Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano

spadek dachu może być w którą stronę Ci pasuje z tym że wodę musisz złapać i odprowadzić na teren własnej nieutwardzonej działki. Z plandeka zamiast drzwi może być. Ściana też może być. Powtarzam, wiata nie jest budynkiem więc nie obowiązują jej warunki techniczne w tym np odległości od granic itp.

Opublikowano

Ja skończyłem ostatnio wiatę. Słupki zrobiłem z rur dn 65 kotłowych, takie miałem u siebie. dospawałem ceowniki do rur, poprzykręcałem łaty i do łat przykręcone są blachy trapezowe. U góry dwuteownik pospawany wokół, krokwy, łaty i tak samo blacha ocynkowana. 

Wielkość to mniej więcej 6m x 6m. Spadek w jedną stronę - do podwórka.

Kupiłem łaty, krokwy,  kawałek ceownika, blacha na dach, trochę farby i wkręty - koszt to ok 2000 zł.

Opublikowano (edytowane)

Po świętach kończę wiatę -jeśli można to tak nazwać

Jest to konstrukcja "przedłużenie"dachu stodoły, w niższej części 6x6m użytkowych wysokość w niższej częsci 3,3m z wyższej konstrukcja wsparta na słupach prądowych przykręconych do konstrukcji stodoły,ponadto są przykręcone do krokwi stodoły w niższej na samych słupach prądowych reszta konstrukcji wykonana z belek 9x18cm co 1m,łaty bite co 0,5m, przykryta blachą t 18 aluocynk, od szczytu drzwi przesuwane "na stodołę"w całości(6m)-wykonane z profila 40x20mm i obite blachą,nad nimi zamontowany świetlik , od przodu dwie pary drzwi przesuwanych tak aby nachodziły na siebie-raz jedne raz drugie, wykonane z desek 2,5cm.

W wyższej części konstrukcja  ma 4x6 uzytkowego i jest wykonana ze specjalnych elementów metalowych pochodzących z regałów wysokiego składowania, połączona ze stodołą w ten sposób,że krokwie wiaty są przykręcone do krokwi stodoły ok 1,5 metra wyżej niż wiaty niższej i wzmocnione w poprzek dwuteownikiem 120mm, krokwie dawane co metr w niższej częsci wiata ma 4,5m wysokości i jest to przedłużenie głównego klepiska-przejazdowego stodoły od czoła posiada drzwi otwierane tradycyjnie na dwie strony i umocowane na trzech zawiasach po każdej stroniem wykonane z desek 2,5cm. Różnica wysokości obu wiat jest zabudowana blachą trapezową,a z drugiej srtony wiata przylega do budynku.Łaty podobnie jak w niższej części co 0,5m. Okapy na oby częściach po 0,5m, również przykryte t 18

POzostało zamontować rynny i oświetlenie,prąd mam juz pociągnięty.

I tu rodzi się pytanie jakie rynny zamontować?Zainwestować w oryginalne czy bawić się i ciąć rury kanalizacyjne?Jakie założyć lampy?Jarzeniówki? Macie jakieś ciekawe propozycje???

I najważniejsze robić na to zgłoszenie?? Warunki zabudowy mam wydane ale teraz wydaje mi się,że są to dwie odrębne wiaty a ich powierzchnia osobno jest mniejsza niż 50m

Edytowane przez soltys48
Opublikowano

Już wybudowane i pytasz o zgłoszenie? Do 50m2 nie trzeba zgłaszać, ale to muszą być niezależne konstrukcje (stykać się mogą). A Ty skręciłeś coś ze stodołą i nie wiesz czy masz 2 wiaty czy jedną.

Opublikowano

powiedzmy że muszą stać niezależnie, w sensie że rozbiórka jednego nie może spowodować że zawali się drugi,

do 50m2 co do odległości, to wydziale budownictwa powiedzieli że jednak są, np 4 metry do budynków przechowujących mat łatwopalne, 7 metrów do otworów okiennych budynków mieszkalnych, jak przechodzi linia elektryczna przez działkę to spytać w energetyce, sprawdzić lokalny plan zagospodarowania, czy nie ma ograniczeń np co do wysokości budynku, w sumie można na pałę, ale jak się życzliwy trafi to...

stodoła to nie wiata,

generalnie mamy burdel w prawie i ustawach, i nie jest to wszystko logicznie napisane, jak się nałoży jeszcze lokalny plan zagospodarowania to np. kolor dachu może nie pasować i jak kolega, dachówkę zamówił, w projekcie i planie zagospodarowania czerwony, ale kier budowy odesłał, bo kolor był bardziej brązowy niż czerwony... a jak market stawiali to zrobili dach niebieski i gmina siedziała cicho,

Opublikowano

w moim przypadku rozbiórka jednej nie zaszkodzi drugiej właśnie dlatego sądzę,że to dwie odrębne wiaty co do odległości to "sympatyczna" Pani w UG mówiła,że w tej chwili niema to znaczenia

Jeśli chodzi o przechowywanie materiałów łatwopalnych   tj słomy, siana to nie przechowuję ich w tej stodole-w zasadzie to tylko nazwa po niej została, służy mi do przechowywania maszyn, płody przechowuję w dwóch innych stodołach

Opublikowano

Po świętach kończę wiatę -jeśli można to tak nazwać

Jest to konstrukcja "przedłużenie"dachu stodoły, w niższej części 6x6m użytkowych wysokość w niższej częsci 3,3m z wyższej konstrukcja wsparta na słupach prądowych przykręconych do konstrukcji stodoły,ponadto są przykręcone do krokwi stodoły w niższej na samych słupach prądowych reszta konstrukcji wykonana z belek 9x18cm co 1m,łaty bite co 0,5m, przykryta blachą t 18 aluocynk, od szczytu drzwi przesuwane "na stodołę"w całości(6m)-wykonane z profila 40x20mm i obite blachą,nad nimi zamontowany świetlik , od przodu dwie pary drzwi przesuwanych tak aby nachodziły na siebie-raz jedne raz drugie, wykonane z desek 2,5cm.

W wyższej części konstrukcja  ma 4x6 uzytkowego i jest wykonana ze specjalnych elementów metalowych pochodzących z regałów wysokiego składowania, połączona ze stodołą w ten sposób,że krokwie wiaty są przykręcone do krokwi stodoły ok 1,5 metra wyżej niż wiaty niższej i wzmocnione w poprzek dwuteownikiem 120mm, krokwie dawane co metr w niższej częsci wiata ma 4,5m wysokości i jest to przedłużenie głównego klepiska-przejazdowego stodoły od czoła posiada drzwi otwierane tradycyjnie na dwie strony i umocowane na trzech zawiasach po każdej stroniem wykonane z desek 2,5cm. Różnica wysokości obu wiat jest zabudowana blachą trapezową,a z drugiej srtony wiata przylega do budynku.Łaty podobnie jak w niższej części co 0,5m. Okapy na oby częściach po 0,5m, również przykryte t 18

POzostało zamontować rynny i oświetlenie,prąd mam juz pociągnięty.

I tu rodzi się pytanie jakie rynny zamontować?Zainwestować w oryginalne czy bawić się i ciąć rury kanalizacyjne?Jakie założyć lampy?Jarzeniówki? Macie jakieś ciekawe propozycje???

I najważniejsze robić na to zgłoszenie?? Warunki zabudowy mam wydane ale teraz wydaje mi się,że są to dwie odrębne wiaty a ich powierzchnia osobno jest mniejsza niż 50m

Masz wydane warunki zabudowy z gminy??? Czyli planowałeś rozbudowę, a na to trzeba pozwolenie.

Opublikowano

witam, a ja planuje postawić wiatę 20x12x4,5. Wiata przelotowa bez żadnych ścian tylko sam dach i szkielet, jaki może być tego koszt i z czego wykonać taką wiatę, dach chciałbym aby był na jeden spad. Nie wiem czy to dobry pomysł, bo po wichurach jakie przeszły w tym roku boję się że może zgarnąć dach. Pozdrawiam