Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Cena jest od kilku lat to ludzie sadzą, ale za rok albo dwa będziemy wozić przemysł po 1zl max 1.5zl za kilogram i jeszcze prosić się skupujacego zeby wziął od nas a nie od sąsiada. A wymagania wtedy będą mieli kosmiczne, jedna splesniala albo zielona i będą odrzucać cała skrzyniopalete.

Opublikowano
Dnia 13.10.2019 o 22:10, racyl napisał:

ja nie pytam co mają powiedzieć tylko pytam tu obecnych co to za odmiana.

ukradnij sobie tys sadzonek 😂 to zobaczysz czy to takie proste i szybkie

dursban wchodzi w reakcje z niektórymi środkami jak titus i pisza o tym na etykietach i z tego powodu ziemniaki mogły paść.

w tym momencie to nie ma czym innym nawet zabezpieczyć ziemniaka przed robactwem w glebie.

wielu z nas pryskało ziemie pod ziemniaki i nic nie padało. sam praktykowałem kiedyś dawkę 4-5l/200- 300l na 1ha   gleby pod ziemniaki i nic mi nie padało.

nie wiem skąd masz te zasłyszane informacje ale to nie jest prawda a być może nie znasz wszystkiego co ten plantator jeszcze podał

ETYKIETA-DURSBAN-480-EC.pdf 123 kB · 1 pobranie

żeby udusić to musiałbyś pokryć nim całe korzenie a to raczej nie realne. nie wiem ile tego musiałbyś wlać pod jedno drzewo żeby zdechło

Ziemniaki wytrzymują nawet 6 l/ha. Ale ty doradziłeś że jak więcej wody na hektar to i więcej środka. Czyli jak mówisz że 4-5 l na 300 litrów a ktoś chciał dać 1500litrow wody to dursbana by musiało iść 20-25 litrów na hektar. Dlatego Ci piszę że przy ilości 4320 (9x480) substancji czynnej na hektar ziemniaki padły

Opublikowano

Mój wujek załatwił dursbanem czereśnie właśnie przez wstrzykiwanie. 

Pytanie jest takie czy zaszkodzilem truskawka sypiac polifoske tytan po posadzeniu?  Zostało mi nawozu w rozsiewaczu to rozsialem resztę w truskawki, myślę że z 100kg na 30arow poszło.  

Opublikowano
Zaszkodzić jakoś mocno nie zaszkodziles, na pewno odczują obecność chlorkow ale nie powinno być źle. Może je aby trochę przychamowac, kiedyś też dawałem zwykła polifoske przed sadzeniem, teraz daje bezchlorki, widać różnicę ale po polifosce też dawały radę, zalezy ile jeszcze tych chlorkow było w glebie, ale tego pewnie nie wiesz. Ogólnie to nie ma co się za bardzo martwić :)
Opublikowano (edytowane)

czyli ponad 330kg /ha to jest dużo zważywszy na procentowo 2 razy wyższą zawartość pierwiastków.

sól potasowa po sadzeniu przed sadzeniem to jest pomyłka bo zamiast się ukorzeniacz lepiej to działa w odwrotną stronę

tak samo czemu ma służyć azot o tej porze ? roślina będzie przygotowywała się do spoczynku zimowego po jeszcze kolejnym mrozie a nie do rośnięcia

Edytowane przez racyl
Opublikowano
Dnia 14.10.2019 o 19:33, Tomasz0611 napisał:

Cena jest od kilku lat to ludzie sadzą, ale za rok albo dwa będziemy wozić przemysł po 1zl max 1.5zl za kilogram i jeszcze prosić się skupujacego zeby wziął od nas a nie od sąsiada. A wymagania wtedy będą mieli kosmiczne, jedna splesniala albo zielona i będą odrzucać cała skrzyniopalete.

Takich czasów już nie będzie. Już raz przetwórcy się na tym przejechali. I doskonale wiedzą, że uprawa ha truskawki i ha zboża wymaga zupełnie innych nakładów.

Był bum na malinę z ukrainy, już się okazuje, że dopóki sadzonki były młode i wolne od chorób było ok. W tym roku już im nie wyszła, rynek z powrotem odwrócił się ku polskim producentom.

Opublikowano
Poczekamy, zobaczymy. W moim rejonie w tym roku jest co najmniej 2 razy więcej, jak nie 3 rady więcejnasadzeń niż rok temu. Wiecznie tak dobrze nie będzie, przyjdzie rok bez suszy, bez przymrozkow, bez mroźnej zimy i będziemy płakać. Na Ukrainca i koszty uprawy nie starczy.
Opublikowano
1 godzinę temu, MarcinWoos napisał:

Co sądzicie o odmianie Olimpia? 

chyba do plennych to ona nie należy

Opublikowano

Witam... Dodajecie teraz na jesień do oprysków na chwasty Devrinol bo na ulotce pisze że tylko wczesną wiosną można pryskać?  Chciałem ze Stompem zmieszać teraz.  Pryskając  na wiosnę zawsze mieszałem a na jesień właśnie chciałem się poradzić.

Opublikowano
Dnia 20.10.2019 o 16:12, racyl napisał:

chyba do plennych to ona nie należy

Podobno bardziej plenna jak azja i smakiem też jak azja :) kolega tak mi mówił a czy to prawda to wyjdzie w praniu. Powie ktoś coś o tej odmianie? 

Opublikowano

tylko że azja to kompletne dno pod względem plenności.

w czasie co  olimpia owocuje masz kilka dobrych odmian także nie ma co się pchać w nią.  np w tym czasie jest grandarosa 

to po co ci to darmo dziadostwo trzymać na polu

azja to i nie wszędzie ci urośnie jak to dziadostwo jest takie samo to szkoda d*py sobie zawracać

Opublikowano
Dnia 24.10.2019 o 08:16, memphis1205 napisał:

Jesli pryskalem na przedziorka w piatek to kiedy moge opryskac na roztocz? 

Nie rozumiem tego toku rozumowania.

Przecież jak będziesz coś na roztocza stosował to pierwszy zdechnie przędziorek. Więc po co zabieg na przędziorka?

Opublikowano
Dnia 25.10.2019 o 05:07, racyl napisał:

tylko że azja to kompletne dno pod względem plenności.

w czasie co  olimpia owocuje masz kilka dobrych odmian także nie ma co się pchać w nią.  np w tym czasie jest grandarosa 

to po co ci to darmo dziadostwo trzymać na polu

azja to i nie wszędzie ci urośnie jak to dziadostwo jest takie samo to szkoda d*py sobie zawracać

Właśnie moja Azja to jakaś chora jest. Wsadzone mam 8tys, obok rośnie rumba, Granderosa i Roksana, zabiegi śor robione na czas przy odpowiedniej pogodzie i precyzji, wszystkie odmiany zdrowe lecz azja to jakaś masakra. Wsadzilem w tym roku kolejne 8tys i chyba zrobiłem błąd 

Opublikowano

@MarcinWoos azja chyba nie każdą glebę lubi.

sam posadziłem rok temu i zmieliłem to w cholerę i rośnie już coś innego. nie lubię tego typu dziadostwa.

ta olimpia co pytałeś to podobno ma cieżki owoc i wielkość krzaków jest znikoma. o plonie nikt nie mówi. tak jakby bali się tego tematu jak ognia. nie chcą mówić ani pisać w opisach bo nikt potem by im sadzonek nie kupił.

wystarczy że wejdziesz na stronę jakiegoś dystrybutora sadzonek i jak nie ma nic wspomniane o plonie w specyfikacji odmiany to znaczy że jest dziadostwo