Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Na wszystko jest pora i czas. Malwina kończy się jak dobrze pójdzie na koniec lipca . Już wtedy truskawka ludziom się przejada i mają jej dość bo zaczynają się inne owoce .

Nie wiem kto u nas na lubelskiej giełdzie czy rynku miałby kupić truskawkę we wrześniu, październiku

• Like 2
Opublikowano

Ale rynkiem zbytu truskawki powtarzającej nie jest giełda rolno warzywna tylko są to odbiorcy (pośrednicy) sprzedający owoc na markety lub jakiś export.

Opublikowano (edytowane)

Nie koniecznie. Ja sprzedaję tylko w detalu. 

To zależy kiedy powtarzająca owocuje. Sadząc w lipcu/ sierpniu  zbierasz na jesień i na wiosnę główny plon od maja do lipca drugi raz. Ze zwykłą truskawką też tak można ale tyle nie zbierze 

Edytowane przez saszeta
Opublikowano

Tak myślałem że to większy Twój rynek detaliczny a jak większy to i łatwiej upłynnić towar. Na lubelszczyźnie wątpię żeby takie coś się udało w detalu sprzedać we wrześniu czy pażdzierniku.

Jeszcze jako tako sprzedają powtarzająca san adreas w sierpniu przy sobocie ale to już nie takie ilości jak chociażby ostatniej truskawki gruntowej nie potarzającej malwiny.\

W niedrzwicy nie mam nawet grobów. Mo

Do marketów chodzą ci sami nasyceni klienci.

3- 3,5 miesiąca dostępności świeżej polskiej truskawki  to jest naprawdę dużo.

Jak sadzisz w lipcu i  zbierasz we wrześniu przyzwoity plon to ta sadzonka musi być naprawdę duża a zarazem plenna

Opublikowano
W dniu 2.11.2024 o 07:51, saszeta napisał(a):

Nie koniecznie. Ja sprzedaję tylko w detalu. 

To zależy kiedy powtarzająca owocuje. Sadząc w lipcu/ sierpniu  zbierasz na jesień i na wiosnę główny plon od maja do lipca drugi raz. Ze zwykłą truskawką też tak można ale tyle nie zbierze 

Jak z przezimowaniem powtarzającej,przykrywana może grubą włóknina?W maju dojrzewa w terminie przyspieszonej (folia wloknina)

Opublikowano

Witam.

Czy można jeszcze teraz, dwa dni po przymrozkach opryskać truskawki od chwastów? Będzie okienko pogodowe. Truskawki sadzone pod koniec sierpnia z sadzonek plug. Czy Stomp będzie dobrym rozwiązaniem. W grudniu planuje okryć folią perforowaną.

Z góry dziękuję za podpowiedzi 

Opublikowano
W dniu 5.11.2024 o 20:19, 8585 napisał(a):

Jak z przezimowaniem powtarzającej,przykrywana może grubą włóknina?W maju dojrzewa w terminie przyspieszonej (folia wloknina)

Okaże się na wiosnę jak przezimuje.W zeszłym roku zostały maty pod gołym niebem to z połowę nie przetrzymało zimy. Ale te celowo miały wymarznac.

A normalnie zdejmuje na ziemię i włóknina na to p23 podwójnie 

W dniu 2.11.2024 o 09:56, racyl napisał(a):

Jak sadzisz w lipcu i  zbierasz we wrześniu przyzwoity plon to ta sadzonka musi być naprawdę duża a zarazem plenna

Na początku lipca wsadziłem rozety w maty. 20 sierpnia zacząłem zbierać. Sezon zakończyłem 2 listopada z wynikiem ponad 30dkg z krzaka. Gdybym nie usunał nie dojrzałych i kwiatów to pewnie do 40 dkg bym dociągnął.

Z sadzonych doniczkowanych na koniec sierpnia wszystkie kwiaty usuwałem

W dniu 2.11.2024 o 11:37, toooomaszewski napisał(a):

I droga.

Pojęcie względne. 

Podliczylem sezon i średnia cena owocu 21,5 zł od 25 kwietnia do 2 listopada

Opublikowano

A no właśnie nie zawsze. Hydrocomplex szybko się rozpuszcza rosafert wolniej. fertimax też nie za szybko

No i ta forma amonowa tylko azotu

Opublikowano
8 godzin temu, racyl napisał(a):

A no właśnie nie zawsze. Hydrocomplex szybko się rozpuszcza rosafert wolniej. fertimax też nie za szybko

No i ta forma amonowa tylko azotu

no z tym rozpuszczeniem fetimaxu to się nie zgodzę. Szybciej się rozpuszcza bo nie ma żywicy w otoczce.

Opublikowano

Nic szczególnego ten fertimax, tak samo się pyli jak polifoska start czy florowit complex.

Bardzo długo leżał nie rozpuszczony fertimax, przeszedł śnieg, deszcz i niebieskie granulki dalej gdzieś były widoczne

Wiadomo nie zawsze jest potrzeba szybkiego rozpuszczania np przy wczesnej aplikacji

Opublikowano
W dniu 13.01.2025 o 20:51, antek84 napisał(a):

Przykryte 30.12.24

Ja przykrywam w walentynki  -mniej pilnowania ,a efekt podobny -rok temu zacżąłem 3 maja sezon

Opublikowano

Ano wiadomo,  już tamten sezon pokazał że te co były wczas przykryte to chorowały cały sezon a i cena tych pierwszych owoców nie powalała także w tym roku ostrożnie,  u nas nawet nikt w okolicy się nie wychyla z przykrywaniem, śnieg miejscami leży 🙂

Opublikowano
damian303 napisał:

Pytanie. Ile mogę jednorazowo sypnac siarczanu wapnia, by nie przedobrzyć z siarką?

ja jesienią 1 tonę /ha dawałem. Ale prawdę mówiąc nie patrzylem na ilość siarki

• Thanks 1