Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)
1 godzinę temu, Czarnuleczka1234 napisał:

a jak   radzicie sobie z ta zimna zośka  czy oprysk ashashi z mocznikiem 2 dni przed i po przymrozku da rade ich troche ochronić?   a może  spryskac  ich sama woda tuż  przed przymrozkiem

Zimna Zośka to dopiero 12 maja chyba czy jakoś tak ;) do tego czasu to jeszcze może być różnie;) Przez 2 tygodnie to się może przecież wiele zmienić. Ja mam włókninę na 70% truskawki. 30 % było nie okrywane przed tymi przymrozkami, to tam jest różnie. Mróz pasami szedł chyba, bo niektóre czarne środki, a dalej nie. Jak będą zapowiadać przymrozki, to raczej dokupię włókniny bo innej opcji to nie ma. Chociaż tak naprawdę to nie wiem czy jest sens. Dziś spadł grad, też poszedł pasami z tego co widziałam i o zgrozo tam gdzie mróz nie przemroził, to grad popadał. A  i tak z doświadczenia powiem, że p23 to chroni w teorii do -5 max, a to co dotyka włókniny (kwiatek, owoc) to przemrozi nawet przy -3. Dwa lata temu odmianę quicky tak przerzedziło, bo ona nie dość że wcześnie kwitnie to krzaczki jak bukieciki. Wszystkie kwiaty ponad liście i włóknina na nich leży. O moczniku słyszałam, ale nie praktykowałam. Jedynie asahi szło przed i po ale w sumie to wtedy nie wiem co pomogło, czy sama włóknina, czy oprysk, czy to że przed tym mrozkiem wtedy wieczorem padał deszcz i na powierzchni włókniny była warstewka lodu, który coś mógł ochronić na zasadzie zraszaczy antyprzymrozkowych, że woda oddaje ciepło bla bla bla 

Edytowane przez Calineczka
Opublikowano

hm... może  cukrem a nie mocznikiem     gdzieś to mi się obiło o uszy ale nie wiem  w jakim stężeniu. Najlepsza i najpewniejsza jest włóknina.  Te przymrozki co były ostatnio trochę przemroziły wczesne odmiany ale faktycznie pasami  i dolinkami. Te które  miałem przykryte folia to nakrywałem jeszcze włókniną a i tak złapało ale  -7 na foli było. Zobaczymy co będzie w weekend oby nie było  za dużego mrozu bo nie uśmiecha mi się latać i 3 ha przykrywać.

Opublikowano (edytowane)

Jak wrzuci niebieską tablete to na sztywno lepiej zniosą mróz 😂

Edytowane przez racyl
Opublikowano

no to ja mają zmarznąć to trzeba kondonami ich przykryć 😎

Opublikowano

Takie pytanie  mam  a mianowicie coś tam mówią że mogą być przymrozki i pytanie czy mogę przykryć truskawki folia taka do kiszonki. Folie miałbym za darmo tylko czy ona coś zabezpieczy i przede wszystkim czy nie zaszkodzi to truskawce?

Opublikowano

Czy to przez przymrozki czy ziemia nie była idealnie wygracowana ale kombinacja devrinol+stomp w tym roku jakoś średnio u mnie podziałała... Myślalem że to pojedyncze niedobitki trawicy z poprzedniego roku ale zaczyna wychodzić pełny wachlarz zielska :/

Opublikowano

Taka folia od sianokiszonki tylko zaszkodzi.  Kiedyś zbraklo mi folii perforowanej i przykrylem zwykła to ile więcej przemarzlo. Mozesz przykryć perforowana jak nie bedzie dotykac do folii to przetrwaja. 

• Like 1
Opublikowano
4 godziny temu, MarcinWoos napisał:

5kg moczniku na 100l wody. Myślicie że można już zacząć lać w truskawke Tiosiarczan wapnia? 

Dobrze,że zostawiłam sobie pare krzaków- to chociaż wiem co jem :/

wczoraj kupiłam polskie po 19zł/kg.. :(

Opublikowano

Marcin nie chodziło mi o CaTs tylko o N. Wiem,że Ty nie przeginasz z azotem:) .. ale nie oszukujmy się...przynajmniej w mojej okolicy...truskawki są tak nafaszerowane..czym tylko żeby wygladały i kusiły..a stonka bierze...😁🤣 ...ummmm jakie dobre i słodkie...  ludzie już się tak przyzwyczili do chemi- smutne ale tak jest :/

..dobra, bo mnie zaraz zlinczujecie ;):D 

Opublikowano
1 minutę temu, aletes napisał:

Marcin nie chodziło mi o CaTs tylko o N. Wiem,że Ty nie przeginasz z azotem:) .. ale nie oszukujmy się...przynajmniej w mojej okolicy...truskawki są tak nafaszerowane..czym tylko żeby wygladały i kusiły..a stonka bierze...😁🤣 ...ummmm jakie dobre i słodkie...  ludzie już się tak przyzwyczili do chemi- smutne ale tak jest :/

..dobra, bo mnie zaraz zlinczujecie ;):D 

ciekawe czy z pleśnią i zgnite byś kupiła albo nie kształtne .

jak odmiana jest ciulowa to nie łudż się się że zrobisz z niej cudo 😁 cech genetycznych nie przeskoczysz . z hanoye nie zrobisz zajebistej pieknej deserówki

1 godzinę temu, aletes napisał:

Dobrze,że zostawiłam sobie pare krzaków- to chociaż wiem co jem :/

wczoraj kupiłam polskie po 19zł/kg.. :(

polskie bo od polaka 😁

truskawka musi o tej porze tyle kosztować bo to i nakłady na nią są spore

Opublikowano
13 minut temu, Calineczka napisał:

Słuchajcie czy jak wczoraj zabieg odżywkowy poszedł to można dzisiaj decisem kwieciaka pojechać? czy odczekać ?

Ja tam lecę z zabiegami praktycznie co 3-4 dni bo wszystko szybko goni, żebym tylko się nie obudził z ręką w nocniku. Znalazłaś kwieciaka Lub objawy jego zerowania? Jak tak to nie czekaj tylko atakuj. Chyba że masz oznaki fitotoksycznosci i kwieciaka nie ma to poczekaj. 

Opublikowano

kwieciaka nie widziałam, żadnego pączka nie znalazłam obciętego jeszcze ale mam dziurki gdzieniegdzie jak po robaku a w zeszłym roku takie były początki kwieciaka u mnie... Tzn. najpierw dziurki, myślałam, że nie kwieciak, a potem patrzę i pączki leżą. 

Opublikowano

Racyl oddychaj:D od Ciebie bym kupiła😜

Zostawiłam sobie Polkę- przede wszystkim z przeznaczeniem na kompoty- swieżych jeść nie mogę :( bo później wygldam jak po botoksie :/ 😭

Wiem,że tyle musi kosztować...tylko ciekawi mnie ile % tej ceny otrzymał producent? Pewnie masz rację z tym polskie,bo od polaka :( ale niech im będzie ;) ..