Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)
1 minutę temu, racyl napisał(a):

A frigo A+++ kopane pod koniec listopada czy w grudniu to co jest jakie nie ta przerośnięta według twojego mniemania 😂

Ale ja A+++ nie sadzę, to sadzonka do tuneli gdzie chcesz mieć w pierwszym roku plon, potem drugi rok jeszcze i plantacja do wyebania bo poprzerastane są korony i trzeba by je przerzedzać ... Osobiście sadzę A/A+ zależy z której szkółki i jestem zadowolony. Sadzona w majówkę, w następnym roku daje 40t/ha, czego chcieć więcej w uprawie gruntowej.

Edytowane przez Tomasz0611
Opublikowano (edytowane)
3 minuty temu, racyl napisał(a):

Takie sobie . 

Bardzo ładna sadzonka, czego chcesz ... Takiej bym szukał jakbym kupował, tych poprzerastanych nie chcę ...

Opublikowano
1 minutę temu, Tomasz0611 napisał(a):

Ale ja A+++ nie sadzę, to sadzonka do tuneli gdzie chcesz mieć w pierwszym roku plon, potem drugi rok jeszcze i plantacja do wyebania bo poprzerastane są korony i trzeba by je przerzedzać ... Osobiście sadzę A/A+ zależy z której szkółki i jestem zadowolony. Sadzona w majówkę, w następnym roku daje 40t/ha, czego chcieć więcej w uprawie gruntowej.

Frigo to jest cały czas sadzonka która rośnie do listopada a w niej rośnie szerokość korony .

Za darmo w 1 czy drugim roku na polu czy w tunelu się nie nawozi, podlewa czy chroni 

Opublikowano (edytowane)
4 minuty temu, racyl napisał(a):

Za darmo w 1 czy drugim roku na polu czy w tunelu się nie nawozi, podlewa czy chroni 

Chłopie, nawet z A+++ w polu cudów nie zbierzesz w pierwszym roku, z 3-4t/ha, więcej nie będzie ... Z A/A+ to powinno się kwiaty zerwać, aby dopiero rok po posadzeniu owocowała ...

I nie podlewasz za darmo, potem w drugim roku masz lepszy plon, bo się wszystko na spokojnie rozwija i ukorzenia zamiast gonić aby na siłę wydać owoc, ale tego tacy jak ty nie widzą ...

• Like 1
Opublikowano
Teraz, Tomasz0611 napisał(a):

Chłopie, nawet z A+++ w polu cudów nie zbierzesz w pierwszym roku, z 3-4t/ha, więcej nie będzie ...

Nie ilością a wielkością i smakiem ma się na daną truskawkę zbyt .

Są odmiany co można uprawiać tylko w cyklu jednorocznym bo są największe, najsłodsze a plon zadawalający 

• Haha 1
Opublikowano (edytowane)

@racyl za przeproszeniem, pier**lisz pan xD Wielkość ludzie mają już w dooopie, ta wielka się nie sprzedaje już tak jak kiedyś, teraz najlepiej idzie taka średnia Rumba. Żeby była taka 2 tygodnie późniejsza od Rumby odmiana o takich samych cechach to bym tylko taką sadził ...

Pierwsze zbiory z Tea/Olimpia nie szła super w tym roku, bo za gruba, jak zdrobniała trochę i była kalibru Rumby to już bez problemów ...

Opublikowano

Komu się duża truskawka nie sprzedaje 😂. Duża truskawka zawsze ma popyt. tak było jest i będzie .

Na przetwory to ludzie sobie małą kupują bo tańsza a tak to króluje duża truskawka

• Haha 1
Opublikowano (edytowane)

Komu się duża truskawka nie sprzedaje 😂. Duża truskawka zawsze ma popyt. tak było jest i będzie .

Miała, już nie idzie, Gdańsk jeszcze to bierze, ale Warszawa już Azji, Tea czy Olimpii nie chce, Katowice podobnie, wolą ładną, wyrównaną Rumbę niż wcześniej wspomniane odmiany.

Jako duża mam na myśli Olimpię gdzie sporo jest owoców 50g+.

Białystok, Olsztyn czy Katowice w tym roku najpierw brali ode mnie Rumbę, a dopiero potem samochód uzupełniali Tea/Olimpia ...

Opublikowano (edytowane)

Opowiadasz jakieś bajki zasłyszane.

Spędź 3 miesiące na jakimś targowisku to zobaczysz co ludzie naprawdę kupują .

Co chętnie biorą a z czym jest problem 

Edytowane przez racyl
  • Haha 1
Opublikowano (edytowane)
9 minut temu, racyl napisał(a):

Opowiadasz jakieś bajki zasłyszane.

Spędź 3 miesiące na jakimś targowisku to zobaczysz co ludzie naprawdę kupują .

Co chętnie biorą a z czym jest problem 

Jprdl, nie muszę być na targowisku, widzę co ode mnie kupują ... Ładna, wyrównana Rumba bez drobnego dziadostwa idzie mi najlepiej, o taką Rumbę mam najwięcej telefonów ... Te grube Olimpie/Tea jedynie Gdańsk/Szczecin i te okolice jeszcze biorą ... Żeby była odmiana 2 tyg późniejsza niż Rumba z owocami jak Rumba to nic innego bym nie sadził, bo właśnie na takie coś jest popyt.

Z chęcią bym poznał metodę aby pierwsze owoce Olimpi czy Tea były drobniejsze, ale żeby następne przez to nie zdrobniały ;) 

Taka Rumba mi się najlepiej sprzedawała w tym roku.

IMG_20250515_084113.jpg

Opublikowano

Przecież Ty nie masz czasu na cokolwiek siedząc tu całymi dniami 😂

Przecież to samo co ja napisałeś. Liczy się wielkość i smak

Ci co od ciebie biorą to wybiorą ci najlepszy towar a z drobiazgiem zapierdalasz na skup i masz te swoje plony a z tego połowa ląduje w przetwórni za pół darmo 

• Haha 1
Opublikowano (edytowane)

Liczy się "normalna" wielkość, na tą zbyt wielką jest już coraz mniej klientów ...

2 minuty temu, racyl napisał(a):

a z tego połowa ląduje w przetwórni za pół darmo 

Chyba u Ciebie ląduje połowa w przetwórni xD W tym roku wagowo wyszło 18% na skupy. Tylko dzięki temu mam ładny towar od dołu do góry łubianki który sprzedaję bez problemu w fajnej cenie ...

Opublikowano

sprzedajesz na agrofoto.pl  . To twoje po odsortowaniu nie jest takie małe a w rumbie wiadomo musi drobiazgu 

Takiej zielonej to darmo bym nie chciał 

• Haha 1
Opublikowano
2 minuty temu, racyl napisał(a):

sprzedajesz na agrofoto.pl  . To twoje po odsortowaniu nie jest takie małe a w rumbie wiadomo musi drobiazgu 

No widzisz. A u mnie w Rumbie nie ma drobiazgu ... Z foliowej to 96% poszło jako deserowa. Po środku zbiorów przez przymrozek w czasie kwitnienia pojawiło się trochę dziadostwa i trzeba było odrzucić ... Sadzonka frigo A sadzona w majówkę 2024.

Opublikowano (edytowane)

Handlarze też takiego zielonego towaru nie przywożą bo klienci chcą żeby im takie zielone odrzucać .

To po 24h od zbioru robi się czerwone ... Ja to rwę, na wieczór to odbiera klient, wiezie na samochodzie kilkaset kilometrów i następnego dnia sprzedaje dopiero ... Jak to całą noc na jego busiku spędzi to się akurat wykoloruje ...

Opublikowano (edytowane)

Bardzo dobra sadzonka dla siebie też urośnie i będzie miała owoce truskawka . 

@racyl dla siebie jest idealna . 100 szt sadzonek więcej nie  potrzeba a ty dalej ś....j  .

Edytowane przez galan99
  • Haha 2