Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

na tym pokładzie co florence rósł normalnie to marmolada juz gorzej.

mi się wydaje że ona nie jest aż tak wymagająca. nie jest owoc tak słodki, duży jak roxana czy florence ale może być i plonu też ma, mniej jest taka krzaczasta, kwitnie ładnie

nie którzy ją krytykują ale jak dla mnie to może być

mniejszą ilość, 1-2rządki możesz spróbować na swojej ziemi

Edytowane przez Gość
Opublikowano

Czyli bardziej wejsc w Florence? 

To w sumie bym mial wtedy za kolejnoscia zbiory. Pierwsze Honejka i Roxana ppotem Florence a na koniec Malwina. Wystarczy czy jeszcze cos pomiedzy to mozna wsadzic? Zeby miec ciaglosc.

Opublikowano
44 minuty temu, racyl napisał:

czemu nie masz glebogryzarki z podsiewaczem ? do tych truskawek ze zdjęcia to jaki masz rozstaw rządków ? chyba podwójnie chodzisz co drugi rzadek tą grudziądzką ?

Temu bo jak odkryje folie to potrzebny mi pielnik z podsiewaczem. 80cm i 90cm a pod ciagnikiem 67cm. Jeżdżę normalnie dwa węższe pod ciagnikiem. 

Opublikowano
1 minutę temu, memphis1205 napisał:

Czyli bardziej wejsc w Florence? 

To w sumie bym mial wtedy za kolejnoscia zbiory. Pierwsze Honejka i Roxana ppotem Florence a na koniec Malwina. Wystarczy czy jeszcze cos pomiedzy to mozna wsadzic? Zeby miec ciaglosc.

trochę ci się tam pokryje bo nie ma tak że jedno się kończy a  nastepne się zaczyna

1 minutę temu, tomn95 napisał:

Temu bo jak odkryje folie to potrzebny mi pielnik z podsiewaczem. 80cm i 90cm a pod ciagnikiem 67cm. Jeżdżę normalnie dwa węższe pod ciagnikiem. 

a po zbiorach pewnie te 67cm zostawiasz na sadzonki

muszę kupić w tym roku grudziadzką bo już dość mam ciasnoty w tych rządkach co 70cm.

myślę że glebogryzarka grudziadzka 160 super by mi sie przydała moich krzaczastych truskawek w rozstawie (67-70)cm i 90cm

Opublikowano
1 minutę temu, tomn95 napisał:

Na 67 to jest sadzarka ustawiona w srodku zostaje mniej bo jeszcze poszerzalem srodek glebogryzarki 

jasne że mniej jest powierzchni roboczej glebogryzarki niż od osi do osi. jaką zostawiasz szerokość rzędu po przejściu ?

Opublikowano
Przed chwilą, Karollorak93 napisał:

Jesli mowa o glebogryzarkach to se pozwolę zapytać jaka szerokość glebogryzarki grudziądzkiej będzie ok do truskawek? Na razie mam sadzone na 80 każdy rządek. 

jak dostosujesz ciagnik to tych rozstawów to glebogryzarkę jakoś tam pójdzie przerobić

Opublikowano (edytowane)
42 minuty temu, tomn95 napisał:

Musialbym zmierzyć glebogryzarke

już czaję. muszę zrobić 1/2 powierzchniroboczej na tej szerokości 90cm aby nie przechodzić tym samym śladem

34 minuty temu, Karollorak93 napisał:

No ale powiedzmy 160cm glebogryzarka była by juz ok czy szukać szerszej? 

Masz taki ciągnik co ma od środka jednej opony do drugiej tylnej, wymiar  tak żeby zostawić rządaną szerokość rzęda jaką chcesz ?

Jak już by wjechał ciagnikiem w te rzędy to zrobiłby z 160 ale lepsza byłaby szersza

c-330, c-360 bez modyfikacji nie wjedzie na normalnych oponach

Edytowane przez Gość
Opublikowano (edytowane)

Mi wystarcza 160 z tym że na końcu po lewo i po prawo mam dodatkowo odwrocone zeby tak ze wystaja za flansze. I zamias 6 zębów na flansze mam 9 przez co walek nie idzie po krzakach i ziemia jest dużo lepiej zmielona. Oprocz tego dorobilem sobie jeszcze osłony żeby ziemia nie leciała na krzaki, bo już przy 1200 obr leciała niezle w górę. 

Edytowane przez tomn95
Opublikowano (edytowane)
53 minuty temu, Karollorak93 napisał:

Do truskawek mam 2812 natomiast teraz będę brał agroplusa67

Jak coś będziesz brał nowego ciągnika to i możesz kupić coś fabrycznego. jeśli dostaniesz dofinansowanie, czy zwrot vatu to nie będzie tak bardzo drogo

Ja np mam glebogryzareczkę z tylnego mostu od poloneza i ciągnę c-360.

ona robi tylko dwie bruzdy przez co jestem zmuszony sadzić w stałej odległości 70. teraz przymierzam się do  grudziądzkiej żeby skończyć z tą stałą dległością rzędów i mielić 3 bruzdy a nie dwie jak dotąd

przy 80 też bym nie dał rady wjechać

10 godzin temu, tomn95 napisał:

Mi wystarcza 160 z tym że na końcu po lewo i po prawo mam dodatkowo odwrocone zeby tak ze wystaja za flansze. I zamias 6 zębów na flansze mam 9 przez co walek nie idzie po krzakach i ziemia jest dużo lepiej zmielona. Oprocz tego dorobilem sobie jeszcze osłony żeby ziemia nie leciała na krzaki, bo już przy 1200 obr leciała niezle w górę. 

Ile masz tych zębów odwróconych ? flansze te co były orginalnie czy dorobione o większej średnicy ?

Edytowane przez Gość
Opublikowano

Panowie, czym potraktować gruntowa dwuletnia i pierwszoroczna roxane? Na jesieni byl devrinol+Venzar. Mam nadzieje ze w tym tygodniu da się wjechać, bo jak narazie to i przejść cieżko. devrinol + stomp w mniejszej dawce nie będzie zbyt ryzykownym krokiem- jest juz troche pozno. Poradźcie!

Opublikowano
1 godzinę temu, bonanza13 napisał:

Panowie, czym potraktować gruntowa dwuletnia i pierwszoroczna roxane? Na jesieni byl devrinol+Venzar. Mam nadzieje ze w tym tygodniu da się wjechać, bo jak narazie to i przejść cieżko. devrinol + stomp w mniejszej dawce nie będzie zbyt ryzykownym krokiem- jest juz troche pozno. Poradźcie!

4l devrinol +4l stomp 330 (2,8l-stomp aqa)

trzeba by dac zeby to działało

Opublikowano
Przed chwilą, racyl napisał:

4l devrinol +4l stomp 330 (2,8l-stomp aqa)

trzeba by dac zeby to działało

Witam,ponownie proszę o podpowiedż co lepsze ;linia kroplująca czy wąż,temat rozbija się o cenę .Chcę  spróbować podlewać truskawke 20 ar dowożąc wodę

Opublikowano
1 godzinę temu, Marzanna4455 napisał:

Witam,ponownie proszę o podpowiedż co lepsze ;linia kroplująca czy wąż,temat rozbija się o cenę .Chcę  spróbować podlewać truskawke 20 ar dowożąc wodę

najtańsza to taśma kroplujaca i chyba najlepsza

http://allegro.pl/tasma-kroplujaca-rivulis-john-deere-508-20cm-hit-i6007305815.html

tylko że do tego to woda musi być na miejscu lub w zbiornikach na wysokości żeby to działało. po za tym zalezy czy na tej działce masz zagłebienia

Opublikowano
8 godzin temu, racyl napisał:

Jak coś będziesz brał nowego ciągnika to i możesz kupić coś fabrycznego. jeśli dostaniesz dofinansowanie, czy zwrot vatu to nie będzie tak bardzo drogo

Ja np mam glebogryzareczkę z tylnego mostu od poloneza i ciągnę c-360.

ona robi tylko dwie bruzdy przez co jestem zmuszony sadzić w stałej odległości 70. teraz przymierzam się do  grudziądzkiej żeby skończyć z tą stałą dległością rzędów i mielić 3 bruzdy a nie dwie jak dotąd

przy 80 też bym nie dał rady wjechać

Ile masz tych zębów odwróconych ? flansze te co były orginalnie czy dorobione o większej średnicy ?

Chyba skoro masz wiecej zębów to jak chcesz je upchac na tej samej flanszy? Napusalem sobie program i wycialem na laserze. A tych zebow mam 4

Opublikowano
2 godziny temu, racyl napisał:

najtańsza to taśma kroplujaca i chyba najlepsza

http://allegro.pl/tasma-kroplujaca-rivulis-john-deere-508-20cm-hit-i6007305815.html

tylko że do tego to woda musi być na miejscu lub w zbiornikach na wysokości żeby to działało. po za tym zalezy czy na tej działce masz zagłebienia

Dzięki,no właśnie ku tej taśmie się skłaniam ,woda będzie z beczek 1000,troche zabawy ale może się coś poratuje.Pole to akurat jest z górki tyle że długie a wąskie na 16 rządek i musze to pewnie podzielić na krótsze odcinki,Bawi się ktoś z Was tak?

Opublikowano (edytowane)
18 minut temu, Marzanna4455 napisał:

Dzięki,no właśnie ku tej taśmie się skłaniam ,woda będzie z beczek 1000,troche zabawy ale może się coś poratuje.Pole to akurat jest z górki tyle że długie a wąskie na 16 rządek i musze to pewnie podzielić na krótsze odcinki,Bawi się ktoś z Was tak?

takie taśmy to i 110m długości pociągną z normalnej instalacji , to zależy też od rozstawu kroplowników.

jak jest pole z góry na dół to będzie działać. jak nie będzie na końcu wody to musisz podnieś zbiorniki

ja podłączałem takie dwie taśmy 110m na raz do domowego hydroforu i woda dochodziła na końcach rzędów.

w sklepie jak powiedziałem że to zasiłam wężem 1/2cala to sie śmiali tylko że to działało i woda docierała pokonując te drogę 110m  w dwóch rzedach na raz

musisz spróbować koszt taśmy nie jest drogi. nie musisz kupować konkretnie tej. najlepsze są troche grubsze z oznaczeniem 512, 515 ale można i zastosować 508

Edytowane przez Gość
Opublikowano

Może coś doradzicie. Ph 4,5 fosfor niska a potas średnia zawartość. W tamtym roku po żniwach wapno z Morawicy 3 t na ha. Na jesień obornik około 40 t na ha  i orka. Teraz chcę zasiać łubin ale doradźcie jak to teraz przed siewem tego łubinu nawozić żeby na jesień był już jakiś efekt przy sadzeniu truskawek?