Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
1 godzinę temu, danielhaker napisał:

Ile fosforu sypiecie na łąki? Mam niskie zawartości, planuję dać 350kg Polifoski 8, czyli 73kg rozpuszczalnego P2O5. Styknie?

Pogłównie czy może jednak przedsiewnie? :)

Opublikowano
26 minut temu, damianzetor9540 napisał:

Jebać biedę widze :D

Chyba nie aż tak dużo te 350 kg.  Ja daje 400 kg ultra 8. :) Jak czytam ile ludzie dają pod kuku nawozów to dopiero robi wrażenie 😄

Opublikowano

😶 Łącznie na cały rok.  Po 200 kg pod pierwszy i drugi pokos,  na 3 20-25 tys gnojowicy.  I to całe nawożenie  

Opublikowano

raz tylko posypałam coś co ma fosfor po pierwszym pokosie i nie polecam bo przypala łąkę... lepiej sypać polifoske 6 albo 8 ze 300 kg wczesną wiosną a po skoszeniu sam potas ze 120 kg no i azot

Opublikowano

ja w tamtym roku po 1 pokosie rzuciłem 200 kg saletry i 100 kg soli na ha. Za sumę która wydałem na nawozy nie zebrałem równowartości tego co wydałem nawet. ekonomicznie było niepodsiewac wcale A za to kupić bele 😂😂

Opublikowano

co doradzacie, na łąki sypnąć same PK np tarnogran czy NPK np tarnogran 25, polifoska, czy ten azot przyczynia się znacząco do wzrostu rośliny jak i tak później będę sypał saletrosan? 

Opublikowano

W tej chwili myślę, że warto NPK bo trochę azotu już będzie dostępne dla rośliny za kilkanaście dni, a później dasz konkretną porcję Saletrosanem. Miesiąc temu samo PK, bo N byłoby w pewnym sensie zmarnowane / rośliny by jeszcze nie pobrały.

Opublikowano

ASZv3 napisał:

Ale masz fantazję z tym fosforem ;)

jaką fantazję ? tylko mówię jak u mnie było zresztą jaki jest sens dawać 2 razy fosfor ? jezeli już to jesienią i wiosną bo ma czas się przemieścić

Opublikowano

polifoska 8 . 24 fosforu i widocznie przypalał młodą trawkę (około tydzień po skoszeniu) a po samej soli i azocie nigdy tego nie było. ostatecznie po obfitych opadach trawa urosła normalnie

Opublikowano

Nie zgodzę się Maćku. Jak mógł po tygodniu spalić Ci trawę, skoro sam powiedziałeś, że długo się rozkłada

30 minut temu, maciej napisał:

bo ma czas się przemieścić

Dla mnie to bez różnicy kiedy sieje się fosfor, bo i tak uzupełnia się go regularnie co rok, a nie jednorazowo.

1 godzinę temu, Bartoszek_xd napisał:

co doradzacie, na łąki sypnąć same PK np tarnogran czy NPK np tarnogran 25, polifoska, czy ten azot przyczynia się znacząco do wzrostu rośliny jak i tak później będę sypał saletrosan? 

Ta sama łąka. Tutaj Polidap + sól rozsiane 20.03

32089675_1679876098763134_7766139609561432064_n.jpg

A tutaj (OBOK, ta sama łąka!) nie zdążyłem, bo przyszła odwilż i nie wjechałbym

31960686_1679875528763191_3862763414153592832_n.jpg

Stan na 15-20.04

Wiem, miarka spoko :P

• Like 1
  • Haha 1
Opublikowano

nie spalił tylko przypalał miałem różnice bo tylko na jednej łące rozsiałem , dlugo to się przemieszcza w glebie a nie rozkłada rozłożyć to sie może wstępnie po jednym długim deszczu . mniejsza o to pewnie różnica tez by była gdyby to na starej łące rozsiał a nie na rocznej

Opublikowano

Północny wschód , powiat ostrowski , gatunek ciężko stwierdzić wszystkiego po trochu , lucerny brak , kończyny czerwonej prawie nie ma a tak to  wszystko się znajdzie , część była odsiewania a część hitlera pamięta i te za Hitlera mają się lepiej od tych co się odsiewa;) A propo gatunku mam do odsiania dobry hektar łąki co polecacie myślałem żeby dosypać lucerny ;) tylko nie mówcie o jakiś gatunkach po 25 kg na hektar bo poznaniakiem to ch*j nie takie sianie hehe 

Opublikowano

Ja jestem trochę bardziej na północ ;) Myślę, że jak dasz tą dawkę NPK-a to można z tydzień do dwóch zaczekać i dać azot.

Co do nowego zasiewu to jeśli z lucerną no to gdy ma być jej więcej to wysiew mieszanki średnio do 30kg. Tematy bardziej trawiaste to około 40kg/ha. Napisz glebę, jakie przeznaczenie (kośne / pastwisko / mieszane), na ile lat użytek ma być etc. - to Ci coś doradzę ;)

Co do tematu lucern i mieszanek z nimi to kilka rad z mojego gospodarstwa w artykule w najnowszym wydaniu TPR (Tygodnik Poradnik Rolniczy) tzn. nr 12/2019 ;)

Opublikowano

Zastanawiam się tylko czy saletrzak zdąży się rozłożyć  i działać w odpowiednim momencie , ale w sumie w tej ultra 8 te 24 N powinno narazie wystarczyć ;) Co do łąki to oczywiście kośna , co do użytku ,wiadomo jak najdłużej 4-5 lat żeby jeszcze było co kosić xD Na artykuł z chęcią zerknę okiem ;) Gleba bardzo zróznicowana  spowodowana ukształtowaniem terenu od połowy dołek mokro a od połowy górka a jak słonko dłużej poświeci to ściska i prawie nic nie ma ( gleba IV miejscami V  , Łąka odsiewana 3 lata temu,  trawa była tylko 1 rok,  potem tylko straty i straty taty kupno trawy z tzw , rynku xD Pora na zmiany . Mają mi podsiewać  łąki więc myślę  też nad najęciem spejcalistycznego sprzętu do siania trawki ;) Myślałem coś o mieszankach  DSV ale nie wiem czy mi z big-agro zdążą przysłać ;) Jak wcześniej napisałem jak będę sam siał poznaniakiem to raczej nie mogę  sobie pozwolić  na mieszanki w iliosci 25 kg/h bo wyjdzie to słabo ,chodzi tutaj o dokładność wysiewu i ogólnie  

Opublikowano

24N to na start zawsze coś, lepiej ciut później jak zrobić stratę. Przy czym nie wiadomo jak będzie dalej z opadami.

Droższe tematy warto wysiewać dokładnie ;) Z big-agro zdążą jak dostaną z Niemiec tzn. jak już wjedzie cokolwiek do Polski z tego co nie ma jeszcze (C2055,56,58,59, lucerny i jeszcze kilka innych...). Nic na to nie poradzę.

Na taki kawałek mozaikowy, w tym w kwestii wilgotności / jej braku to z DSV polecam Country 2014. Z Barenbruga BG-7 Water.

• Like 1
Opublikowano

To może ja mam też pytanie do ASZv3 bo mam łąke do przesiania na jesień opryskałem rundapem aby nic nie zakłuciło wschodów młodej trawy . Teren to przy rzece i często wylokołgdy mocniej popada bo bobry gdzieś porobiły tamy zalewa około 35% łąki . Na całości raczej torfa co byś mi polecił z traw tylko kośna bo opasów nie będe tam wypasał