Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano

A ja mam takie pytanie może głupie ale podobno nie ma głupich pytań. Skoro nie ma środków na desykację. To jeśli by wziąć duże stężenie nawozu azotowego i opryskać to przecież też wysuszy ?

Opublikowano
15 minut temu, bonio85 napisał:

Agrest. jak trzecie ziarenko od dołu jest lekko kremowe.

Czyli tak jak słyszałem.

Tylko teraz Czy to dotyczy większości pędów czy liczą się pierwsze dojrzewające?

Byłem teraz w polu i tych brązowych jest znikoma ilość.

Znalazłem taki okaz.

I czemu nie wszystkie takie?😉

20210704_115116.jpg

Tam gdzie ustała to jakoś wygląda, ale większość wyległa i już podgniwa.

0 kg npk.

20210704_115633.jpg

Opublikowano

Możesz wyjaśnić co masz na myśli?

Większość wygląda tak

20210704_114845.jpg

Opublikowano

W tym roku nic się nie wiedzie. Owoce wymrożone, pszenice upalone, łubin tak samo, jęczmiona zredukowana, a facelia pewnie zgnije. 

Na tym stanowisku ponad 20lat rósł sad. Zasobności wysokie, do tego co roku dawałem konkretne dawki nawozòw i wapnowanie.

Nawet jak zbiorę to towar bez kontraktu i może  być doopa.

Opublikowano
1 godzinę temu, Agrest napisał:

W tym roku nic się nie wiedzie. Owoce wymrożone, pszenice upalone, łubin tak samo, jęczmiona zredukowana, a facelia pewnie zgnije. 

Na tym stanowisku ponad 20lat rósł sad. Zasobności wysokie, do tego co roku dawałem konkretne dawki nawozòw i wapnowanie.

Nawet jak zbiorę to towar bez kontraktu i może  być doopa.

Agrest no i co ci daje ten kawałek papieru, na ten niby "kontrakt"? Chyba tylko to, żeby się lepiej poczuć przy podpisywaniu. 

Opublikowano

Nie wiem bo nigdy nie miałem.

Ale z owocami jest jak mówisz. Można się nim jedynie podetrzeć.

Miałem wieloletnie umowy na agrest a i tak nie został kupiony.

A Ty coś pisałeś że chętnie skupisz w tym roku?

Handlujesz z jakàś firmą z zachodu?

Opublikowano

Jak najbardziej, tylko towar musi być naprawdę 👌. Min. w stopniu B wysiany,kwit podstawa. Ja sprzedaję tylko swój, bo to są nasiona E różnych odmian i różne zastosowane techniki. W Niemczech sieją przed burakami masowo, a gradobicia i nawalne deszcze zniszczyły duże połacie upraw w całej Europie. W tym roku na pewno handlarze będą patrzeć na porażenie nasion i siłę kiełkowania. Na pewno poniżej 12zl nie warto sprzedawać. No chyba, że towar słaby. 

Test koktajlu po gradobiciu. 

DSC_1015.JPG

DSC_1013.JPG

Opublikowano

Pierwszy raz w życiu miotła zawaliła mi facelię

Opublikowano
15 minut temu, rolniczek098 napisał:

w dalszym Ciągu nikt nic nie pisze na temat środka którym dosuszyć ? Jutro zadzwonię w kilka miejsc

Bo nikt nie ma takiego doświadczenia.

Wysokie stężenie saletry amonowej w słoneczny dzień na pewno podziała jak desykant, ale na ile skuteczny to nikt nie wie.

Ja tak się zastanawiam że etylen przyspiesza starzenie. Ciekawe co by było po zastosowaniu wysokiego stężenia etefonu?

Opublikowano

Saletra ok, tylko że przy gęstym łanie trzeba zastosować potężną ilość wody i duże ciśnienie,drobna kropla i dwustrumieniowe dysze. Roztwór pali tam gdzie spadnie, więc dla efektywnego działania muszą być te wymogi zastosowane. Są substancje dobrze działające w desykacji, dostępne. Trzeba się rozejrzeć i jak ktoś pomyśli to rozwiązanie jest na wyciągnięcie ręki. 

Opublikowano
red83 napisał:

Saletra ok, tylko że przy gęstym łanie trzeba zastosować potężną ilość wody i duże ciśnienie,drobna kropla i dwustrumieniowe dysze. Roztwór pali tam gdzie spadnie, więc dla efektywnego działania muszą być te wymogi zastosowane. Są substancje dobrze działające w desykacji, dostępne. Trzeba się rozejrzeć i jak ktoś pomyśli to rozwiązanie jest na wyciągnięcie ręki. 

Co masz na myśli ? ;)

Opublikowano

A ja mam takie pytanie czy sklejacz nie utrudnia desykacji? Będę ciął z pnia facelia już prawie cała przekwitła...

Jaka dawka musi być siarczanu amonu? Ktoś pisał o SPOTLIGHT PLUS 060EO, że nie działa ( i nie niszczy chwastów) hm też nie wiem czym jechać.

Opublikowano
23 minuty temu, rolniczek098 napisał:

Co masz na myśli ? ;)

To, że jak się dobrze poszuka, to da radę znaleźć. 

Opublikowano (edytowane)

Podchloryn sodu???🤔

Perhydrol????🤔

Zdradzisz coś?

Edytowane przez Agrest
Opublikowano
15 godzin temu, Agrest napisał:

Bo nikt nie ma takiego doświadczenia.

Wysokie stężenie saletry amonowej w słoneczny dzień na pewno podziała jak desykant, ale na ile skuteczny to nikt nie wie.

Ja tak się zastanawiam że etylen przyspiesza starzenie. Ciekawe co by było po zastosowaniu wysokiego stężenia etefonu?

Witam Szanowne grono, poszukuję tajemnej wiedzy dotyczącej desykacji Facelii :) 

A tak na serio to przepadłem temat z wieloma rolnikami, który ją uprawiają i najczęściej pojawia się odpowiedź: RSM w proporcji 1 RSM/ 2 Wody. 

Co myślicie? 

Ponad to takie rozwiązanie służy poprawie jakości stanowiska.