Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
1 godzinę temu, zimnepiwo napisał:

Jak myślicie ,będzie wyższa cena owoców (truskawki) z racji podwyżki płac.? Czy tylko my mniej zarobimy 😞?

Żebyś się nie zdziwił jak zobaczysz cenę niższą niż przed rokiem. Nikogo nie obchodzą nasze koszty produkcji. Zostaną tylko Ci którzy będą potrafili odnaleźć się w nowej rzeczywistości i zejść z kosztów. Zrobi się selekcja producentów bo jak ktoś będzie zbierał 10 t z ha to koszty go zjedzą.

Opublikowano

Czekaj wyjmuję szklaną kulę, widzę że ceny będą... Tak serio to powiem ci w lipcu jakie ceny będą. Jest tyle niewiadomych. 

Myślę, że aż tak ceny nie spadną jak to kiedyś było. Inflacja robi swoje. 

Opublikowano

@Loverboy ja akurat  mam"ogródek z poziomkami" i też chce sprzedać drożej.Przynajmniej o %inflacji. A tak nawiasem może zdradzisz jak zejść z Kosztów bo ja pojęcia nie mam a opryski i nawozy już do tanich nie należą?

Opublikowano

Na nawozach nie oszczedzisz, za to na ochronie dla kumatych jest pole manewru. Odnośnie technologii produkcji też są droższe lub tańsze rozwiązania; rodzaj sadzonek, sposób uprawy,wydajność zbioru itd. Ja płaciłem w ubiegłym roku 1,5 za zerwana łubiankę ale przeciętny rwacz przez 9 godzin zrywał ich 200 więc dniówka wychodziła dobra. Znajomy płacił po 2.5 ale zielsko po jaja, truskawka jak paznokieć i przez cały dzień 50 łubianek ciężko było zerwać. Pracownicy potrafią liczyć...wiadomo do kogo przyjdą do pracy.

Opublikowano

pewnie kolejny specjalista co captano-zamiennikiem z tebu na przemian i tak w kółko wali

to naprawdę znalazłeś naiwniaków co za 1.5zł chcieli rwać . jeszcze powiedz że za tą kasę szypułkowali jeszcze 😂

nawet ukraince chętnie idą do tego kto ma roxane. żadna filozofia

a za 1,5zł to tylko desperaci

Opublikowano

Towar deserowy nie żaden skubaniec, ekipa ze wschodu od kilku lat więc źle nie mają skoro chcą przyjeżdżać. Warunki mieszkaniowe lepsze niż u nich w kraju. Roxana to była dobra 5 lat temu. Teraz są lepsze odmiany 😉 75 $ dniówki bez kosztów mediów i zakwaterowania to dla nich Ameryka, więc nie desperaci tylko normalni ogarnięci ludzie.

Opublikowano

a co masz lepszego niż roxana idąc na ilość i wielkość owoców ? nic tego nie przebije

nie wiem skąd ty ich bierzesz że za 1.5zł chcą sie smażyć. i drzeć po 22 łubianki na godzinę 😁

coś nie chcę mi się wierzyć że ktoś może zebrać 22łubianki na godzinę

Opublikowano

Jeśli chodzi o ilość to się zgodzę, towaru full ale jakość na obecny czas niewystarczająca do handlu bezpośredniego o exporcie nie wspominając. Głównie z okolic Wołynia i Rowna 🙂 tam są pracowici ludzie. Polaków nie zatrudniam bo szkoda zdrowia.

Opublikowano

a no właśnie jak coś twardszego to już mniej na krzaku

to co za odmianę im dajesz do zrywania do 22łubianek na godzinę

Opublikowano
6 minut temu, Loverboy napisał:

Jeśli chodzi o ilość to się zgodzę, towaru full ale jakość na obecny czas niewystarczająca do handlu bezpośredniego o exporcie nie wspominając. Głównie z okolic Wołynia i Rowna 🙂 tam są pracowici ludzie. Polaków nie zatrudniam bo szkoda zdrowia.

Rasista jesteś czy co że Polaków nie chcesz a wyzyskać Ukraińca tak .

• Haha 1
Opublikowano

ich wyzyskać nie tak łatwo. oni wiedzą gdzie można więcej zarobić

2 minuty temu, zimnepiwo napisał:

Nie mów że media i zakwaterowanie nic CIEBIE nie kosztują? 200 na 9 godzin?🤔

wyłączasz kręgosłupa i napierdalasz ile wlezie 😁

Opublikowano

Który Polak przyjdzie ci zbierać. Jednego dnia pozbierał drugiego już pod sklepem. Jak masz zbieraczy z Polski to dawaj. 

To za Wołyń im tak mało płaci. 

W tamtym roku takie stawki były po 1.5 zł od łubianki i życie. W tym pewnie po 1.7 zł każdy się przymierza dać. Każda Ukrainka ma internet w telefonie i doskonale się orientuja co i jak. 

Opublikowano

Wiadomo że ponoszę dodatkowe koszty,w sam remont włożyłem prawie 200k ale nie było wyjścia. Są łazienki,kuchnia, internet, pralnia. Niestety czasy kiedy spali w stodole na sianie się skończyły czy się to komuś podoba czy nie.

Opublikowano
1 minutę temu, galan99 napisał:

to co za odmianę im dajesz do zrywania do 22łubianek na godzinę ??? .

Szypułką czy bez zrywają 22 łubianki - myślałem że 16 to już dużo jak narwą bez szypułek .

1 minutę temu, galan99 napisał:

to co za odmianę im dajesz do zrywania do 22łubianek na godzinę ??? .

Szypułką czy bez zrywają 22 łubianki - myślałem że 16 to już dużo jak narwą bez szypułek .

Ja nie zrywam bez szypułek. Nawet Marmolady tyle rwia, kwestia prowadzenia plantacji; nawadnianie plus fertygacja, no i nie używam herbicydów.

Opublikowano

@cinek ty też zbierasz marmolady łubiankę w 3 minuty ? 😁

Opublikowano
2 minuty temu, zimnepiwo napisał:

No to jednak więcej kosztuje ciebie pracownik niż 1,5 za koszyk + 200k

Koszty się amortyzują przy wiekszej grupie. Nie było wyjścia ale za to nie mam problemu z pracownikami. Mają 2-3 osobowe pokoje.

Opublikowano

głupoty piszesz o zbieraniu łubianki marmolady w 3minuty

A przepraszam uwzględniając zmęczenie organizmu to 1łubianka na 3 minuty to był średni wynik na cały dzień.

na początku dnia to pewnie i poniżej 2 minut zbierają łubiankę

Opublikowano

Nie musisz wierzyć, uprawiam kilka odmian a nie o wszystkich chce pisać publicznie...Rekordzista urwał 280 w ciągu dnia więc można. Praca akordowa mobilizuje do działania.