić 

Opublikowano
9 godzin temu, pablo6234 napisał:

A co ma im być,truskawka skończyla praktycznie wegetację na ten rok. Dzisiejsza chemia to nie to co było 10 ba nawet 5 lat temu, pryskasz cały czas środkami a chwasty czy choroby cały czas obecne a nawet się bardziej nasilają bo chemia  coraz słabsza. W tym tempie za 2-3 nie będzie czym pryskać bo wszystko wycofaja 

A na stare jaką dajesz dawkę? 

Opublikowano (edytowane)

jak ktoś ma do zasadzenia kilkaset krzaczków to sobie może sadzić w sierpniu.

z resztą w sierpniu to nawet nie ma porządnej ukorzenionej sadzonki to o czym tu mowa 😂 w dodatku dopiero buduję się plon w tych sadzonkach na przyszły rok a tu ktoś je wtedy zaczyna przesadzać i dodawać jej stresu to zamiast skupić się na budowaniu plonu to walczy o przeżycie

np moja malwina która ma 15% niższy plon była sadzona 2 listopada 2019 i były więcej niż 3 zbiory. truskawka, duża słodka i nawet ładniejsza od dwuletniej to o czym tu mowa kiedy to kto posadzi 😁

zależy co się sadzi, jaką ta sadzonka ma wielkość, to znaczy jaka jest średnica szyjki korzeniowej

jak nasadzi ktoś takich małych sadzonek że nawet nie widać z daleka rządków przechodząc koło tej działki to nie ma co się dziwić że potem w 1 roku malutko albo wcale nie zbiera

Edytowane przez racyl
Opublikowano

Sadze w sierpniu i w czerwcu zbieram 25 ton z hektara bez żadnego problemu. Nikt się nie pozna gdzie mam jedno a gdzie dwuletnie. Cały myk polega na tym jakie ma się sadzonki i jak się te truskawki wykarmi 

12 godzin temu, racyl napisał:

jak ktoś ma do zasadzenia kilkaset krzaczków to sobie może sadzić w sierpniu.

z resztą w sierpniu to nawet nie ma porządnej ukorzenionej sadzonki to o czym tu mowa 😂 w dodatku dopiero buduję się plon w tych sadzonkach na przyszły rok a tu ktoś je wtedy zaczyna przesadzać i dodawać jej stresu to zamiast skupić się na budowaniu plonu to walczy o przeżycie

np moja malwina która ma 15% niższy plon była sadzona 2 listopada 2019 i były więcej niż 3 zbiory. truskawka, duża słodka i nawet ładniejsza od dwuletniej to o czym tu mowa kiedy to kto posadzi 😁

zależy co się sadzi, jaką ta sadzonka ma wielkość, to znaczy jaka jest średnica szyjki korzeniowej

jak nasadzi ktoś takich małych sadzonek że nawet nie widać z daleka rządków przechodząc koło tej działki to nie ma co się dziwić że potem w 1 roku malutko albo wcale nie zbiera

Jakbym miał trzy zbiory z Malwiny to dawno bym to zaorał. Jeśli ktoś potrafi ją dobrze poprowadzić to tonaż z hektara potrafi wyjść porównywalny z marmoladą

Opublikowano
25t/ha jedno rocznych, różne bajki słyszałem ale takich jeszcze nie :) 25t/ha to połowa plantatorów nie uzyskuje w truskawce 2 letniej, może pokaz tą swoją plantacje co da w przyszłym roku 25t/ha, z chęcią zobaczę ;)
Opublikowano
1 godzinę temu, tomn95 napisał:

A liczyłeś koszt sadzonek? Po odjęciu ich ceny ile zostaje Ci z tych 25t ?

Oczywiście że liczę. Pozyskuje je od siebie więc kosztuje mnie tylko praca ludzi oraz moja. Truskawki mam już prawie 10 lat, gdyby się nie opłacało to bym tego nie robił 

15 minut temu, Tomasz0611 napisał:

25t/ha jedno rocznych, różne bajki słyszałem ale takich jeszcze nie :) 25t/ha to połowa plantatorów nie uzyskuje w truskawce 2 letniej, może pokaz tą swoją plantacje co da w przyszłym roku 25t/ha, z chęcią zobaczę ;)

Tak kwitła młoda marmolada w tym roku

received_3803505066383529.jpeg

Opublikowano
10 godzin temu, maro12 napisał:

Sadze w sierpniu i w czerwcu zbieram 25 ton z hektara bez żadnego problemu. Nikt się nie pozna gdzie mam jedno a gdzie dwuletnie. Cały myk polega na tym jakie ma się sadzonki i jak się te truskawki wykarmi 

Jakbym miał trzy zbiory z Malwiny to dawno bym to zaorał. Jeśli ktoś potrafi ją dobrze poprowadzić to tonaż z hektara potrafi wyjść porównywalny z marmoladą

Nie musisz mi mówić co malwina potrafi a ja i wielu z nas marmolady nie chcę darmo trzymać

Ilość i wielkość zbiorów zawsze zależy od plantatora. są tacy co zbierają na tej samej kwaterze codziennie i będą mieli w ciula zbiorów 😁😁 a są tacy co robią 2dni i więcej przerwy. malwina jest taka że potrafi postać na krzaku

Pokazujesz ludziom zdjęcia podczas kwitnienia, pokaż ludziom zdjęcia owoców na krzakach. nie jeden głupek cieszył się jak dziecko z dużej ilości kwitków a potem jak przychodzi do dojrzewania owoców jest jedno badziewie bo roślina nie jest w stanie wykarmić wszystkich owoców i jest mnóstwo bezwartościowego drobiazgu którego nawet ludzie nie chcą zbierać

Opublikowano

czym i kiedy okrywacie swoje truskawki ? co jest lepsze folia czy włóknina ?

Opublikowano

Zależy czy chcesz przyspieszać zbiór czy tylko ochronić na zimę. Jeżeli tylko ochronić na zimę to włoknina P21/P23, jeżeli przyspieszanie zbioru to tylko folia, a gdy wyjdą pierwsze kwiaty to zmiana na włoknine bo folia slabo chroni przed przymrozkami. Ja przykrywam w grudniu, nieraz koniec listopada, zależy jak nadają pogodę, rośliny muszą się zatrzymać, bo inaczej nie wyfolguja i pod okryciem zamiast szykować się do zimy to będą się dalej rozwijać.

• Like 1