Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Dnia 8.10.2019 o 21:50, pedro2 napisał:

Kopię zielone i nic młodego nie ma i skrobia jest. kuras 21,4% hinga/kuras 50/50 22,5-24%. A koniec lipca do 20 września popiół był.. 

Kiedy to było sadzone? 

Zdarzało się, że w połowie sierpnia przyszedł deszcz zakwitły i nawiązały, ale pół sierpnia to nie październik

z jakiego regionu jesteś ??

jeden deszcz potrafił zmienić zupełnie wegetacje ziemniaka , jeśli go nie było ziemniaki sie "gotowały " przy tych upałech i braku wody

jubilat dopiero przymrozki z początku pażdziernika położyły  ,a był masakrycznie zielony , gdzeie nawet rok temu o tej porze był do kopania , łęciny  syche 

w Pile skrobia średnia dzienna  teraz na poziomie 17-17,5% gdzie z wczesnych dostaw było ok, 18,5-19% 

Opublikowano

Panowie szybkie pytanko trochę nie w temacie... Do niedzieli chce opryskać pszenżyto i czy po chlorosulfuronie (glean) nie będzie przeciwskazan do sadzenia ziemniaków w kolejnym roku? Jest napisane 16msc i niby nie powinno być skutków ubocznych... Jeśli nie to jaką substancje polecacie? 

A tak nawiasem dzisiejsza odstawa najniższa skrobia jak dotąd 19,8% 😒 chyba zaczęli robić wała bo ten sam towar z tej samej działki 4 dni temu 22%

Opublikowano

Lepiej nie pryskaj jak mają być ziemniaki. U mnie przy dawce glinu 20g zabieg odrazu po siewie doglebowy mijało 19 miesięcy do sadzenia ziemniaków i w niektórych odmianach kręciło później liście(Zuzanna, rudawa) a (albatros, Kuba, vineta, tajfun) nic się nie działo. Daj na miotłę lepiej chlorotoluron lub droższa wersja expert met i dorzuć do tego na dwuliścienne diflufenikan.

• Thanks 1
Opublikowano (edytowane)

Darek kto taką dawkę daje ? :D mi zabrakło tribenuronu na 10ha i i kupiłem granstar Ale tam też jest sulfonylomocznik i średnio mi się to podoba. Ja daję maksymalnie 10g na ha 

Edytowane przez XTRO
Opublikowano

Granstar a glin to są dwa różne środki😂 zalecana dawka do 25g, chyba że idzie w mieszaninę to już inna bajka. Jakbyś dał 10g glinu + dff jakieś 0,2-0,3 to miałbyś więcej miotły na polu niż zboża.

Opublikowano
15 godzin temu, Patryk3802 napisał:

Warto wchodzić w ziemniaka przemysłowego? Pytam kolejny raz nikt sie nie wypowiada...Jestem z dolnegośląska do Niechlowa mam jakies 45km

W Niechlowie w tym sezonie cena 1,55 zł za jednostkę czyli dobra cena.

Opublikowano
39 minut temu, Patryk3802 napisał:

Sadzisz do nich? Jak to jest z dostawa? trzeba samemu dowieść? Jak mozesz podziel sie informacją

Nie dostarczam ziemniakow do Niechlowa.Po takie informacje trzeba się udać do zakładu ,a podstawowe pytanie czy zakład potrzebuje nowych plantatorów.

Jak dla dla mnie ziemniaki skrobiowe są bardzo opłacalne ,ale ja uprawiam skrobiowe już bardzo długo mam wypracowane technologie ,które praktycznie w każdym sezonie dają dobre efekty (plony minimum 40 ton z ha oraz skrobia minimum 18-19%).

Opublikowano
Dnia 9.11.2019 o 07:27, Vitasem napisał:

Nie dostarczam ziemniakow do Niechlowa.Po takie informacje trzeba się udać do zakładu ,a podstawowe pytanie czy zakład potrzebuje nowych plantatorów.

Jak dla dla mnie ziemniaki skrobiowe są bardzo opłacalne ,ale ja uprawiam skrobiowe już bardzo długo mam wypracowane technologie ,które praktycznie w każdym sezonie dają dobre efekty (plony minimum 40 ton z ha oraz skrobia minimum 18-19%).

Nie powinien mieć problemów gdyż uprawiam jadalne  nie duży areał ok 5ha plony to różnie bez nawadniania plon różnie zależy od roku

Opublikowano
7 godzin temu, pala92 napisał:

U mnie trafialy sie namarzniete. Kiedys pojechalem kopac od rana to sama ziemia szla tak bylo zmarzniete to i kartofle pomarzły

I co się z nami działo jak jakiś czas polezaly na pryzmie?

Opublikowano
11 godzin temu, Grboryna napisał:

I co się z nami działo jak jakiś czas polezaly na pryzmie?

Mojemu ojcu kiedyś jak mu tajfun zmarzł i wykopał to na wiosnę wszystki trzeba było na rozrzutniku wywieść bo ciężko było coś wybrać a cena była słaba 

Opublikowano
Dnia 25.08.2019 o 21:35, RadekKamierczak napisał:

69072736_699302460473500_5915026297171476480_n.png

69331007_326331541448896_1757635758669168640_n.png

69365994_226496701602941_7094099410967068672_n.png

Najlepiej gdybyś posiadał wage hakową elektroniczna i koszyk metalowy np. Rowerowy. 1. Zakładasz koszyk na wage i tarujesz go 2. Wsypujesz do koszyka ziemniaki tak aby waga pokazała 5050g, ziemniaki maja byc czyste i moga byc cięte. 3. Zwazone ziemniaki wsypujesz do innego pojemnika i tarujesz pusty koszyk pod wodą. 4. Wsypujesz ziemniaki do koszyka i zanuzasz w wodzie, gdy waga pokaze np. 488g to masz 20% skrobi, inne wyniki porownuj z tabela.

Rozumie , że te przykładowe 488g to waga ziemniaków pod wodą ? Jak długo mają być ziemniaki zanurzone ? Zauważyłem , że w profesjonalnej maszynie jest dziurka w pojemniku na wodę pewnie aby pewna ilość wody się wylała) czy to też potrzebne?