Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

bartus16

zgadzqam sie

zetorki na nasz rynek czy czeski były bardzo ładne

te kabiny

tylne długie błotniki

hehheheh

mi sie podoba 7745

myśle nad takim mam teraz 330 i 360 3p

pasuje wiekszego bo pola przybywa

heheheh

Opublikowano

Jednak ja mam taki dylemat czy warto powiększać swój areal?? :D czy to się opłaca??To co słyszałem rolnictwo zaczyna się być nieopłacalne... Zamiast zarabiać rolnik traci... :):)

PS.Nie wiem czy iść na szkołę rolniczą?? :)

Opublikowano
Jednak ja mam taki dylemat czy warto powiększać swój areal?? :) czy to się opłaca??To co słyszałem rolnictwo zaczyna się być nieopłacalne... Zamiast zarabiać rolnik traci... :):D

PS.Nie wiem czy iść na szkołę rolniczą?? :)

Jak chcesz przetwrac to musisz powiekszac stopniowo areał ale jesli juz masz dylemat czy sie opłaca czy nie to lepiej daj sobie z tym spokój bo rolnictwo trzeba lubic jak sie nie ma do tego zamiłowania to szkoda Ci sie meczyc. przetrwaja tylko najwytrwalsi. :)

Opublikowano

ja właśnie do tego mam zamiłowanie nawet motyką 10 ha moge obrobic tylko też mam dylemat czy pójsc do technikum rolniczego czy do mechanicznego....

Strasznie to kocham i chciałbym powiększać swój areał ,ale nie jestem pewny czy dam rade rodzine wyżywić...oczywiście jestem świadom ,że odrazu kokosów nie będzie.

co jest bardziej opłacalne świnie hodować czy bydło mleczne czy wypasowe...

przy trzodzie chlewnej jest wygodniej ale za to trzeba mieć chyba więcej pola bo jeżeli karmisz na sucho i nie paszą tylko swoim co wychodowałeś to na 100 sztuk świń trzeba min 80 ha zbóż

Opublikowano

Powiem Ci ze nie jakos te 80ha na 100 sztuk to mi sie strasznie duzo wydaje ale nie wiem to trzeba bylo by przeliczyc no i jeszcze zalezy jaki plon osigniesz.

Ale o takie sprawy pytaj w innych tematach bo tu tylko balagan sie bedzie robil przez.

Opublikowano

spoko:D

nie jest tak wcale dużo nawet przy wysokich plonach..no może tak ok. 130,150 świń bo zaniżyłem... obecnie chowam 15 sztuk i wszystko zjadły ,a plon miałem strasznie dobry w ubiegłym roku.

na 4 świnie dziennie przypada około:

- 6 kg mąki przenżytniej

- 3 kg mąki owsianej

- 8kg ziemniaków gotowanych tłuczonych.

- 35l wody do picia

- dwa 10l wiadra kiszonki z trawy.

Opublikowano

filtr ponad maske żeby lepiej powietrze sie do niego dostawało...

widać ze dospawane:D

pawel48-To samo mam ja.to moja miłość:D Traktorem próbowałem jeździć jak miałem 5 lat...wtedy to jak dziadek z wójkiem i ojcem kładli na przyczepe bele słomy ja na pierwszym biegu jechałem:D

Pokładać sie nauczyłem w 7 roku życia i wogóle orka to moja ukochana rzecz

Opublikowano
5211 za mały:D

Czego ma być za mały..??To wszystko zależy jaki ma areał.Nie ma co kupować zbyt dużego ciągnika,bo moc bedzie się marnowała przy tych maszynach co ma teraz :D :D

Opublikowano

no dokładnie pewnie tego zetora potrzebuje do lekkich prac polowych a tego zetora co ty chcesz sprzedać niezaczepisz 1,5tonowego rozsiewacza do nawozów bo przód bedziesz miał w górze

Opublikowano
ja właśnie do tego mam zamiłowanie nawet motyką 10 ha moge obrobic tylko też mam dylemat czy pójsc do technikum rolniczego czy do mechanicznego....

Strasznie to kocham i chciałbym powiększać swój areał ,ale nie jestem pewny czy dam rade rodzine wyżywić...oczywiście jestem świadom ,że odrazu kokosów nie będzie.

co jest bardziej opłacalne świnie hodować czy bydło mleczne czy wypasowe...

przy trzodzie chlewnej jest wygodniej ale za to trzeba mieć chyba więcej pola bo jeżeli karmisz na sucho i nie paszą tylko swoim co wychodowałeś to na 100 sztuk świń trzeba min 80 ha zbóż

Warzywa sa najbardziej opłacalne chyba ;p

Opublikowano

hahahah

dobre do wychowania 100 świń 80 ha

ludzie co wy piszecie , jak masz w miare pole co sypie to na 12 ha powinieneś wychować 100 sztuk

ja miałem do tej pory 10 ha i wychowałem co roku 6 sztuk bydła i ok 60 sztuk świń

teraz mam 15 ha

i myśle docelowo 20 ha

i tyle więcej nie potrzebuje i ide w same świnie bydło na bok