Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
16 minut temu, tomek9149 napisał:

Jak myślicie kiedy można puścić pierwszy nawóz pod truskawke? Dodam że będzie to przez ferdygacje. 

Jak bedzie kolo 18 stopni w dzień. Teraz jest tak mokro ze nawadnianie nie potrzebne. 

Opublikowano

Ja nie mam Roxany, ale zbyt często słyszy się złe opinie. Tz owoc nietrwały, handlarze zaczynają wybrzydzać, że traci trwałość w obrocie, po deszczach płynie i nadaje się na przemysł, smakiem też innym ustępuje. No i przędziorek ją strasznie lubi.

Opublikowano

W krople? 

1 godzinę temu, Agrest napisał:

Ja nie mam Roxany, ale zbyt często słyszy się złe opinie. Tz owoc nietrwały, handlarze zaczynają wybrzydzać, że traci trwałość w obrocie, po deszczach płynie i nadaje się na przemysł, smakiem też innym ustępuje. No i przędziorek ją strasznie lubi.

Jak jest dobrze i na czas dopryskana i rozsądnie nawozona to jest smaczna i owoc trwaly. Jedynym faktem jest że nie lubi mokrej pogody no chyba że jest przezadzona tzn rośnie w kepach to wtedy jest ok. Może słyszałeś o albie bo z taką opinia na jej temat się spotkalem od wielu handlarzy. 

Opublikowano
1 godzinę temu, tomn95 napisał:

Może słyszałeś o albie bo z taką opinia na jej temat się spotkalem od wielu handlarzy. 

Nie - słyszałem to od gościa który zaorał kilka ha roxany i zastąpił ją grandarosą.

Opublikowano

Roxana to tak jakby następca honoye bo sporo ludzi ją ma. Jakby tak było jak piszesz to nie byłoby tylu ofert i popytu na sadzonki tej odmiany w sezonie.

Z odmian włoskich po marmoladzie to najbardziej znana odmiana. Alba twarda i wrażliwa, Asia ponoć mało plonuje

Znajdż mi taką drugą co jest tak popularna jak roxana ?

Jakie odmiany preferujesz @Agrest ?

Opublikowano

Ja praktycznie wycofałem się z truskawek, zostałem przy niewielkim areale Honeya i Elkata na przemysł. Tylko znowu chciałbym  nabyć jakąś deserówkę.

Kiedyś kilkanaście lat temu ładny pieniądz był na Pandorze i klienci nie mogli się jej nachwalić smakowo.  No i Darselect była rewelacyjna tylko kiepsko zimowała. Ja do tej pory smaczniejszej truskawki nie jadłem i oko cieszyła. Olbrzymia szypuła to jest to co dodaje uroku truskawce w handlu.

To że jest czegoś dużo to nie znaczy że jest naj.  Jest dużo to i dużo sadzonki na rynku. To że znana to świadczy o dobrej promocji.

Opublikowano (edytowane)
2 godziny temu, tomek9149 napisał:

Tak w korople co dać na pierwszy ogień, jaką dawkę? 

Robiłeś analizę wody? Dajesz kwas azotowy? Ja lece przemiennie calcinitem i solinure potasowy i coś na zbicie ph wody. Optymalna dawka to 20kg/ha/tydz wszystko zależy od stanu plantacji. Nie ma niestety złotej receptury. Trzeba obserwować i w razie potrzeby korygować dawki nawozu. Ja fertygacje odpalam dopiero jak truskawka kwitnie. 

Edytowane przez tomn95
Opublikowano
34 minuty temu, tomn95 napisał:

Robiłeś analizę wody? Dajesz kwas azotowy? Ja lece przemiennie calcinitem i solinure potasowy i coś na zbicie ph wody. Optymalna dawka to 20kg/ha/tydz wszystko zależy od stanu plantacji. Nie ma niestety złotej receptury. Trzeba obserwować i w razie potrzeby korygować dawki nawozu. Ja fertygacje odpalam dopiero jak truskawka kwitnie. 

Nie daje kwasu. Ogólnie to w tym roku pierwszy raz chce się zająć tylko ferdygacja w truskawce od początku do końca. 

Dlatego myślałem żeby po świętach dać przez dozownik kristalon fosforowy na początek. 

1 minutę temu, tomn95 napisał:

Chodzi o zawartość wodoroweglanow w wodzie bodajże, doradca nawozowy układał mi nawożenie i miedzy innymi ilość kwasu. 

Gdzie można taką wodę zbadać.? 

Opublikowano
3 minuty temu, tomn95 napisał:

Chodzi o zawartość wodoroweglanow w wodzie bodajże, doradca nawozowy układał mi nawożenie i miedzy innymi ilość kwasu. 

Myślałem, że sam układasz pożywkę. A z której firmy robią ci nawożenie?

Badanie wody wykonują stacje chemiczno rolnicze. W pisz w goglach - ''oschr" i zobacz, gdzie masz najbliższą stację. Ale do tej analizy musisz mieć osobę która ci ułozy nawożenie na podstawie analiz.

Opublikowano

Dajesz im też analizę gleby do nawożenia posypowego? Czy tylko fertygacja? W waszym rejonie korzystają z nawozów ICL?

Nawozy potrzebują odpowiedniego ph, mówiąc w skrócie. Dlatego nie raz potrzeba zmniejszyć ph.

Opublikowano

Tak nawożenie posypowe też. Ja bynajmniej korzystam już drugi sezon i nie mam na co narzekać. Z tego co wiem to schodzily te nawozy ale znaczenie ma też cena. Bo taki przykladowy Kowalski woli kupić taniej. Ja w 2016 na jesieni dalem go pod folie i po uzupelnieniu azotu wiosną roxana dała ponad 30 ton gdzie u innych bylo polowe tego. 

Opublikowano

Ale żeby te nawozy były takie drogie to nie wydaje mi się. Patrzyłem przykładowo solinure 20-20-20 (cena z netu) 25kg ok 150zł to podobny nawóz z yary ja kupowałem drożej, intermag jeszcze droższy. A z posypowych używasz ich agromaster? Jaka cena przykładowego nawozu coś np jak yara 12-11-18 lub zbliżony

Opublikowano

To fakt trochę droższe. Teraz lokalnie za yara complex powiedział mi 2680 zł/t. Pewnie taniej niż 2600 ciężko będzie znaleźć. A wiesz może w jakiej formie w tych nawozach posypowych jest fosfor? Polifosforany, ortofosforany?

Opublikowano
5 minut temu, jaro86 napisał:

To fakt trochę droższe. Teraz lokalnie za yara complex powiedział mi 2680 zł/t. Pewnie taniej niż 2600 ciężko będzie znaleźć. A wiesz może w jakiej formie w tych nawozach posypowych jest fosfor? Polifosforany, ortofosforany?

polifoska start ten sam skład co yara compex 2400zł/t

Opublikowano
13 minut temu, racyl napisał:

polifoska start ten sam skład co yara compex 2400zł/t

Skład niby ten sam. Różnica w forme azotu - polifoska ma część amidowego i amonowego, yara - amonowy i azotanowy. Teraz zależy co kto stosuje. Druga sprawa w yara jakaś część fosforu jest w formie polifosforanów (lepsza forma), ale tak naprawdę nie wiadomo ile tego tam jest. Nie wiem jak jest w polifosce z tym.

@tomn95 jak byś kiedyś rozmawiał z doradcą od ICL zapytaj o tą forme fosforu.

Opublikowano
1 godzinę temu, jaro86 napisał:

Skład niby ten sam. Różnica w forme azotu - polifoska ma część amidowego i amonowego, yara - amonowy i azotanowy. Teraz zależy co kto stosuje. Druga sprawa w yara jakaś część fosforu jest w formie polifosforanów (lepsza forma), ale tak naprawdę nie wiadomo ile tego tam jest. Nie wiem jak jest w polifosce z tym.

@tomn95 jak byś kiedyś rozmawiał z doradcą od ICL zapytaj o tą forme fosforu.

za ten azot to mnie w poprzednim roku na forum zjechali. rozumiem różnicę między nimi.

po za tym szybkość działania i przemian z jednej formy na drugą zależy od temperatury i wcale nie może być takie opóżnione działanie tylko dla tego że jest tam część amidowa. zauważ że w tych nawozach otoczkowanych z kontrolowanym uwalnianiem azotu jest on w formie amidowej

kiedyś chyba ogród 2001 miał w formie amidowej mocznikowej i coś jeszcze ma

Na agromasterze nawet jest ostrzeżenie żeby całkowicie sie na niego nie przestawić

Najlepiej kupić jeden i drugi i zrobić próbę żeby widzieć różnicę