Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano (edytowane)

Problem może się zrobić gdy grunt "pracuje" i dojdzie do przesunięcia rur osłonowych, wtedy może być problem z wyciągnięciem potem takiej pompy.  Zaleca się, żeby otwór był o co najmniej 20mm większy niż średnica pompy.

4 minuty temu, Lok125 napisał:

Tomasz to też tak na słowo honoru włożona ta pompa znam przypadek co wcisneli na siłę w 160 pompę 6" i niestety pompa uległa awarii i nie dało jej wyciągnąć 😂😂😂

U mnie w 160 jest niby 6" pompa włożona, tylko tak na prawdę ma 140mm średnicy. Tzn pompa ma 140mm i występuje z silnikami 4" i 6". Z silnikiem 4" ma te 140mm średnicy(sam silnik 107mm) a z silnikiem 6" ma 158mm średnicy i takiej bym nigdy w życiu nie wkładał w osłonówkę 160mm.

Edytowane przez Tomasz0611
Opublikowano

co na słowo honoru włożona ?

Ja nie mam dwóch lewych rąk i sam ją montowałem jak i całe nawodnienie

rurę mam stalową spawaną do kamienia w kamieniu mam tylko otwór a tam średnica jest i większa.

każda jedna jak długo nie wyciągana to potem jest problem z wyjęciem a tym bardziej na tych teraz z tworzywa

Kiedyś takiej na rurach stalowych i grubej linie traktorem nie mogliśmy wyciągnąć, dopiero po ruszaniu rurą stalową we wszystkie kierunki odpuściła

Opublikowano (edytowane)

spokojnie zasilisz pompą 4 calową w rurze 110-120

np taką jak moja i to na jedną kwaterę na raz

Edytowane przez racyl
Opublikowano (edytowane)

To jakaś ta twoja pompa @racyl magiczna bo ma max 240l/min to 14 400 l/h a dla 5000m taśm 3l/h/m potrzeba 15000l/h. A nie uwzględnione są jeszcze straty wydatku spowodowane podnoszeniem. 

U mnie pompa niby o wydatku max 500l/min i daje radę tylko 6240m taśm o wydatku 3l/h/m. Ciśnienie na taśmach 0,6 bara.

Opublikowano

A kto ci powiedział że musi być równo 15000l .

nawet jak będzie 16000 też będzie działało

Opublikowano (edytowane)

@zimnepiwo Daj to co będziesz miał przy pompie, pamiętając, że odpowiednikiem np 2" w metalu jest 63 w plastiku.

9 minut temu, racyl napisał:

nawet jak będzie 16000 też będzie działało

Może i będzie, ale ciśnienie na wejściu będzie za małe i będzie nierównomierny wypływ z kapilar. Po coś producent podaje ciśnienie robocze i takie powinno być zachowane, Z taśm przy 0,3bara tez coś będzie kapać, ale nikt wtedy nie zapewni ci, że z każdej kapilary leci mniej więcej tyle samo.

Masz pomiar ciśnienia na taśmach, że mówisz, że działa to poprawnie ? 

Z kranu jak jest małe ciśnienie to też jakaś woda leci, ale czy tak jak byśmy chcieli ? Z ciśnieniem w hydraulice to jak z napięciem w elektryce, niby działa jak jest nieodpowiednie, ale nie zawsze do końca tak jak byśmy chcieli.

Dla taśm z poniższego rysunku najlepiej jak pracują w przedziale 0,7-1 bar, wtedy zmiany ciśnienia nie powodują dużej zmiany wydatku z 1 emitera.

TAŚMA KROPLUJĄCA POLITAPE 8mil 5l/h-20cm 2500m | Sklep Internetowy

Opublikowano

Myślałem o max 1,5" przy pompie. Z kranu lałem wodę jednorazowo na blisko 1000m taśmy +100 zasilanie przy tym zestawie  (spadek terenu ok.0,5 m na 90metrach) . Lało się długo ale jakoś dało radę.

Opublikowano
4 minuty temu, Tomasz0611 napisał:

@zimnepiwo Daj to co będziesz miał przy pompie, pamiętając, że odpowiednikiem np 2" w metalu jest 63 w plastiku.

Może i będzie, ale ciśnienie na wejściu będzie za małe i będzie nierównomierny wypływ z kapilar. Po coś producent podaje ciśnienie robocze i takie powinno być zachowane, Z taśm przy 0,3bara tez coś będzie kapać, ale nikt wtedy nie zapewni ci, że z każdej kapilary leci mniej więcej tyle samo.

Masz pomiar ciśnienia na taśmach, że mówisz, że działa to poprawnie ? 

Z kranu jak jest małe ciśnienie to też jakaś woda leci, ale czy tak jak byśmy chcieli ? 

różnica zawsze będzie w podlewaniu między poczatkiem a końcem rzędów

tu dyskutujemy o 500l tylko a to nie jest dużo i to będzie działać jak nie zapakuje mniejszej rury niż pe63

podlewałem mniejszą pompą areał o 1,5 większym zapotrzebowaniu i też działało

Opublikowano (edytowane)
2 minuty temu, racyl napisał:

podlewałem mniejszą pompą areał o 1,5 większym zapotrzebowaniu i też działało

Tylko wydatek z 1 emitera na pewno nie był taki, jaki deklarował producent taśmy. Było zbyt niskie ciśnienie i spadał wydatek, przez nieodpowiednie ciśnienie mogło dochodzić do sytuacji, gdy wydatek z poszczególnych emiterów znacząco się różnił między sobą. Spadało ciśnienie, co powodowało spadek wydatku z 1 emitera i jakoś ta pompa to ciągła. Tylko, że zamiast z np 1l/h z emitera było 0,5l/h z emitera.

Opublikowano

pewnie że tak. jak zobaczysz na wykresach taśm to i przy mniejszych ciśnieniach też działają a wydatek z kroplowników jest po prostu mniejszy

są tacy co ze zbiorników, mauzerów podlewają i też im to jakoś działa ale to już całkiem powalone

Opublikowano (edytowane)

Tylko producent nie zapewnia równomierności wypływu z emiterów, gdy taśmy pracują poza zakresem ciśnienia roboczego. Może dochodzić do sytuacji gdzie jeden kroplownik daje np 0,4l/h a sąsiedni 0,5l/h, przy samym podlewaniu to nie problem, ale podając nawozy z wodą powoduje to spore różnice w nawożeniu.

Opublikowano
16 minut temu, Lok125 napisał:

Racyl i dobrze że ci wszystko działa przecież w 120/125 to nie będzie problemu w 4" ale w 110 będzie ciasno

poszedłem i zmierzyłem, ja mam w średnicę w środku rury 125 także trochę tego zapasu jest.

przy 110 to może być problem

Opublikowano

plastik nadaję się tam gdzie jest piaszczysta ziemia u mnie w kamieniu to odpada.

Już przy wierceniu w kamieniu plastik rozpadłby się

widziałem jak wiercili to do kamienia bez osłony, dowiercili się do kamienia włożyli rurę stalową i dalej wiercili. tak jakby rura stalowa robiła za tulejkę do wiertła

Opublikowano (edytowane)

U mnie właśnie robili z swoją rurą osłonową stalową i w tym chodził wybijak, coś około 300mm średnicy, jak wybili studnie to włożyli rurę plastikową, wszystko obsypywali takim żwirem jednocześnie wyciągając swoje rury osłonowe. 

Ta ich rura stalowa pracowała właśnie jako taka "tulejka" dla pracującego wybijaka.

Opublikowano
7 minut temu, Tomasz0611 napisał:

To masz rurę 5" i włożoną pompę 4", wszystko wyjaśnione ;) 25mm luzu, czyli nawet więcej niż u mnie ;) 

Tomek tam gdzie nie ma rury w kamieniu to jest i więcej. tak jak Ci pisałem problem to wystająca złączka szerzej niż pompa mogłaby coś klinować

dlatego zostawię te pe63 bo boję się że przy pe 75 może za bardzo wystawać

co innego jakby montowąc na stalówce

Opublikowano (edytowane)

@zimnepiwo daj chociaż rurę 125, to bez problemu włożysz pompę 4", a tak się zablokujesz jakbyś chciał większą pompę może kiedyś włożyć. Sam żałuję, że kiedyś zrobiłem 160 zamiast 225, bym sobie wybierał w pompach jak mi się podoba, a tak muszę się zadowolić tym co da się włożyć w moją studnię albo wybijać nową.

Opublikowano
3 minuty temu, Tomasz0611 napisał:

U mnie właśnie robili z swoją rurą osłonową stalową i w tym chodził wybijak, coś około 300mm średnicy, jak wybili studnie to włożyli rurę plastikową, wszystko obsypywali takim żwirem jednocześnie wyciągając swoje rury osłonowe. 

Ta ich rura stalowa pracowała właśnie jako taka "tulejka" dla pracującego wybijaka.

to elegancko zrobili

to tak jest nigdy nie wiesz co ci fachowcy robią do puki sam nie zobaczysz no chyba że ktoś widział jak robią i może Ci polecić

moi może nawet nie wpadli na to że można wyjmować rurę osłonową 😂

Opublikowano (edytowane)
6 minut temu, zimnepiwo napisał:

Pompa ok. 100l/h będzie za mała do takiego zestawu (tj . rury 110)?

Zależy jaka średnica pompy, bo należy jeszcze pamiętać o zachowaniu odpowiedniej prędkości przepływu wody przy silniku, aby był prawidłowo chłodzony.

3 minuty temu, racyl napisał:

to elegancko zrobili

to tak jest nigdy nie wiesz co ci fachowcy robią do puki sam nie zobaczysz no chyba że ktoś widział jak robią i może Ci polecić

moi może nawet nie wpadli na to że można wyjmować rurę osłonową 😂

Ja zanim robiłem swoją, to pokręciłem się po okolicy i podpytałem o co nie co ;) 

Na razie to 15 lat pracuje, i z samą studnią nie było problemu, aby w starej pompie silnik wymieniałem bo poszło łożysko na silniku i woda się na silnik dostała.