vit

Members
  • Ilość treści

    17
  • Rejestracja

  • Ostatnio

Reputacja

0 Neutral

O vit

  • Ranga
    Nowicjusz

Informacje

  • Płeć
    Mężczyzna

Ostatnio na profilu byli

Blok z ostatnio odwiedzającymi jest wyłączony i nie jest wyświetlany innym użytkownikom.

  1. na parcha wpływa wiele składowych, ale fakt odczyn gleby najbardziej determinuje... może niepotrzebnie sieje tu ferment, ale taki już jestem, że lubię drążyć i kwestia wykorzystania jonów amonowych przez rośliny dalej mnie nurtuje... jak będę kiedyś na szkoleniu przedstawicieli handlowych od nawozów zadam im to pytanie zobaczymy co powiedzą....
  2. dobrze prawisz, że ziemniaki w Polsce sadzi się przeważnie w gleby o ph poniżej 6, tylko pytanie czy jest to poprawna praktyka? uczono mnie, że dla ziemniaka optimum na glebach gliniasto-piaszczystych wynosi 6,0-6,5 i wtedy mam pewność co do nitryfikacji.. i zarazem do tego, że nawóz (saletra, saletrzak) w jakiś przyjmijmy w ok. 90% azotu zostanie pobrany przez ziemniak. Natomiast przy ph np. 5 wiem, że połowę (te gotowe formy azotanowe) roślina łyknie, ale nie mam pewności czy tak bardzo łyka nie przekształcone jony amonowe co w konsekwencji daje duże straty i co mi daje informacja, że jest to nawóz dłużej działający, owszem jak mam nitryfikacje to ok. a jeśli jej nie ma to ile roślina tego pobierze? może ktoś ma potwierdzoną wiedzę na ten temat to byłby to cenny głos do tego wątku...
  3. formy azotanowe i amonowe determinują tylko czas dostępności dla rośliny, formy azotanowe działaj natychmiast i są bardziej ruchliwe (jak woda), a formy amonowe mniej podatne na wymywanie i wolniej pobierane przez rośliny przedłużający tym samy podawanie azotu roślince... ;-) a nitryfikacja jeśli nie zachodzi to bardzo źle i świadczy o złej kulturze gleby i ph poniżej 6... generalnie roślina uwielbia azot w formie saletrzanej czyli azotanowej i ten najchętniej pobiera i m powinniśmy jej to umożliwiać... ;-)
  4. e2visionamd to co napisałeś w ostatnim poście to się zgadza, ale ja się odnosiłem do ostatniego zdania wcześniejszego twojego postu, że aby była nitryfikacja to ph musi być powyżej 7... a tu nie powyżej a do 7,2, pozdro
  5. na poprawę ph trzeba trochę poczekać (zależy głównie od formy wapnia a ta zależy od gleby) co do przemian formy amonowej powyżej 7 to nigdzie się z tym nie spotkałem, ale wydaje mi się to nie prawdą, w saletrze czy w saletrzaku też masz formy amonowe po połowie z formami azotanowymi dlatego to tak dobre nawozy bo dają szybki i późny azot roślince... poza tym w Naszym pięknym kraju masz przewagę gleb lekko-kwaśnych i kwaśnych i ziemniaczek takie lubi więc zastosowanie tych nawozów mijało by się z celem a wiemy, że tak nie jest.... kupiłeś już też siarczan amonu? jeśli nie to lepiej dołożyć i kupić coś nie-fizjologicznie kwaśne... już chyb wiem czemu Ci świta coś o tym ph 7, przy takim ph musisz koniecznie wymieszać ten nawóz z glebą, inaczej są duże straty azotu....
  6. siarczan amonu to bardzo dobry nawóz pod ziemniaki z uwagi na formę amonową musi więc przejść proces w glebie do formy azotanowej (przyswajalnej dla rośliny), przez to będzie dostępny dla ziemniaka w późniejszym terminie, taka bomba z późniejszym zapłonem... ;-) ale da swoje kiedy trzeba, co do ph i tu jest sedno sprawy jak masz zbliżone do obojętnego lub kwaśne (ale nie skrajne wartości) oraz pod warunkiem regularnego wapnowania gleb to nie ma co się bać tego nawozu..... druga strona medalu jak nie masz wiarygodnych badań gleby pod kątem kwasowości to lepiej sobie odpuścić ten nawóz z uwagi na ryzyko silnego zakwaszenia gleby....
  7. to wydaje mi się, że dość szybko go kopałeś przynajmniej biorąc pod uwagę termin sadzenia, a to odmiana późna i dał Ci 40t podejrzewam, że skrobie miał też ok. 20% odmiana wydaje sie być ciekawa, poczytałem i na forum widzę wielu ją chwali.. ;-)
  8. kiedy zaczynacie kopać Kurasa i jak trzyma się łętów, pytam bo mam możliwość go nabyć, ale nie mam z nim doświadczenia.. ;-)
  9. Daro też słyszałem o tych 40 ha i to właśnie skrobiowy nie wykopany, jadalnego podobno kopali i mają... a skrobiowy został na potem, a te potem to wyszło jak wszyscy wiemy.... pewnie sobie plują w brodę... jak dla mnie ktoś źle ocenił rynek... sprzęt też można było łatwić kombajny na gąsienicach i może być coś więcej udrapali, nie wiem czy na jadalny jest taki popyt co skrobiówka teraz..
  10. z sadzeniakiem to faktycznie lipa w tym roku.. nie tylko nam pyry popłyneły, ale i hodowlom też... inna sprawa, że ciekawe jak ten kwalifikat nie tani przecież będzie wyglądał.... kto ma swój w miarę przechowany jest dużo do przodu...
  11. tak jak jesteś starym plantatorem to i nie ma problemu ze zwiększeniem kontraktacji... ale ja miałem na myśli to, że zakład zwiększa produkcje, przynajmniej tak koleś gadał i dlatego biorą nowych, bez limitu areału, a tu już nie wszędzie tak bywa...
  12. Ja podpisałem umowę na ziemniaki skrobiowe z zakładem w Iławie (warmińsko-mazurskie), podobno zwiększają kontraktację, więc nowi mogą się załapać… siedzi tam nowy właściciel co prezesuje w Solan w Głownie… jak ktoś jest zainteresowany to mogę na priv podać nr tel. do kolesia od kontraktacji…
  13. chodzi o numer producenta nadawany przez PIORiN (Inspekcja Ochrony Roślin i Nasiennictwa) wpisz sobie w google to ci wyskoczy ich strona i tam sobie odszukaj swoje woj. i oddział terenowy na powiecie, którego mieszkasz, generalnie chodzi o to, że jest przepis, który mówi że każdy kto sprzedaje ziemniaki w celach zarobkowych nieważne czy jadalne czy na przemysł, skrobie, frytki itd. musi być u nich zarejestrowany inaczej to bracie jak cię namierzą za sprzedaż bez tego nr to masz sankcje... są też pewne obowiązki, ale to ci inspektory wyjaśnią na miejscu... skrobia to cukier, by była wysoka potrzebuje wody, słońca, fotosyntezy, dlatego tak chronimy i bilansujemy nawożenie... co do azotu, tu faktycznie nie można przesadzić bo pójdzie w nie to co trzeba...
  14. ciekawe artykuły do poduchy wywiad z prezes Pepees: Polska skrobia podbija wszystkie kontynenty http://www.parkiet.com/Parkiet-PLUS/301219995-Wojciech-Faszczewski--prezes-Pepees-Polska-skrobia-podbija-wszystkie-kontynenty.html oraz Świat kupuje polską skrobię http://www.parkiet.com/Przemysl/301169982-Pepees-Swiat-kupuje-polska-skrobie.html biorąc powyższe może bardziej zatroszczą się o polskiego rolnika i docenią...
  15. co racja to racja... tym bardziej, że to chyba zagraniczna odmiana bo nie widzę jej na listach Coboru, a z zagranicznymi to w naszej Polsce różnie bywa może ktoś się ujawni co uprawiał ją razem z jakąś znaną bliżej odmianą w jednym roku w podobnych warunkach i technologi to już była by jakaś wypadkowa do przemyśleń...
×
×
  • Utwórz nowe...
Agrofoto.pl Google Play App

Zainstaluj aplikację
Agrofoto
na telefonie

Zainstaluj