Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Mizerne nawożenie czasem może dać dobra skrobie, a jak woda bedzie to i plon.  Naprawde 120 -140 kg azotu pod ziemniaka skrobiowego w zupełności starczy. Zależy też od odmiany. Np. kuras 100-120 kg azotu tylko potrzebuje. Potem nic dziwnego że jak ktoś nasypie 350 kg mocznika to skrobii nie ma i idzie opinia o odmianie ;]

• Thanks 1
Opublikowano
4 godziny temu, Diwad890 napisał:

Chciałem do hurtowni sprzedać ziemniaki i powiedziano mi że potrzebny jest mi do tego numer producenta co to jest i gdzie to załatwic?

chodzi o numer producenta nadawany przez PIORiN (Inspekcja Ochrony Roślin i Nasiennictwa) wpisz sobie w google to ci wyskoczy ich strona i tam sobie odszukaj swoje woj. i oddział terenowy na powiecie, którego mieszkasz, generalnie chodzi o to, że jest przepis, który mówi że każdy kto sprzedaje ziemniaki w celach zarobkowych nieważne czy jadalne czy na przemysł, skrobie, frytki itd. musi być u nich zarejestrowany inaczej to bracie jak cię namierzą za sprzedaż bez tego nr to masz sankcje... są też pewne obowiązki, ale to ci inspektory wyjaśnią na miejscu...9_9

skrobia to cukier, by była wysoka potrzebuje wody, słońca, fotosyntezy, dlatego tak chronimy i bilansujemy nawożenie... co do azotu, tu faktycznie nie można przesadzić bo pójdzie w nie to co trzeba...;)

Opublikowano

Ok zgodą, ale moim zdaniem z obornika w pierwszym roku jednak coś jest, nie jest to 100% na pewno, ale też nie ma tak ze nic nie skorzysta. Tak jak już mówiłem kiedyś, ziemniak grzebiemy już 10 dni po sadzeniu jak jest cieplo, wschodzi leży rozbronowany i jak już ładnie rzadki są idzie saletrzak i opielacz konstrukcji własnej z radełkami z tyłu, które zgarniaja pod krzak nie zasypujac. Nawóz przykryty jak wilgoć jest to widać kiedy zaczyna działać.

Ale prawdziwego powera dostają przy ok 20cm i tutaj wydaje mi się, ze robotę zaczyna robić właśnie obornik. Nie liczę listków takze wybaczcie bo prymitywnie ten opis wygląda, po prostu wjeżdżamy 'na oko'. 

A sprawa nawożenia, mam przestroge we wsi 400kg polidapu, 300kg soli, 400kg mocznika pod korzeń i obornik jeszcze więcej niż u mnie. Do tego odzywki, mocznik i siarczan opór. Możecie nie wierzyć, ale krzaki miały po 2,2m wszystko leżało ciężka ochrona i tak jak daro mowi na koniec nie dość ze max 35t z ha i skrobia 18% to gniły w skibach na potęgę. 

W zeszłym roku już nie sadzil, zrozumiał co zrobił i przyszedł żeby mu sadzeniaka zostawić :P

Opublikowano (edytowane)

Pedro2 o ile obnizasz nawozenie jezeli dajesz obornik jesienia lub po zniwach? Ja pod czesc ziemniakow dawalem 25ton kurzego i zastanawiam sie co o ile obnizyc?

Edytowane przez pala92
Opublikowano

Nie robię tego, idzie jedna dawka pod wszystko. Zastanawiałem się nad tym, ale nie chce kombinować bo jeszcze coś schrzanię. Nie robię badań, a bez tego nie odwaze cokolwiek zmieniać. 

Opublikowano

Z obornika masz w pierwszym roku:  N: 30 % , P: 25 % , K: max: 60 % . 

Mniej więcej masz 30 kg P2O5 i 90 kg K2O, azotu bym za bardzo nie liczył w tym roku tym bardziej jak to po żniwach było.

Opublikowano (edytowane)
1 godzinę temu, rafal1616 napisał:

Ktoś z was juz pod ziemniaki wysiewał nawozy jakieś ?  Ja dziś rozsiałem sól potasową .

I dobrze zrobiłeś. Ja za tydzień planuje korn-kali siać. Nie ma na co czekać bo nie wiadomo ile odpadów bedzie tej wiosny. Póki co bynajmniej u mnie luty jest miesiacem z najmniejsza ilością opadów od dobrych 10 miesięcy, praktycznie sam suchy mróz w dzień lekko na plusie i bardzo dobrze ... ;]

Edytowane przez Daro44
Opublikowano
13 godzin temu, rafal1616 napisał:

Ktoś z was juz pod ziemniaki wysiewał nawozy jakieś ?  Ja dziś rozsiałem sól potasową .

też pochwalam, niech chlorki się "płuczą", ja osobiście nie zdążyłem, a teraz nie chcę jeździć po zamarzniętym. 

Opublikowano (edytowane)
2 godziny temu, pedro2 napisał:

Gorzej jak przyjdą konkretne deszcze na zamarznieta glebę i właśnie popłynie. 3 tyg przed i git 

Już nie rozmawiajmy o ekstremalnych warunkach . 

Edytowane przez rafal1616
Opublikowano

Dlaczego nie? Jakie miałeś w zeszłym roku? ;) bo u mnie było ekstremalnie. I podobno ten rok też się taki zapowiada

Lepiej powiedzcie czy ktoś z pepeesu podpisał umowę? Powinien już dawno być a tu cisza...

Opublikowano
Dnia Thursday, February 22, 2018 o 19:39, wyrebski1 napisał:

a nie boisz się, że jak zastosowałeś na jesień sól to może już być niedostępna dla roślin, bo ją wymyło, szczególnie w tym roku?

Raczej nie na totalnych piachach nie sieje jesienia tylko wiosenne nawozenie idzie jakis miesiac przed sadzeniem.

Opublikowano
Dnia 23.02.2018 o 23:55, pedro2 napisał:

Rafal i jak ceny?

Takie same jak w tamtym roku . dopłaty do zanieczyszczeń i do grudniowych dostaw .:)

Polecacie środek Fantic  na pierwszy zabieg na ziemniaka od zarazy ? Stosował ktoś kiedyś ten środek ?

I zapytam jeszcze raz może ktoś sadził Boryne i wie ktoś coś o tej odmianie :)

Opublikowano

Ja podpisałem umowę na ziemniaki skrobiowe z zakładem w Iławie (warmińsko-mazurskie), podobno zwiększają kontraktację, więc nowi mogą się załapać… :D siedzi tam nowy właściciel co prezesuje w Solan w Głownie… jak ktoś jest zainteresowany to mogę na priv podać nr tel. do kolesia od kontraktacji…