Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Ja już tłumik zmieniałem bo stary spad i go ojciec przejechał.

Ach, jaki był dźwięk gdy ojciec jeździł kikla dni bez tłumika...

kris14, ja moim 4514 to padłbym od tego hałasu :). Kiedyś zdjąłem tłumik, bo nie mogłem wjechać u znajomego do chlewni w jednym miejscu (rura od wody przeszkadzała) to myślałem, że śiwnie wszystki pouciekają :). W kabinie jeszcze można wytrzymać, ale na zewnątrz to już nie ma mowy.

Opublikowano

ja polecam mf 255 bo jest wygodniejszy latwiejszy w obsłudze od c360 3p a to za tym w c360 3p ten silnik perkinsa 3 cylindrowy ma za ciężko i moim zdaniem to był błą ze takie cos zrobili wogóle!

Opublikowano

Mój kochany MF-255 z roku pamiętnego 1989 to mój ulubiony ciągnik, na nim zdobywałem wszelkie szlify, długo by opowiadać.

Moim zdaniem zasługuje on na wysokie miejsce w rankingu ciągników, poręczność niezawodność to jego główne atuty. Fergusonik u mnie pracuje od zawsze przez 17 lat wykonywał praktycznie wszystkie prace od bronowania po ciężki transport, zdarzało mu się ciągać i po 16 ton buraków...mimo że po 3 latach musiał przejść kapitalkę, bo geniusze w ursusie odwrotnie założyli pierścienie olejowy, które ściągły tuleje do misy olejowej.... a że było już po gwarancji toteż tym remontem zajęli się mechanicy z POM-u którzy pięknie złożyli cały silnik tylko po 10 latach od remontu się wydało, że zapomnieli zmierzyć i splanować i tłoki :angry: co było powodem jego dziwnego "powera" ponieważ miał zwiększoną kompresje, a co z kolei stało się powodem pęknięcia wału korbowego... :) które wykryliśmy całkiem przypadkiem gdy podczas wymiany zatartego sworznia w tłoku sprawdzaliśmy luz na wzdłuż osi wału...a tu :) Po osiowaniu bloku i splanowania 3 tłoków i wszczepieniu nowego wału, silniczek cyka do dziś i pewnie jeszcze długo bezawaryjnie posłuży pomimo, że ma już około 10tys mtg. W skrzyni nigdy nikt nic nigdy nie ruszał jedynie dwa lata temu na jesień wymieniłem łożyska w satelitach i jeden kosz, bo orkę trzeba było skończyć :) o i tłumnik też jest dopiero drugi, wyjątkowo twarde bestie :) Jednym słowem MFy to super ciągniki zwłaszcza te na licencji i warte są nawet tych 20 tys za używkę ;) i w życiu bym się na najlepszego ursusa C-360 nie zamienił :)

Gość Profil usunięty
Opublikowano

A dla mnie obydwa to złomy...

Jeszcze łapiecie się na te prowokacje? ;)

Opublikowano
Mój kochany MF-255 z roku pamiętnego 1989 to mój ulubiony ciągnik, na nim zdobywałem wszelkie szlify, długo by opowiadać.

Moim zdaniem zasługuje on na wysokie miejsce w rankingu ciągników, poręczność niezawodność to jego główne atuty. Fergusonik u mnie pracuje od zawsze przez 17 lat wykonywał praktycznie wszystkie prace od bronowania po ciężki transport, zdarzało mu się ciągać i po 16 ton buraków...mimo że po 3 latach musiał przejść kapitalkę, bo geniusze w ursusie odwrotnie założyli pierścienie olejowy, które ściągły tuleje do misy olejowej.... a że było już po gwarancji toteż tym remontem zajęli się mechanicy z POM-u którzy pięknie złożyli cały silnik tylko po 10 latach od remontu się wydało, że zapomnieli zmierzyć i splanować i tłoki :angry: co było powodem jego dziwnego "powera" ponieważ miał zwiększoną kompresje, a co z kolei stało się powodem pęknięcia wału korbowego... :) które wykryliśmy całkiem przypadkiem gdy podczas wymiany zatartego sworznia w tłoku sprawdzaliśmy luz na wzdłuż osi wału...a tu ;) Po osiowaniu bloku i splanowania 3 tłoków i wszczepieniu nowego wału, silniczek cyka do dziś i pewnie jeszcze długo bezawaryjnie posłuży pomimo, że ma już około 10tys mtg. W skrzyni nigdy nikt nic nigdy nie ruszał jedynie dwa lata temu na jesień wymieniłem łożyska w satelitach i jeden kosz, bo orkę trzeba było skończyć :) o i tłumnik też jest dopiero drugi, wyjątkowo twarde bestie :) Jednym słowem MFy to super ciągniki zwłaszcza te na licencji i warte są nawet tych 20 tys za używkę :) i w życiu bym się na najlepszego ursusa C-360 nie zamienił :)

oj zgadzam się z panem, te mf-y na licencji są prawie jak czołgi :)

Opublikowano

a ja tu wszystkich zaskocze! bo to że ktoś se tam pisze że ferdkiem orze 3x35 albo 3x40 i to na 30cm głęboko albo jeszcze jedzie 2 biegiem to gó..o prawda jest i tyle!!!!! ale tak wogóle to 70% wypowiedzi to prawda bo sam mam mf-a już chyba z 15 lat i jest to bardzo mądry oczywiście w tej klasie i cenie traktor i nie ma porównania do 360 bo to raczej porażka była. 3p to fajny silnik ale reszta to tylko c360 i tyle...........

Opublikowano

Kolego zalerzy jak kto patrzy np. ja młody nie wyrzyty lubie poświrować MF 255 :) pisze szczerze, mój ojciec nie cierpi tego ciągnika, bo wychował się na C-330 i C-360 :) Dla niego to za lekki on do swojej mocy, choć to fakt :) Jest to mój ulubiony ciągnik, najbardziej uniwersalny, u mnie śmiga cały czas z płogiem 2x35, i niekiedy na gliniasym kawałku to wcale sobie z nim nie radzi, to mówie szczerze, ale jakoś ujdzie, na dwójce szosowej jechałem kiedyś jak płytką orke robiliśmy na takim piaszczystym kawałku, a zwykle to jedynka szosowa. Awaryjny to jest troszke ciiągnik, nie raz stoi z przedmuchaną uszczelką, albo wyrywają się śruby na dole od pokrywki od womu, choć temu się nie dziwie, ja po największych dziurach śmigam z przetrząsaczem karuzelowym na pełnym bucie :) A zaznacze że nie dośc że sam waży coś koło 600 - 700 kg, to jest najdłuższy, ponieważ wystaje poza ramiona gdzieś 3 m żeby nie przesadzać to 2,5 m. Silnik w tym ciągniku to cud nad cudy, raz to łatwo wchodzi pod obciążeniem na wysokie obroty, i trzeba nie lada sztuki, aby go z nich zbić. Ja osobiście nie narzekam na małą mase ciągnika, ponieważ najlepiej to śmiga z jednoosiowym rozrzutnikiem i jak jest dociążony to idzie perfidnie jak czołg. Ostatnio świerzo po wymianie uszczelki pod głowicą śmiga jak zmyty, a chodzi jak F-16, przez uszczelke samorubkę tak równiutko chodzi że sam się dziwiłem i nie mogłem uwierzyć że tak ten ciągnik może chodzić. Blok silnika to na moje zrobiony jest na słowo chonoru, u mnie problem z wydmuchiwaniem uszczelki pod głowicą jest to, że jakiś mądry mechanik, pewno z SKR-u, bo tam byli tacy ,, flachowcy " dokręcał pewno szpilke pomiędzy tulejami tzw. na wyczucie rurą, i pękł blok, nowy 1500 zł, niby nie ąż tak strasznie, ale zobaczy się, bo ostatnio to nic nie czuć żeby coś nie tak było, zobaczy się w praniu :) Aha, żeby nie było to ten ciągnik lekko nie ma, praktycznie wszędzie chodzi :) Siewnik, ostatnio agregat na ciężkich bronach z podwujnymi wałkami, talerzówka 2,4 m famarolu, przetrząsacz karuzelowy 5,2 m kuhn itp. :)

Opublikowano

Ja w życiu bym nie kupił tego ciągnika, poza silnikiem to niema nic co by mi się w nim podobało, a najgorsza dla mnie jest pozycja za kierownica.... pedał sprzęgła to już chyba nie mógł się znaleźć w gorszym miejscu.... obsługa podnośnika i hydrauliki tez mistrzostwo świata.... no i według mnie to pomimo w miare żwawego silnika to i tak te ciągniki mają słaby uciąg .... nikt nigdy mnie nie przekona do zakupu tego ciągnika ( cała moja wypowiedź tyczy się również 235. 2812 3512 itd.)

Ps. Ktoś tam wcześniej pisał że lubi sobie poświrowac swoim mf-em .... tylko powiem tyle ze ciągnik ma pracować a nie służyc jako rajdówka....

Opublikowano

Mam masseya 255 już 24 lata i przez ten czas raz wydmuchnoł uszczelke pod głowicą. Jest to super ciągnik do lżejszych prac bo w orce jednach brakuje mu troche uciągu. Sporą wadą jest napewno to przełącznie hydrauliki zewnetrznej i podnośnika, w kabinie mogło by być troche ciszej. Idealnego ciągnika jeszcze nikt nie zrobił wiec każdy ma swoje wady i zalety.

Opublikowano

stoje przed wymianą c330 na coś co da radę z rozsiewaczem unii 500l hydraulicznie otwieranym.Czy mf255 to dobry wybór bo 330 ma cięzko -4 biegiem wolno się robi a 5 to stanowczo za duzo jak na ten ciągnik.Uzywałbym fergusonka do opryskiwacza-czy da radę z 600 litrowym czy pozostać przy 400l. Opony 12,4/32 lub 12,4R/32-tak się zastanawiam bo są do wymiany stare. Co poradzicie? Najwazniejsze-mam ziemniaki i buraki cukrowe-jak to wyjdzie z rozstawem w miedzyrzedziach-da się opryskac na chwościka? C330 mam na 11 calowych oponkach i też mi gdzieniegdzie buraki wywala. Chłopy dajcie jakieś rady-mam 5 dni do namysłu czy kupic mf.A c330 chciałbym opchnąć-i tu ten problem z burakami największy.

Opublikowano (edytowane)

Ja w amazonke sypie 12 workow nawozu i nie ma najmniejszego problemu. Znajomy podnosi ferdkiem talerzówke, która z wałem waży około 800 kg i też daje rade, ale to już chyba maks do tego ciągnika. Jak masz massya który nie jest mocno zmęczony i cena jest ok to nie ma sie nad czym zastanawiać. Popatrz jeszcze za masseyem 550 zawsze bedzie komfort o niebo lepszy.

Edytowane przez bogus56
Gość Profil usunięty
Opublikowano

W mf 255 będziesz miał trochę wajchowania przy hydraulice zewnętrznej, bo działa albo podnośnik albo hydr. zew.

Opublikowano

Wajchowanie przy hydraulice można wyeliminować przez zamontowanie dodatkowej pompy by się cieszyć podnośnikiem i hydrauliką w dzisiejszych czasach to nie problem jak to było kiedyś