Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
4 minuty temu, Tomasz0611 napisał:

Połowa tych busow na Goławinie to przemysł, plantacje po 10ha ale towar nie ma jakości, i wychodzi nadpodaz badziewia która niszczy cenę. Za chwilę będą to wywalać do kistena po 1.5zl za kilogram. 

Co Ty piszesz marketing się liczy 🤣

Opublikowano (edytowane)
7 minut temu, thor1984 napisał:

@Tomasz0611 a czy deser ale taki na prawdę ładny to broni się cenowo na giełdzie czy jak leci cena to leci niezależnie od jakości?

Ten badziew ciągnie w dół i porządny towar. I to jest najgorsze w tym wszystkim, ale musi przyjść i taki rok, przepieli tych "plantatorów" i znowu przyjdą dobre lata ;)

5 minut temu, Dariowola napisał:

Co Ty piszesz marketing się liczy 🤣

Ja tam na swoją truskawkę mam klienta, wiem ze w niedzielę sprzedam bez problemu, tylko cena do dogadania została, ale do tej pory to sprzedawałem po tyle co cena maksymalna podawana na Goławinie ;) W Boże Ciało Goławin 8-15 a ja z podwórka za 17 sprzedałem, i to nie był jakiś extra towar. I dzisiaj w południe mialem już telefon z pytaniem kiedy znowu będę zbierał ;)

Edytowane przez Tomasz0611
  • Like 1
Opublikowano
1 minutę temu, thor1984 napisał:

A potem przyjdzie znowu dobry i nasadzenia i tak w koło 😁 chociaż z malinami w mojej okolicy to kto zlikwidował to już nie wraca tylko parę  krzaczkow do siebie. 

Tak zwany cykl produkcyjny, 2 lata dobre, 2 lata normalne i 2 lata dołek, i potem od nowa ;)

Opublikowano

Próbuję dojść co jest przyczyną tak niskich cen w tym roku, prawo popytu i podaży - wiadomo. Jest za dużo truskawki na rynku.

W tym roku brak zimnych ogrodników, nie czytałem informacji aby w któryś częściach Polski komuś kwiaty w truskawkach wymarzły, każdemu dużo obrodziło. Dodatkowo sezon zaczął się bardzo późno. Kolejna rzecz to sprowadzane tirami truskawki z południa europy i pakowanie ich do polskich łubianek i sprzedawanie za połowę tego co Polski rolnik. Może ktoś ma jakieś inne sugestię?

Opublikowano
5 minut temu, GRtobacco napisał:

Co to może być krzaki usychają

20210604_120714.jpg

Przędziorka nie widać? 

Opublikowano

Chyba widać, aż prześwituje😉

Jeśli truskawka będzie za darmo na skupie to niestety pociągnie za sobą resztę owoców.

Przed sezonem przymiarki były do 3,5 za kg odszypułkowanej. 

Czy będzie???

Opublikowano

To co sugeruje blabla o truskawce to po części prawda . Jest jeszcze jeden powód moim zdaniem powód taniej truskawki w detalu. Po ostatnim roku słabych cen w skupie większość wyszła z założenia że trzeba zarobić do 70- 80% na owocu w detalu a przemysłowa to jak będzie. Wystarczyło przykryć włókniną czy folią i mamy tego efekt. Skupy zaczną się później w tym roku co pcha na detal sporo towaru.

Opublikowano
Dnia 4.06.2021 o 22:55, Tomasz0611 napisał:

Ten badziew ciągnie w dół i porządny towar. I to jest najgorsze w tym wszystkim, ale musi przyjść i taki rok, przepieli tych "plantatorów" i znowu przyjdą dobre lata ;)

Tak szybko ich nie przepieli, na pewno nie w jeden rok, bo ludzie są już nastawieni na truskawkę, mają juz tam jakieś maszyny, nowe nasadzenia i pokopali studnie, też myślą że jak w tym roku tanio to w następnym będzie płacić, podobno najlepiej inwestuje się w dołku wiec na jesieni jeszcze trzeba więcej nasadzić, somsiad sadzi to ja też, byle naszadzić a później jakoś tam będzie, ludzie nie rozumieją jeszcze że lepiej mieć mniej towaru wysokiej jakości niż hektary badziewia, patrzą na tych bogaczy co mają +10, 20, 30ha truskawki i im zazdroszczą. Jestem z płońskiego i widzę co sie dzieje w okolicy. Poza tym w uprawach rolniczych nie ma nawet nadziei na zarobek a warzywa to loteria, problem ze sprzedarzą i uprawą jak w tym nie siedzisz od lat. Malina tunelowa płaci ale biedny tuneli nie postawi. Także nie prędko bym się spodziewał dobrych cen na truskawkę, jedynie jakość się jako tako broni

Opublikowano
1 godzinę temu, pafnucy napisał:

Przędziorka nie widać? 

Jest przędziorek akurat najwięcej na tej co zbieramy już i nic z tym nie zrobi. Co najlepiej zastosować na kawałku co nie jest jeszcze do zbioru

Opublikowano
5 minut temu, GRtobacco napisał:

Jest przędziorek akurat najwięcej na tej co zbieramy już i nic z tym nie zrobi. Co najlepiej zastosować na kawałku co nie jest jeszcze do zbioru

ortus np.  siedem dni karencji ma.

Opublikowano (edytowane)
54 minuty temu, GRtobacco napisał:

Po zbiorach skosić liście, zebrać i dwa-trzy tygodnie po jak młode liście wybiją oprysk na przędziorka.

Edytowane przez blabla
Opublikowano

Co na wiechline roczną? Leopard/lampart (chizalofop-p-etylu) do tej pory wystarczał mi na wszystkie jednoliścienne włącznie z perzem jednak wiechliny nie bierze. Teraz jest wyrwana ale podejrzewam że wróci 

Opublikowano
6 godzin temu, GRtobacco napisał:

Co to może być krzaki usychają

20210604_120714.jpg

A to w ogóle pryskałeś czymś od wiosny czy tylko jakoś to będzie 😂

Opublikowano
15 minut temu, racyl napisał:

A to w ogóle pryskałeś czymś od wiosny czy tylko jakoś to będzie 😂

Nie mam dużego areału nie jest to moje źródło utrzymania więc nie ma co się śmiać 

Opublikowano

czyli nic i teraz cudownego środka, tak to niestety nie działa 😄

Albo masz eko albo zadbane z niską presją chorób i szkodników