Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano

nikt sie nie wymądrza jak Ty nic nie czytasz co ludzie piszą o nawadnianiu. mało to razy pisałem jak używałem do przesyłu 70l/minutę to jest 4,2m3/h

A Ty kolego chcesz 7,5m3/h przesłać rurą pe 32

rurę dobierasz w zależności od wydajności pompy masz wydatek swojej pompy 7,5m3/h  jak byk widać ze rura pe 40 jest za mała bo prędkość przepływu jest powyżej 2m/s i dlatego odpada pe40

Pe32 w ogóle się nie nadaje

jjjkk.PNG

Opublikowano

Ma znaczenie bo jak za dużo wepniesz to nie będzie ciśnienia wystarczającego i woda nie będzie w stanie wypłynąć z taśm tak jak powinna

obliczenia są bardzo proste

np rzędów jest 50 po 100m długości

to liczysz 50x100x 5l/m/h  = 25000l/h   a Twoja pompa ma 7200l/h . widzisz że ci nie da razy podlać

Jakie masz długości rzędów ? jak wysokość do lustra wody ?

Opublikowano (edytowane)

To już teraz zależy od lustra wody, ile straci się przez podnoszenie i przesył, ale raczej podzielenie na 4 powinno wystarczyć. Licząc, że coś straci się na podnoszenie i przesył to wychodzi rzeczywisty wydatek około 100l/min, czyli 6m/h. A potrzebujemy 25m3/h, jak wyliczył @racyl. I teraz prosta matematyka 25m3/h : 6m3/h = 4,1 kwatery.

Teraz zależy jak głęboko jest lustro wody i jakie jest ukształtowanie podlewanych pól, bo może się okazać, że i na 5 trzeba będzie dzielić. Zależy jakie podnoszenie będzie potrzebne na pompie, jak 60m to 5 kwater, a jak 40-45m to 4 kwatery. Ale tu żeby coś powiedzieć potrzeba informacji o lustrze wody(głębokości) i ukształtowaniu terenu.

Edytowane przez Tomasz0611
Opublikowano

Taśmy mam 3l/h jak już. Do lustra wody 6m, studnia na głębokości 11m. Długość rzędów 90 do 95m (max). Lekko pod górę około 0,5m na tej odległości (o ile ma to znaczenie).

Opublikowano (edytowane)

Te 0,5m nie ma znaczenia, 50x95mx3l/h/m=14,5m3/h, pompa da te 6-7m3/h, można się pokusić o próbę podzielenia tego na 2 kwatery. Tylko wtedy do przesyłu PE50, żeby za dużo nie tracić na przesyle. Dla PE50 przy 7m3/h tracisz 0,44bara(4,5m podnoszenia), a przy PE40 1,5bara(15m podnoszenia), i jest za duża prędkość przepływu, ponad 2m/s, jeszcze jakieś kilkadziesiąt metrów można próbować, ale jak ponad 100m przesyłu to już obowiązkowo PE50.

Najlepiej jakbyś dorwał jakąś pompę o wydajności max 150l/min, to wtedy powinno ci to śmigać bez problemu, bo po stratach wyjdzie ci około 120l/min czyli 7,2m3/h czyli idealnie pod podział na 2 kwatery.

Zależy teraz jak daleko jest pole od studni, bo im dalej tym więcej strat związanych z przesyłem.

Opublikowano

Czy lustro wody przy pompowaniu jest 6 metrów czy normalnie bez pompowania? Toc to zapewne filtr już się odkrywa to chyba nie ma co przesadzać z wydajnością pompy 😂😂😂

Było zrobić w rurze 125 to chociaż nie miał byś problemu takiego z doborem pompy, ale słuchać się nie chciałeś...

• Like 1
Opublikowano

Kolega nie słuchał, to teraz trzeba robić z tym co ma. Jak masz takie zaworki, to weź tą pompę co ci się mieści w tą studnię, i będziesz mógł sobie sprawdzić czy da radę pół pola na raz czy nie. I przesył zalecałbym z PE50. A czy flat czy PE do podpinania taśm to obojętne, co ci wygodniej, aby trzeba wtedy odpowiednie zaworki wziąć.

Opublikowano (edytowane)

@Lok125 jak pompę wyciągali to przy 5-6 zaczęła pracować na sucho . Tak to stwierdzili . Niestety chłopaki kopią tylko na 110 . Pytałem inne firmy (ta za 140 za metr robiła) to blisko 250 za metr(większe fi) to trochę różnica. Do tego inni kopią z wiertnicy (czy jakoś tak) to tam interesują ich metry ,tu ręcznie kopali . Z tego co mówili to w tym regionie (gdzie mieszkam) to wody nie brakuje a kopali niedaleko mnie. Ja już to kolega SŁUCHAŁ

Edytowane przez zimnepiwo
Opublikowano

Chłopaki oderwijcie się na chwilę od tematu pomp i nawadniania:) Doradzcie jaką włókninę kupić zeby przykryc teraz truskawke, myśłałem ze bedzie z zeszłego roku ale lipa juz najwyzej zostanie na przymrozki a teraz się nową założy.Jakieś konkretne firmy grubości? P 23 czy 21 wystarczy? I co powiecie o mocowaniu, workiz piachem najlepsze czy jakieś szpilki bedą dawać rade? 

Opublikowano

jak ręcznie kopali ?

wiercili albo bili

to ja za wierconą na 40m zapłaciłem 3600zł w poprzednim roku. to jest jakieś 90zł

to niestety nie ma wiekszej pompy 3,5 cala niż 125l/min

Opublikowano (edytowane)
3 minuty temu, Karollorak93 napisał:

Chłopaki oderwijcie się na chwilę od tematu pomp i nawadniania:) Doradzcie jaką włókninę kupić zeby przykryc teraz truskawke, myśłałem ze bedzie z zeszłego roku ale lipa juz najwyzej zostanie na przymrozki a teraz się nową założy.Jakieś konkretne firmy grubości? P 23 czy 21 wystarczy? I co powiecie o mocowaniu, workiz piachem najlepsze czy jakieś szpilki bedą dawać rade? 

P23 czy P21 to nie jest jakaś wielka różnica, ważne żeby miała wzmacniane brzegi. Ja w ramach proekologicznego recyklingu do przykrywania w gospodarstwie stosuję worki po nawozach(raczej te mniejsze 25kg), napełnione piaskiem.

Przed chwilą, stempos1980 napisał:

Musi brać 4 cale  już jak chce większą wydajnosc

4 cale nie wejdą w studnię, bo rura osłonowa tylko 110.

Opublikowano (edytowane)

Ja wielkiej różnicy co do wytrzymałości nie widzę, trochę lepiej trzyma ciepło, ja stosuję P21 ale u mnie włókniny używam tylko w razie przymrozków. Może być i wytrzymała, wystarczy stado saren i czy to P19 czy P23 tak samo ją zniszczą.

Opublikowano (edytowane)

a co będziesz obciążał tymi workami ?

Edytowane przez racyl