Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
W dniu 21.10.2025 o 10:58, dexter1908 napisał(a):

Może ktoś podpowie.

Mam działkę na której rośnie qq. Ogólnie Ziemia 3a 3b. Po qq chce rozsypać wapno i talerz. Potem orka a na wiosnę zasiać tam facelie na ziarno. Chciałbym zebrać dwuetapowo żeby było jak najmniej strat. Na usługę mam kombajn z podbieraczem pokosów. Myślicie że da radę to skosci kosiarka dyskową? Nie mam w okolicy pokosowki. Czy na takiej ziemi dawać coś nawozu? Do tej pory siałem facelie na klasie 5-4. 

u nas jest popularna facelia w plonie głównym. jak to robią/robimy? z saletra b. ostrożnie, bo jak wybuja to g...o będzie. przede wszystkim ph 6 min. , franca nie lubi kwasniej gleby, nawet pokaze ci na polu jak rozsiewacz jeżdził z wapnem :) PK jesi dasz bo masz - ok, jesli nie dasz - nic sie nie stanie. rozstaw 25cm sie sprawdza. Nie siejemy wiecej niz 7 kg, 10 to już łąka. Potem pokosówka albo dyskowa, patrzysz jak dojrzewa , gdy polowa zrobi sie czarna, to kosimy, reszta dojdzie sama. Lezy na pokosie 1 do 2 tyg, ja uwazam ze powinna krocej. Dlaczego niektorzy trzymaja dlugo? bo lepiej sie obukuje w kombajnie. ona jest w takiej osłonce, trzeba mocno skrecic klepisko, mały wiatr, nie pamietam jak z obrotami, ale raczej duze. sito dolne tak ustawione, by te otoczki wrocily na mlocarnie, raczej mocno skrecone. A to wszystko i tak g...o , bo jak maj zimny , to plonu nie bedzie. wydajnosc od 300 do nawet 800 kg, ale malo kto taki u nas zbiera. Po qq to ja dopiero cos wczesna wiosna robie, jesienia to walka z wiatrakami, a talerzowka: chyba ze na 15 cm. 

Opublikowano

Ogólnie to sieje facelie już któryś rok. Zawsze kosiłem z pnia i na słabszych działkach. Chciałem spróbować zbioru dwuetapowego i czy kosiarka dyskowa się nada do teg?. Czy jak przepada deszcz na pokosy to duży problem? I tak jak mówisz jak zimno to nie rośnie. W tym roku siałem sam koniec kwietnia. Czy na ziemi 3 klasy nie będzie problemu z wylewaniem?

Opublikowano
8 godzin temu, Siedzacybyk napisał(a):

u nas jest popularna facelia w plonie głównym. jak to robią/robimy? z saletra b. ostrożnie, bo jak wybuja to g...o będzie. przede wszystkim ph 6 min. , franca nie lubi kwasniej gleby, nawet pokaze ci na polu jak rozsiewacz jeżdził z wapnem :) PK jesi dasz bo masz - ok, jesli nie dasz - nic sie nie stanie. rozstaw 25cm sie sprawdza. Nie siejemy wiecej niz 7 kg, 10 to już łąka. Potem pokosówka albo dyskowa, patrzysz jak dojrzewa , gdy polowa zrobi sie czarna, to kosimy, reszta dojdzie sama. Lezy na pokosie 1 do 2 tyg, ja uwazam ze powinna krocej. Dlaczego niektorzy trzymaja dlugo? bo lepiej sie obukuje w kombajnie. ona jest w takiej osłonce, trzeba mocno skrecic klepisko, mały wiatr, nie pamietam jak z obrotami, ale raczej duze. sito dolne tak ustawione, by te otoczki wrocily na mlocarnie, raczej mocno skrecone. A to wszystko i tak g...o , bo jak maj zimny , to plonu nie bedzie. wydajnosc od 300 do nawet 800 kg, ale malo kto taki u nas zbiera. Po qq to ja dopiero cos wczesna wiosna robie, jesienia to walka z wiatrakami, a talerzowka: chyba ze na 15 cm. 

Witaj. Myślisz że podanie wapna granulowanego powiedzmy w dawce 600kg/ha przed siewem pod agregat to dobry pomysł? Będę chciał na wiosnę posiać facelie na nasiona a ph nie wszędzie mam odpowiednie. 

Opublikowano

Też sieje facelię  kilka lat i z tym  PH.  6  to nie do końca prawda ,urośnie i na 4,5 ph.  koszę z pnia  -,brak pokosówki  ale chłopaki co tną na pokos narzekają że jak zmoknie na pokosie to lubi  wyrosnąć.  

Opublikowano

hmmmm nie pamietam by mi porosla, no chyba ze bedzie padalo ze 3 tyg. 🤕 ona urosnie na slabym ph, ale 500 kg nie odda. nie lubi gestego siewu. nie znam dyskowej kosiarki, ale facelia gdy sie ja kosi az tak nie leci. mnie korcilo koszenie z pnia, bo wkurzala mnie ta 2-etapowka.ciekwe czy reglone by to ladnie upalil?

Opublikowano

Czesc. Jest sens siac jutro facelie? Chce aby jak najszybciej ruszyla a wiosną nie wjadę bo stanowisko po wilgotnej łące. Licze ze zakwitnie w maju dla pszczół, woram ją i posieje słonecznik. Bedzie cos z jesiennego siewu?

Opublikowano

Słyszałem o siewach późną jesienią ,  sam chciałem  zasiać  kawałek na próbę   ale później  by mi równo z innymi działkami nie dojrzała do zbioru. Jak już to bym proponował zasiać przed samymi mrozkami,chociaż już nie powinna powschodzić przed zimą.   

Opublikowano
13 godzin temu, barybary napisał(a):

Czesc. Jest sens siac jutro facelie? Chce aby jak najszybciej ruszyla a wiosną nie wjadę bo stanowisko po wilgotnej łące. Licze ze zakwitnie w maju dla pszczół, woram ją i posieje słonecznik. Bedzie cos z jesiennego siewu?

Plan dobry ale jak wilgotne mokre pole to nie ma sensu. Facelia się udusi, ona musi mieć wiatr w korzeniach. Lepiej zasiej na wiosnę jak obeschnie 

Opublikowano
Godzinę temu, Pajej napisał(a):

Plan dobry ale jak wilgotne mokre pole to nie ma sensu. Facelia się udusi, ona musi mieć wiatr w korzeniach. Lepiej zasiej na wiosnę jak obeschnie 

Zanim tam wjade wiosną to nie zdazy zakwitnac przed majem

Opublikowano

Też wczoraj zaśmiałem. Zastanawiam się czy prysnąć chlorotoluronem. Ziemia lekka w bezorce więc chwastów trochę będzie. Mam jeszcze trochę zapasów afalonu. Z tym że siałem bardzo płytko około 1 cm.

Siałem też wcześniej jest już na wierzchu. Na mozaikach bałem się że nie będzie warunków....

Opublikowano
23 minuty temu, Siedzacybyk napisał(a):

facelia przetrwa zime?

Jak zrobi rozetę to chłody jej nie straszne, sieje w poplonach, w lutym jak były mrozy była jak rzepak wbita stożkiem w ziemię. Trochę liście jej obmarzly ale rosła dalej 

Opublikowano

Jak będzie facelia mała, a zima nie straszna, albo straszna ale że śniegiem to duże szanse że przetrwa. Nie raz, nie dwa w poplonie mi przeżywała

Opublikowano

Tak ale konkretnie chodzi mi o taką mieszankę stosowaną już w momencie rozety. W tym roku lentipur 2l/ha bardzo mocno przypalił facelie… wyszła bardzo rzadko i liście miała długo powykręcane. Oprysk był w mocno nasiąknięta glebę…